Μενού Κλείσιμο

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ: Στους δρόμους για το «ασφαλιστικό»

Σε 24ωρη Πανελλαδική κινητοποίηση αποφάσισε (ομόφωνα) να προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ για τις 18 Φεβρουαρίου, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του «αντιασφαλιστικού», όπως το χαρακτηρίζει, Νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το Νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση ων μνημονιακών Αντιασφαλιστικών Νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350,00 € στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα

30 χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου και τους προηγούμενους μνημονιακούς Αντιασφαλιστικούς Νόμους, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν, διότι σύμφωνα με τον νέο νόμο:

-Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν.4336/2015 (τρίτο μνημόνιο) και δεν υπάρχει καμία εξαίρεση, για καμία κατηγορία εργαζομένων.

-Διατηρούνται οι μειώσεις στις Επικουρικές Συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο Εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

– Η Επικουρική Ασφάλιση ενσωματώνεται στον Ε.Φ.Κ.Α. κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον Ε.Φ.Κ.Α. στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

-Διατηρείται η λεηλασία, που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων.

-Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.

-Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους Αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους στα Β.Α.Ε., για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν.3075/2002).

 

«Είναι προφανές, από τα παραπάνω, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να “λύσει” για τα επόμενα πενήντα (50) χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με τον Νόμο που φέρνει για ψήφιση τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων Αντιασφαλιστικών Νόμων, καταδικάζοντας έτσι τους συνταξιούχους της χώρας μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση στο διηνεκές» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ ή οποία απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική και σε αυτό το Νομοσχέδιο οφείλει, όπως τονίζει να αντιδράσει. «Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά, καλώντας όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της 18ης Φεβρουαρίου, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.