Μενού Κλείσιμο

 15.000 στρέμματα καλλιεργειών «χτυπήθηκαν»  μόνο από τα καιρικά φαινόμενα της περασμένης Τετάρτης

Η πρώτη εκτίμηση των ζημιών

Περισσότερα από 15.000 στρέμματα καλλιεργειών έχουν πληγεί στην Πιερία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μόνο της περασμένης Τετάρτης. Αυτήν την εκτίμηση κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με επίσημη τοποθέτησή του. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, οι καλλιέργειες που επλήγησαν στο σύνολο της Πιερίας, είναι κυρίως καπνά, ακτινίδια και κηπευτικά.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε σχετικές δηλώσεις του επεσήμανε ότι «έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής».

Παράλληλα, πρόσθεσε, για μιαν ακόμη φορά, ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής», διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό» ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα».

Σύμφωνα με την ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το μεσημέρι της Παρασκευής πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας. Η έκταση σε στρέμματα των πληγεισών περιοχών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 378.500.

Το Υπουργείο έδωσε αναλυτικό πίνακα, στον οποίο φαίνεται το μέγεθος των καταστροφών σε κάθε πληγείσα Περιφερειακή Ενότητα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ