Μενού Κλείσιμο

40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΑΤΡΙΑ»

Παράδοση και Πολιτισμός στη Ράχη Πιερίας

Πλήθος φίλων της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού από την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή προσέλκυσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι αφιερωμένες στα 40 χρόνια λειτουργίας των ΠΑΤΡΙΩΝ εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώθηκαν στη Ράχη Πιερίας, από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.

Παρουσιάστηκε το έργο του Δημητρίου Κορομηλά «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», από τη Θεατρική Ομάδα του «ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ» & του ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΑΧΗΣ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Φουρνιάδη. Η απόλυτη αυτή ιστορία αγάπης, με φόντο την ελληνική ύπαιθρο, η οποία μιλά για τη χαμένη μας αθωότητα, συγκινεί με την αυθεντικότητά της και παραμένει διαχρονική μίλησε και στις καρδιές όλων όσοι είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν.
Η μουσική παράδοση και έντεχνο τραγούδι έδωσαν τα χέρια στο Πολιτιστικό Κέντρο Ράχης, σε μια ξεχωριστή βραδιά, την οποία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πολυπληθές κοινό, το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο των Λ΄ Πατρίων.
Επί σκηνής ο ερμηνευτής, που διατηρεί άρρηκτη τη σχέση του με την παράδοση, Πέτρος Γαϊτάνος, στις μελωδίες και τους ρυθμούς της Μακεδονίας, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, κάθε γωνιάς του ελληνισμού, καθώς και μίας περιήγησης σε συνθέσεις γνωστών Ελλήνων δημιουργών (Θεοδωράκης, Σπανός, Σπανουδάκης κ.α.).

Το πρωί της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο των «ΠΑΤΡΙΩΝ», παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου φιλοξενήθηκε ΗΜΕΡΙΔΑ αφιερωμένη στη διαδρομή του συλλόγου, όπου τοποθετήθηκαν ο Μοναχός π. Λουκάς Φιλοθεΐτης με θέμα : «Ένα όνειρο η ζωή», ο π. Παύλος Ντούρος, ο οποίος μίλησε για τα «ΠΑΤΡΙΑ: Εργαστήριο πολιτιστικής-πνευματικής δημιουργίας. Από το 1977», ο Μέλλιος Πίτσιας, δάσκαλος-συγγραφέας, ο οποίος έκανε λόγο για την «συμβολή των Πολιτιστικών Συλλόγων στην πνευματική ζωή του τόπου».

Στη διάρκεια της ημερίδας χαιρετισμό απεύθυναν οι πρόεδροι του συλλόγου και ειδικότερα οι: Λουκάς Καρακούσης, Ντίνος Ντούρος, Κωνσταντίνος Κούρτης, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα για όλους.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής, με παραδοσιακούς χορούς με την συμμετοχή των:
Χορευτικός Σύλλογος Θ.Ο.Ι Κυπερούντας Κύπρου.
Πολιτιστικός Σύλλογος Λόφου «Ο ΖΙΑΖΙΑΚΟΣ.
Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ», καθώς και με Μουσική βραδιά με τους: Ντίνο Ντούρο (κλαρίνο), Στέργιο Χαλάτση (τραγούδι), Νίκο Μπίνια (κρουστά), Σάκη Καστανάρα (λαούτο), Γιώργο Στοφορίδη (πλήκτρα), Βασίλη Κατσαμάγκα (Γκάϊντα).

Τα Πάτρια, ολοκληρώνονται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου με αιμοδοσία (9:00 – 13:00) στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ