Μενού Κλείσιμο

Επισκέψεις σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία από στελέχη του ΚΚΕ

Υποστελέχωση και ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια

 

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος περιοδειών των βουλευτών του Κόμματος στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Από την ενημέρωση που έλαβε το κλιμάκιο του ΚΚΕ από τους εργαζόμενους των δομών, διαπιστώθηκε πως τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσής τους οι πρόσφυγες αλλά και με τους όρους εργασίας τους οι εργαζόμενοι στις δομές, είναι ενιαία, με την αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «από το σύνολο των προβλημάτων ξεχωρίζουμε τα εξής:

Οι τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των γιατρών του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) όσο και η εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο, χωρίς να το αντικαταστήσει έγκαιρα με κάτι άλλο. Eκτιμάται πως οδηγούν στη διαμόρφωση ιδιαίτερα επικίνδυνων υγειονομικών συνθηκών στις δομές. Ιδιαίτερα στις δομές που στεγάζονται ευάλωτες ομάδες, η μη χορήγηση φαρμάκων σε χρόνια πάσχοντες, σε εγκύους, σε παιδιά αλλά και σε έκτακτα περιστατικά μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες. Η γενικότερη έλλειψη διερμηνέων στα ιατρεία του ΕΟΔΥ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς μπορεί να καταστήσει το έργο του υγειονομικού προσωπικού αναποτελεσματικό, ακόμα και επικίνδυνο.

Μέχρι και σήμερα η οποιαδήποτε ανακούφιση, ιδιαίτερα στις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων βασίζεται στην προσωπική συνεισφορά του υγειονομικού προσωπικού, το φιλότιμο και την αλληλεγγύη εργαζομένων και κατοίκων της κάθε περιοχής.

Για την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση: Παρόλο που έχουν οριστεί από το υπουργείο Παιδείας οι συντονιστές εκπαίδευσης, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί ΖΕΠ, για τα πρωινά τμήματα όπως και εκπαιδευτικοί για τα απογευματινά τμήματα ΔΥΕΠ έχουν προσληφθεί. Επιπλέον, το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφύγων μαθητών στα σχολεία έχει προσωρινά μόνο λυθεί, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους, ανανέωσε τη σύμβαση για ένα μικρό διάστημα, μέχρι η Περιφέρεια να βρει οριστική λύση. Τέλος, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την εκπαίδευση των χιλιάδων παιδιών που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Η υποστελέχωση όλων των δομών είναι ο κανόνας και η απληρωσιά και ομηρία των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας συνηθισμένο φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίες οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού και πιο συγκεκριμένα γιατρών και γενικότερα υγειονομικού προσωπικού, διερμηνέων κ.α.

Η λογική των ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι να δείχνουν  ότι παράγουν, δήθεν, ανθρωπισμό, ενώ απασχολούν εργαζόμενους σε πλήρη εντατικοποίηση, που έρχονται αντιμέτωποι με χίλια μύρια προβλήματα.

Η κυβέρνηση ΝΔ βαφτίζει τους πρόσφυγες μετανάστες, αρνείται να δώσει άσυλο σε ανθρώπους που το δικαιούνται, ετοιμάζει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων-φυλακών. Με την αντιδραστική και αδιέξοδη πολιτική της εντείνει την καταστολή και τον εγκλωβισμό, στρέφεται σε βάρος των αιτούντων άσυλο αλλά και των μόνιμων κατοίκων.

Σοβαρές ευθύνες έχουν και ορισμένοι δήμαρχοι της περιοχής. Ενώ εδώ και χρόνια εξαντλούνται στη λογική της διαχείρισης του προβλήματος, παραβλέποντας αιτίες και υπεύθυνους, ορισμένοι υποδαυλίζουν τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι τα υπερπλήρη κέντρα «φιλοξενίας», οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που πυροδοτούν διαμάχες και συγκρούσεις. Στα Διαβατά, με ευθύνη τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς στέγαση και σίτιση, αφού δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, παρόλο που οι ίδιοι το επιθυμούν. Είναι κατανοητές οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, που πρέπει να στραφούν ενάντια στις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους. Να διεκδικήσουν λύσεις στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού και της εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους.

Οι διάφορες ομάδες, «σύλλογοι» και  άλλα  εξαπτέρυγα του φασισμού και εθνικισμού, που σε ορισμένες περιπτώσεις επιδίωξαν να καπηλευτούν προβλήματα, να χύσουν το δηλητήριο του μίσους και του εθνικισμού, χρειάζεται να απομονωθούν από το λαό της περιοχής (όπως έγινε και με τους χρυσαυγίτες), να μην τους επιτρέψουμε να δηλητηριάζουν με τα επικίνδυνα, ρατσιστικά και σκοταδιστικά τους ψευτοεπιχειρήματα, με τα δηλητηριασμένα και γελοία μπάρμπεκιου τους.

Το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα είναι το ότι έχουν πυκνώσει, στην περιοχή μας, οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν λάβει τα ταξικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς, εκατοντάδες απλοί άνθρωποι (στα Λαγκαδίκια, στις Σέρρες κ.α.), πρωτοβουλίες που (τυχαίο άραγε!!) δεν βρίσκουν χώρο στις ιστοσελίδες ενημέρωσης και στα γνωστά ΜΜΕ. Ο λαός μας πρέπει, ακόμη πιο αποφασιστικά, να συνδέσει την έκφραση αλληλεγγύης με το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στον εγκλωβισμό στην Ελλάδα, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς, που αποτελούν και την αιτία του προσφυγικού προβλήματος.

Η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προβάλλει για μια ακόμη φορά τα ουσιαστικά αιτήματα-διεκδικήσεις πάλης για το φλέγον αυτό ζήτημα όπως :  Να ενταχθούν όλοι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα και στη συνέχεια στις χώρες προορισμού τους. Να μη ζει κανείς ανήλικος φυλακισμένος, άστεγος ή κάτω από ακατάλληλες συνθήκες. Να προχωρήσουν γρήγορα οι επανενώσεις οικογενειών. Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών πολέμων, εμφυλίων, χώρες που ζουν κάτω από ιμπεριαλιστική κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων. Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες.  Να αποζημιωθούν όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό προσφύγων λόγω της πολιτικής της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα.

Καλούμε σε κάθε νομό τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους άνεργους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να γυρίσουν την πλάτη στη λογική του μίσους και της καταστολής, να βρεθούν δίπλα στους κατατρεγμένους. Να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης των ταξικών σωματείων, των συλλόγων και άλλων φορέων. Η Οργάνωση Περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει σε όλα τα ζητήματα που αφορούν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες αλλά και τους εργαζόμενους στο προσφυγικό, τους υπόλοιπους εργαζόμενους της περιοχής και να αγωνίζεται ενάντια στην αιτία που γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά, τη φτώχεια και τη μετανάστευση.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ