Μενού Κλείσιμο

108 χρόνια Ελεύθερη Κατερίνη – Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Η 16η Οκτωβρίου 1912 αποτελεί ορόσημο για την Κατερίνη, η οποία μετά από αιώνες τουρκικού ζυγού, ανέπνευσε ελεύθερη, χάρη στη θυσία των Ελλήνων στρατιωτών. 108 χρόνια μετά, η πολιτική ηγεσία του τόπου, επισημαίνει τη θυσία, υπογραμμίζοντας στο σύνολό της σχεδόν ότι αυτό το μήνυμα παραμένει ισχυρό στο παρόν και το μέλλον της πόλης

Ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, στο μήνυμα της ημέρας αναφέρει συγκεκριμένα: Η 108η επέτειος απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό που τιμούμε σήμερα και η διαχρονική προσήλωση του λαού μας στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, καθόρισαν την ίδια την πορεία της πόλης μας.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στους προγόνους μας, οι οποίοι με την αυτοθυσία και τους υπερήφανους αγώνες τους, μας κληροδότησαν την Ελευθερία και την Εθνική αξιοπρέπεια.

Στη σημερινή επέτειο, για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας ματαιώθηκαν, όπως ήταν επιβεβλημένο, οι παρελάσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Είμαι όμως ιδιαίτερα χαρούμενος που φέτος, στο Μνημείο του Συνταγματάρχη Σβορώνου – ένα σημείο αναφοράς για την 16η Οκτωβρίου 1912 – ως ένα Αγιοκέρι Μνήμης & Τιμής για όσους πολέμησαν για την απελευθέρωση της Κατερίνης εκπληρώσαμε στοιχειώδες χρέος και με σειρά παρεμβάσεων, δώσαμε επιτέλους στο χώρο την ιστορική υπόσταση, που αξίζει στους ήρωές μας.

Εν όψει των κάθε είδους προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος, τα μηνύματα των αγώνων τους παραμένουν επίκαιρα και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε με ομοψυχία και αρραγή ενότητα να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο, για τα παιδιά μας, για όλους μας.

108 χρόνια Ελεύθερη πόλη. Χρόνια πολλά στην Κατερίνη μας. Χρόνια πολλά στη Μακεδονία.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αναπληρωτή δημάρχου Κατερίνης. Ο Γιώργος Νταντάμης στο μήνυμά του αναφέρει: Φέτος, συμπληρώνονται 108 χρόνια από την απελευθέρωση της Κατερίνης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό μας κορμό. Χάρη στις ικανότητες, την ανδρεία και την αυτοθυσία των προγόνων μας απολαμβάνουμε το προνόμιο της ελευθερίας. Ήταν οι άνθρωποι που αφήνοντας στην άκρη το «εγώ», προέταξαν το «εμείς» και κέρδισαν για όλους εμάς μια ελεύθερη πατρίδα.

Τους αξίζει τιμή και δόξα, η οποία μπορεί φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, να μην αποδοθεί με τον πιο λαμπρό τρόπο που τους αρμόζει, ωστόσο δεν μειώνει σε καμία περίπτωση της αξία της προσφοράς τους αλλά και το πόσο ευγνώμονες νιώθουμε απέναντί τους.

Και, πράγματι, μέρος αυτής της ευγνωμοσύνης μας απέναντι στη μνήμη των ηρώων μας, εκφράζεται σήμερα με τη βελτίωση της εικόνας του μνημείου του αείμνηστου Συνταγματάρχη Σβορώνου, που ο τόπος μας του οφείλει τόσα πολλά.

Στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, οφείλουμε να δίνουμε καθημερινό αγώνα για τις ανθρώπινες αξίες και τον τόπο μας μιμούμενοι το λαμπρό παράδειγμα των ηρώων μας.

Χρόνια πολλά Κατερίνη. Χρόνια Πολλά σε όλους.»

Ο πρώην δήμαρχος και βουλευτής Πιερίας Σάββας Χιονίδης, στο δικό του μήνυμα αναφέρει: «Παράδειγμα προς μίμηση η αγωνιστικότητά των προγόνων μας, πηγή έμπνευσης το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής που μας διδάσκει ότι στα μεγάλα και τα σημαντικά, τους καίριους εθνικούς μας στόχους, τους πετυχαίνουμε ενωμένοι.

Έτσι και τώρα, που ο ελληνικός λαός δίνει μια ιδιάζουσα μάχη κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες καλούμαστε να κρατήσουμε ζωντανό το παράδειγμα της ενότητας και της ομοψυχίας τους.

Μέρα μνήμης, τιμής, ανάτασης και συλλογικής χαράς η 16η Οκτωβρίου, η ημέρα επετείου απελευθέρωσης της Κατερίνης.

Χρόνια πολλά στην Κατερίνη! Χρόνια πολλά σε όλου μας!»

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, αναφέρει για τη σημερινή ημέρα «υποκλινόμαστε μπροστά στους ελευθερωτές της πόλης μας, που μας χάρισαν το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας. Φέτος, τιμούμε την 108η Επέτειο Απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό και ελεύθεροι τιμούμε την αυτοθυσία τους και τη βαθιά πίστη τους σε αξίες και ιδανικά. Υπερήφανοι και συγκινημένοι και  για τους αγώνες και τις νίκες που πέτυχαν οι πρόγονοί μας, που θυσίασαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία, ας αποτίσουμε με τον πρέποντα σεβασμό  φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς Ήρωες.

Οι Έλληνες οφείλουμε να γνωρίζουμε και να διηγούμαστε την ιστορία των ηρωικών μαχών των προγόνων μας, να εξυμνούμε την πίστη τους στην ελευθερία, την προσήλωσή τους στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας  και  στο αίσθημα της εθνικής ομοψυχίας.

Έχουμε χρέος να εξάρουμε την υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα για την οποία πολέμησαν με αυτοθυσία και γενναιότητα, για την προάσπιση της ελευθερίας, να αξιοποιήσουμε τα ιστορικά διδάγματα και ως οδηγό να πορευτούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στις σημερινές προκλήσεις.»

«Η 16η Οκτωβρίου 1912 κατέχει περίοπτη θέση στη συλλογική μνήμη, την καρδιά και την σκέψη μας», αναφέρει από την πλευρά του, ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ. Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο κ. Μπαραλιάκος τονίζει στο μήνυμά του πως «είναι η μέρα που η Ιστορία κατέγραψε την πολυπόθητη απελευθέρωση της πόλης μας από τον δυσβάσταχτο, μακροπερίοδο  τουρκικό ζυγό.

Είναι η μέρα που οι πρόγονοί μας έβαλαν ανεξίτηλη την υπογραφή τους στη νέα σελίδα που εγκαινίαζε το ελεύθερο μέλλον της Κατερίνης, μέλλον ελπιδοφόρο, αισιόδοξο, ζωογόνο, μεστό από περηφάνια, αξιοπρέπεια και πάνω απ’ όλα Ελευθερία.

Η φετινή επέτειος δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες λόγω των περιορισμένων εκδηλώσεων υπό τις συνθήκες υγειονομικής προστασίας.

Δεν θα χειροκροτήσουμε την παρελαύνουσα μαθητιώσα νεολαία, δεν θα επευφημήσουμε τους πολιτιστικούς μας συλλόγους, δεν θα συγκινηθούμε στη θέα των ηρωικών απομάχων.

Την εκατοστή όγδοη επέτειο, ωστόσο, απελευθέρωσης της Κατερίνης θα την αισθανθούμε πιο έντονα, πιο βιωματικά, πιο φιλοσοφημένα.

Θα εντρυφήσουμε στην αξία της θυσίας όλων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια και πατριωτισμό έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθερα.

Θα εσωτερικεύσουμε τις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευαν, θα εμπεδώσουμε  το παράδειγμα της ενότητας, της συλλογικότητας και ομοψυχίας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανάγκη για εθνική εγρήγορση και ετοιμότητα αδήριτη όσο ποτέ άλλοτε. Έχουμε ένα βαρύ κληροδότημα, ένα ύψιστο χρέος και ένα φωτεινό δείκτη για το τι πρέπει να πράξουμε. Και θα το πράξουμε!»

Η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα, αναφέρει με αφορμή την Επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης: Σαν σήμερα συμπληρώνονται 108 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τον τουρκικό ζυγό. Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να προσφέρουν σε όλους εμάς τους μεταγενέστερους τα πιο πολύτιμα αγαθά, Ελευθερία κι Εθνική Ανεξαρτησία.

Τιμώντας όλους αυτούς τους αγωνιστές σήμερα, δεν εκφράζουμε μόνο το σεβασμό μας και την ευγνωμοσύνη μας για την θυσία τους, αλλά και συντηρούμε στη μνήμη μας την ιστορική αλήθεια που πρέπει να μας οδηγεί ως έθνος, με ενότητα και αλληλεγγύη, στο διαρκή αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία κι Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στις μέρες μας δυστυχώς, βιώνουμε καταστάσεις συνεχών προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, που μας προβληματίζουν και δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό μας. Γι αυτό κι έχει ιδιαίτερη σημασία να αντιληφθούμε όλοι μας το μεγαλείο της γενναιότητας και της αυτοθυσίας όσων έπεσαν μαχόμενοι για τις Μεγάλες Αξίες και Ιδανικά.

Χρονιά πολλά στην πόλη μας!»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ