Μενού Κλείσιμο

Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης: Περί συνεδριάσεως της πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου

Τους λόγους αποχώρησης από την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα, καταγράφει η εκπρόσωπος του Σωματείου στην Επιτροπή.

Στην ανοιχτή επιστολή της η κ. Νατσιοπούλου αναφέρεται σε όσα διαδραματίστηκαν στην Επιτροπή. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Απλώς “παρόν” δήλωσε το Συμμετέχω Αδέσποτα Κατερίνης στην έκτακτη συνεδρίαση της Πενταμελούς επιτροπής την 5η Μαΐου και αποχώρησε. Ο εμπαιγμός και η προσπάθεια περιορισμού της θεματολογίας σε “πολιτικά” θέματα δυστυχώς συνεχίζεται και με την νέα διοίκηση, ο εκπρόσωπος της οποίας Αντιδήμαρχος στην Π.Ε., κ. Τσιαλός, στερείται, θέλω να πιστεύω, αυτονόητα, άλλων επιλογών λόγω της πολιτικής του ιδιότητας.

Την προηγούμενη εβδομάδα κληθήκαμε να προτείνουμε θέματα προς συζήτηση στην Πενταμελή Επιτροπή (οι προτάσεις του Συμμετέχω παρατίθενται στο τέλος του δελτίου για την ενημέρωσή σας). Αυτό εύλογα πυροδότησε μία αίσθηση αναμονής μιας συνεδρίασης όπως αρμόζει, με θέματα που απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια, και δεν έχουν συζητηθεί ποτέ επίσημα για την επίλυσή τους.

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, το θέμα παρέμεινε το ίδιο, κυριολεκτικά, το εξής ένα: να εξασφαλιστεί άλλοθι για την φέρουσα την ευθύνη για την κατάσταση στον δρόμο Αρχή με τις ευλογίες των φιλοζωικών και, πιθανόν, την έμμεση εκβίαση φιλοξενιών. Δεν μας ξάφνιασε ιδιαίτερα η στάση αυτή, καθώς η αντιμετάθεση ευθυνών είναι πάγια τακτική των εκάστοτε ιθυνόντων, πολλώ δε μάλλον σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα πως αποτελεί ξεκάθαρη ξεπέτα. Μας απογοήτευσε, όμως, ιδιαίτερα καθώς ο κώδικας επικοινωνίας αλλά και η συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Τσιαλό, υπήρξε (και θα συνεχίσει να είναι σε ατομικό επίπεδο ευελπιστώ) σχεδόν εξαιρετική, δεδομένων των περιστάσεων.

Είχαμε μία επανάληψη, τελικά, του θέματος των Χριστουγέννων, όταν το Συμμετέχω χωρίς να αμφισβητεί την σοβαρότητα της κατάστασης και με απόλυτη, όπως πάντα, προτεραιότητα την προστασία των άστεγων ζώων της πόλης και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, συμφώνησε στην απομάκρυνση των άστεγων ζώων του κεντρικού αστικού ιστού για το διάστημα των εκδηλώσεων. Με πολύ συγκεκριμένους όρους (το κείμενο που επισυνάφθηκε στα πρακτικά σχετικά εκ μέρους του Σωματείου παρατίθεται στο τέλος) από τους οποίους ούτε ένας δεν τηρήθηκε. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανθρώπου σοφού.

Το θέμα, λοιπόν, που τέθηκε είχε σκοπό την νομιμοποίηση του εγκλεισμού 20 περίπου σκύλων από την τουριστική Ζώνη, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου για τρεις μήνες στο κυνοκομείο, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, αυτή την στιγμή και σύμφωνα με τα λεγόμενα του ζωοκόμου κ. Δημητρίου έχει πάνω από 50 σκύλους οι οποίοι έχουν μόνιμα εγκλειστεί για διάφορους λόγους, και η δυναμική φιλοξενίας είναι 80 θέσεις, που σημαίνει επιγραμματικά και κατ’ ελάχιστον:

– Πληρότητα για τρεις μήνες τουλάχιστον

– Επιβάρυνση ενός ήδη θιγόμενου προϋπολογισμού για την “συμπτωματική” αντιμετώπιση αντί της “θεραπείας”

– Ανάγκη άλλου χώρου φιλοξενίας για τα αποθεραπευόμενα ζώα, αν θέλουμε να συνεχίσει το πρόγραμμα

– Κίνδυνος για κάποια από αυτά τα ζώα (προσβολή από νόσημα, έλλειψη άσκησης, ασυλοποίηση κλπ)

Προέκυψαν και σχολιάστηκαν, βέβαια, αρκετά ζητήματα στον χρόνο πριν την αποχώρησή μας και έγιναν κάποιες διαπιστώσεις, οι κύριες από τις οποίες είναι:

  1. Οι κεφαλές του Δήμου μας (ο ένας που μας επισκέφθηκε, τουλάχιστον – το highlight της επιτροπής ήταν αυτό – και συνάγοντας από τα λεγόμενά του) δεν έχουν την διάθεση να ασχοληθούν παρά μόνο στον βαθμό που εξυπηρετεί τον δημότη, δηλαδή τους ίδιους και την εικόνα τους, δεν θεωρούν τους φιλόζωους “ανθρώπους”, ούτε τα άστεγα ζώα “περιβάλλον”, και δεν έχουν καμία διάθεση να εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία ή είναι ανίκανοι να την εφαρμόσουν και δεν θέλουν να το παραδεχτούν.
  2. Το πρόγραμμα, σε γενικές γραμμές, εφαρμόζεται με καλό ρυθμό αλλά αν κλείσουμε τις τρύπες στην βάρκα που μπάζει δεν θα έχουμε εργασία οπότε αυτοί που έχουν επιβαρυνθεί με τον ρόλο να αποφασίζουν για τις “λεπτομέρειες” κάνουν τα άκρως απαραίτητα για να διατηρήσουν τις “εισροές” και δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Γι αυτό, μάλλον, στις σχετικές ερωτήσεις μου η απάντηση είναι το σήκωμα των ώμων και των φρυδιών ή οι σιβυλλικές αοριστίες.
  3. Ο λόγος αποτελέσματος/χρόνου επίτευξης (ο οποίος σαφώς πρέπει να είναι υψηλός) δεν μπορεί να επισκιάζει τον λόγο αποτελέσματος/πολιτικής εικόνας, ο οποίος και έχει προτεραιότητα – εύλογο, αλλά απαράδεκτο όταν μιλάμε για ζώντα όντα και για πολιτική βούληση. Οπότε “γίνονται πραγματάκια”, και καλώς γίνονται, και χαίρομαι που πολλές από τις προτάσεις και συζητήσεις μας έδωσαν έναυσμα και ιδέες, αλλά γίνονται και μισές δουλειές μιας και στήνουμε σκαλοπάτια στον αέρα. Οπότε δεν θα πατήσουμε ποτέ πλατύσκολο, πόσο μάλλον κορυφή. Τα ρελέ μας είναι στον αέρα.

Πρακτικά:

  1. Από τα πέντε θηλυκά ζώα που εντοπίσαμε κατά την διάρκεια του μαραθωνίου του προηγούμενου μηνός στην Κατερινόσκαλα (γέννες ζώων αποθανόντα γιατί δεν υπήρξε πρωτοβουλία ενώ υπήρχε γνώση) στειρώθηκε μόνον το ένα μέχρι στιγμής. Αυτό σημαίνει τέσσερις οίστρους, προσέλκυση αστείρωτων αρσενικών (ιδιόκτητων και μη), καυγάδες και επιθέσεις, κοινώς ΜΠΑΧΑΛΟ
  2. Οι υιοθεσίες γίνονται χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Μάλλον παραμένει το “εμάς μας ενδιαφέρει να φεύγουν” όπως ευθαρσώς μου είπε προσωπικά η προηγούμενη υπεύθυνη Αντιδήμαρχος, κ. Μακρίδου, σε επίσκεψή μου στο γραφείο της για σχετικό θέμα (τα υπόλοιπα της συγκεκριμένης συζήτησης στα “anti leaks” που θα ακολουθήσουν όταν με το καλό δεν θα με περιορίζει ο ρόλος μου στο σωματείο)
  3. Οι υιοθεσίες που προώθησε το Συμμετέχω με την παραπομπή στον Δήμο των ενδιαφερομένων (μετά τον έλεγχό τους) είναι επιτυχίες του συνεργείου περισυλλογής και του Δήμου. Κάτι σαν τα νούμερα των “θυμάτων” του κορωνοϊού (ο λόγος αποτελέσματος/πολιτικής εικόνας είναι που μετράει). Win win, δηλαδή, η κατάσταση όταν είσαι “αναντικατάστατος”. Ή έτσι θέλουν να πιστεύουμε. Αλλιώς γιατί, ΝΑΙ ΜΕΝ, στοχοποιούνται από τους αναντικατάστατους άτομα, τα οποία δεν παρεμβάλλουν σύμφωνα με τον νόμο τον Δήμο στις υιοθεσίες, όταν βρίσκονται άστεγα ζώα με σήμανση του Δήμου Κατερίνης εγκαταλελειμμένα ΑΛΛΑ όταν έρχεται η ώρα να βάλουν την υπογραφή τους σε αυταπόδεικτη καταγγελία “την κάνουν με ελαφρά;”
  4. Η επιτροπή υπάρχει για να “τα λέμε μεταξύ μας” και να γίνεται η δουλειά “μας” με τις “ευλογίες” των φιλοζωικών. Αλλιώς γιατί σχεδόν οκτώ μήνες μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων της νέας αρχής (και σχεδόν 12 μήνες άτυπα) ακόμη τα πρακτικά τηρούνται κατά γενίκευση και κατ’ ερμηνεία από διοικητικό υπάλληλο που είναι δασολόγος και του έτυχε να εργάζεται σε αυτό το τμήμα, δεν μαγνητοφωνούνται ή δεν βιντεοσκοπούνται ή δεν τηρούνται από πρακτικογράφο/στενογράφο; Γιατί “μεταξύ μας” μπορούμε να τα πούμε πίνοντας καφέ και μπύρα όχι στον Δήμο αλλά αλλού.

Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, και αρκετούς άλλους, ΝΤΟΥΚΟΥ, κύριοι. ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Δεν συμμετέχω σε αυτόν τον γύρο. Αλλά δεν βγαίνω από το παιχνίδι. Είμαι και θα είμαι πάντα εδώ, σε αυτό το “παιχνίδι”.

Μάλλον όχι με αυτό τον ρόλο (τον οίνο μου τον προτιμώ άκρατο και δεν με καλύπτει ο αέρας ο κοπανιστός). Είμαι και θα είμαι πάντα δίπλα στο ωφέλιμο και κόντρα στο επιβλαβές. Για όλους. Ανθρώπους και Ζώα. Όπως τους αξίζει.

Επιφυλάσσομαι για την πρωτοκολλημένη έγγραφη τοποθέτησή μου με αίτηση για επισύναψη στα πρακτικά και για σχετικές δημοσιεύσεις με live βίντεο στο προσωπικό μου προφίλ καθώς η προσωπική μου άποψη δεν συμπίπτει πάντα και απαραίτητα με την θέση του Σωματείου.

Ες αύριον, λοιπόν…

Για το Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης

Αντ. Νατσιοπούλου

Πρόεδρος

Μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής

Άνθρωπος

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ