Μενού Κλείσιμο

Άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας: «Είπε- ξείπε» με διευκρινιστική εγκύκλιο, το Υπουργείο!

Λίγο κράτησε η χαρά των οδηγών που διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης Β’ Κατηγορίας, αλλά όχι οδήγησης μοτοσικλέτας, αφού το Υπουργείο Μεταφορών με διευκρινιστική εγκύκλιο «ξεκαθάρισε» πως δεν… ισχύει η δυνατότητα να οδηγούν μοτοσικλέτα όσοι διαθέτουν μόνο δίπλωμα Β’ Κατηγορίας

Προφανώς, η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών υπέκυψε στις πιέσεις των Εκπαιδευτών Οδήγησης, που από το πρωί είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε αύξηση των ατυχημάτων.

Έτσι λίγο μετά το μεσημέρι, το Υπουργείο Μεταφορών, προχώρησε στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, στην οποία αναφέρει τα εξής:  «Με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση (A3/Οικ. 56475/6635) που συνυπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις  διατάξεις της οδηγίας 2020/612/ΕΕ της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2020, η οποία τροποποιεί την οδηγία 2006/126/ΕΚ για τις άδειες οδήγησης, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στην προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης του εντύπου των αδειών οδήγησης.

Συνεπώς, δεν δίνεται αυτόματα το δικαίωμα οδήγησης δικύκλου κατηγορίας Α1 από κάτοχο άδειας οδήγησης κατηγορίας Β, για το οποίο απαιτείται νόμος, ο οποίος, αν και εφόσον εκδοθεί, θα περιγράφει τους  όρους και προϋποθέσεις για την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης. 

Έτσι, με τη συγκεκριμένη απόφαση δεν αλλάζει το ισχύον πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης και συνεπώς, τα σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και τυχόν σκόπιμες και παραπλανητικές αντιδράσεις φορέων, δεν έχουν καμία βάση.

Γενικότερα, στο πλαίσιο που παρέχει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει το ζήτημα των ισοδυναμιών στο πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης για τη Μικροκινητικότητα»

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ