Μενού Κλείσιμο

Η ιστορία του ποδοσφαίρου στον Κολινδρό

Ακόμα μια επιτυχημένη εκδήλωση από την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού

Από τον Ηρακλή και τον Δία (την δεκαετία του ’20) στην μεγάλη Αναγέννηση Κολινδρού της δεκαετίας του ‘90

Στη κατάμεστη αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, πραγματοποιήθηκε η (30η συνολικά) εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, τον Μουσικοχορευτικό Γυμναστικό Σύλλογο «Αναγέννηση» Κολινδρού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ν. Λούσης» Κολινδρού.

Το θέμα της πρόσφατης εκδήλωσης αφορούσε: «Το ποδόσφαιρο στον Κολινδρό. Ένας αιώνας ιστορία» και πρώτος ομιλητής ήταν ο φιλόλογος, πρώην δήμαρχος Κολινδρού και παλιός ποδοσφαιριστής της «Αναγέννησης» Θωμάς Σολοποτιάς. Ο κ. Σολοποτιάς, αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία του ποδοσφαίρου στον Κολινδρό, ξεκινώντας από τον κολινδρινό δάσκαλο Δημ. Παπαθεοδώρου, που πρώτος το 1906 έφερε το ποδόσφαιρο στη κωμόπολη της βόρειας Πιερίας.

Στη συνέχεια παρατηρείται από την τότε προοδευτική νεολαία του Κολινδρού, η ακολουθία του προστάγματος της εποχής, να επιδοθεί δηλαδή και αυτή στον αθλητισμό, ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο που είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση δύο αθλητικών συλλόγων περί το 1929, του «Ηρακλή» και του «Δία» με αξιόλογη δραστηριότητα. Οι πόλεμοι και τα υπόλοιπα γεγονότα που ακολούθησαν, είχαν ως αποτέλεσμα την διάλυση των δύο ιστορικών συλλόγων και την ίδρυση μεταγενέστερα ενός νέου το 1948, με την ονομασία «Αναγέννηση». Η περίοδος 1994-1996 θεωρείται η σημαντικότερη, γιατί η «Αναγέννηση Κολινδρού» αγωνίστηκε στα ποδοσφαιρικά σαλόνια της Β΄εθνικής κατηγορίας γνωρίζοντας σημαντικές επιτυχίες.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο αθλητικογράφος και «ζωντανό» αρχείο – όπως τον αποκαλούν συνάδελφοί του – του ελληνικού ποδοσφαίρου, Σταύρος Πετρακόπουλος, επικεντρώθηκε κυρίως σε στατιστικά αγωνιστικά στοιχεία  της περιόδου της «Αναγέννησης» στη Β’ εθνική κατηγορία. Αξιόλογη επίσης ήταν και για ένα διάστημα η προσφορά σου Αθλητικού Συλλόγου Κολινδρού στις μικρές ηλικίες στο ποδόσφαιρο. Όλοι οι σύλλογοι στα χρόνια του ποδοσφαίρου στον Κολινδρό υπηρέτησαν την αθλητική ιδέα, ανέδειξαν το μεγαλείο του ερασιτεχνικού αθλητισμού με τις συμπεριφορές τους, το ήθος τους και τις αγωνιστικές τους επιτυχίες. Το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η πορεία στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν φωτογραφικό υλικό με τις συνθέσεις των ομάδων κατά χρονική περίοδο, σπάνια έγγραφα, όπως το καταστατικό του «Ηρακλή» του 1929 και διάφορα δημοσιεύματα που παραχώρησαν στην Ομάδα Επιστημόνων οι Ηλίας Πελάγος, Αχιλλέας Παπουτσής και Γιώργος Βασιλόπουλος.

Οι θετικές κρίσεις και οι εκφράσεις ικανοποίησης για την όλη παρουσίαση της εκδήλωσης, καταδεικνύουν το έκδηλο ενδιαφέρον που δημιούργησε η παραπάνω επιτυχημένη εκδήλωση και αντικατοπτρίζουν επίσης τα αισθήματα και την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας σε τέτοιες πολιτιστικές δράσεις.

Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στις 11:30 το πρωί στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού με θέμα την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι χορωδίες του Ι. Ν. Αγίας Θεοδώρας Κολινδρού και του Συλλόγου Κολινδρινών Κατερίνης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ