Μενού Κλείσιμο

400 Ελληνόπουλα της Ρουμανίας επισκέφθηκαν την Πιερία

«Η Ελλάδα είναι παντού»

 

Φεύγουμε όλοι μας ενθουσιασμένου και γεμάτοι Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας καθηγητής Γκαμπριέλ Ζησόπουλος

 

Ένα ιδιαίτερα σπουδαίο γεγονός συνέβη το τριήμερο 18, 19 και 20 Οκτωβρίου  στην Πιερία, που δυστυχώς στους πολλούς, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

 

Τετρακόσια ελληνόπουλα που γεννήθηκαν και ζουν στη Ρουμανία ήρθαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πιερία, συνοδευόμενα από εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων αλλά και εκπροσώπων της Ρουμανικής κυβέρνησης, για να μας αποδείξουν πως παρότι γεννήθηκαν και ζουν σε μια άλλη χώρα, στην ψυχή τους είναι βαθιά ριζωμένη η αγάπη τους για την Ελλάδα.

Είκοσι πέντε σύλλογοι Ελληνικών Κοινοτήτων από όλη τη Ρουμανία, χόρεψαν, τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια και ελληνικούς χορούς με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα. Από Πιερικής πλευράς συμμετείχε η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Πατρή με σολίστ τη Φιλιώ Σέρβου.

Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ο βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας καθηγητής κ. Γκαμπριέλ Ζησόπουλος.

«Στη Ρουμανία, υπάρχει ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι της Ελλάδας» μας είπε ο πρόεδρος κ. Ζησόπουλος. «Σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη της Ρουμανίας έχει δημιουργηθεί και ένας ελληνικός πυρήνας που κρατάει ζωντανή την ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας για να τη μεταφέρει και στις νεότερες γενιές. Εδώ και 19 χρόνια καθιερώσαμε το Φεστιβάλ Ελληνισμού της Ρουμανίας. Τα τρία τελευταία χρόνια διοργανώνουμε αυτό το φεστιβάλ στην Ελλάδα, πρόπερσι στην Αθήνα, πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, φέτος στην Πιερία, για να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να γνωρίσουν από κοντά την Ελλάδα, αλλά να μας γνωρίσουν και οι Έλληνες. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού για την υποστήριξη στην προσπάθειά μας και τοπικά στην Πιερία το δήμαρχο Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμο και τον πρόεδρο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρη Παπαχρήστο, καθώς και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, για την πολύτιμη συνεργασία τους. Να σημειώσω πως την μεγάλη αποστολή στην Πιερία συνοδεύουν, εκπρόσωπος της προεδρίας της Ρουμανικής Δημοκρατίας, υφυπουργός της κυβέρνησης,  εκπρόσωπος της πρεσβείας στην Αθήνα, δήμαρχοι, πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Ρουμανία και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι διαφόρων φορέων. Μας συνοδεύει επίσης και καταγράφει όλες μας τις εκδηλώσεις το πρώτο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρουμανίας. Φεύγουμε όλοι μας ενθουσιασμένου και γεμάτοι Ελλάδα. Ελπίζω και θα το επιδιώξουμε όλη αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και στην Ελλάδα αλλά και στη Ρουμανία»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ