Μενού Κλείσιμο

Τα μεγάλα λουκέτα του μπάσκετ

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που το μπάσκετ βλέπει την αγωνιστική του δράση να σταματάει απότομα και ξαφνικά από εξωγενείς παράγοντες. Ορισμένες φορές οι λόγοι ήταν….εσωτερικοί αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αφορμή ήταν γεγονότα που δεν είχαν άμεση σχέση με τον αθλητισμό!

Ο ΠΑΡΟΛΙΓΟΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1955

 

Η πρώτη αναγκαστική διακοπή αγωνιστικής δράσης στο μπάσκετ μας πάει πολύ πίσω στο μακρινό 1955. Στην Κωνσταντινούπολη έχει ξεκινήσει ένας αιματηρός κύκλος επεισοδίων σε βάρος των τελευταίων Ελλήνων που ζουν εκεί. Και τον Σεπτέμβριο του 1955 Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται ένα βήμα πριν την κήρυξη του πολέμου! Μέσα σε αυτό το κλίμα διεξάγονται στο ανοιχτό γήπεδο του Πανελληνίου στην Κυψέλη οι τελικοί του πανελλήνιου πρωταθλήματος μπάσκετ με τη συμμετοχή έξι ομάδων από όλη τη χώρα για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής Ελλάδος για το 1955. Οι τρεις πρώτες αγωνιστικές γίνονται κανονικά αλλά στις 7 Σεπτεμβρίου η αστυνομική διεύθυνση λόγω του πολεμικού κλίματος και της επικείμενης επιστράτευσης (η οποία δεν έγινε ποτέ) αναστέλλει προσωρινά όλες τις αθλητικές δραστηριότητες στη χώρα. Οι ομάδες θα χρειαστεί να περιμένουν άλλες 16 μέρες να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να ολοκληρώσουν τελικά τους αγώνες με τον Πανελλήνιο να αναδεικνύεται πρωταθλητής για 5η φορά στην ιστορία του.

 

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ 1991

 

Τέλη Οκτωβρίου του 1991 οι μπασκετμπολίστες βάζουν λουκέτο στο πρωτάθλημα. Ο ΠΣΑΚ αποφασίζει οι παίκτες-μέλη του να κατέβουν σε απεργία διαρκείας διεκδικώντας επαγγελματικά συμβόλαια που δεν υπήρχαν μέχρι τότε. Οι ομάδες αποφασίζουν να παίξουν με έφηβους και ξένους (είχαν από ένα στη σύνθεση τους) και με αυτό το καθεστώς γίνονται κάποιες αγωνιστικές. Η απόφαση του Ολυμπιακού να παίξει με πλήρη σύνθεση οδηγεί σε αναβολή (με εισαγγελική απόφαση μάλιστα!) του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στον Τάφο του Ινδού και κάπου εκεί σταματάει η αγωνιστική δράση. Οι παίκτες θα φτάσουν μέχρι την Βουλή για να καταθέσουν τα αιτήματα τους, όλα αυτά οδηγούν στη δημιουργία του ΕΣΑΚΕ και στη θέσπιση ενός νέου αθλητικού νόμου που προβλέπει πλέον επαγγελματικά συμβόλαια. Πριν συμβούν όμως όλα αυτά το μπάσκετ θα ζήσει 52 μέρες απόλυτου χάους! Το πρωτάθλημα θα ξαναρχίσει τελικά τον Δεκέμβριο και θα λήξει την άνοιξη με πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ για δεύτερη και τελευταία φορά στην ιστορία του.

 

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 1999

 

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 η χώρα θρηνεί πάνω από χαλάσματα 143 νεκρούς από το φονικό κτύπημα της φύσης και την ενεργοποίηση του ρήγματος της Πάρνηθας. Ο σεισμός των 5,9 ρίχτερ ισοπεδώνει το κτίριο της εταιρείας Ρικομέξ στο Μενίδι όπου χάνουν τη ζωή τους 39 άνθρωποι. Μέσα στο κλίμα εθνικού πένθους όπως ήταν φυσικό αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες. Η σεζόν του μπάσκετ καθυστερεί να ξεκινήσει μια εβδομάδα αφού το πρώτο τζάμπολ είχε προγραμματιστεί κανονικά λίγες μέρες μετά το κτύπημα του Εγκέλαδου.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ 2009

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά σαν….φάρσα πλέον 18 χρόνια μετά την απεργία του 1991. Τον Δεκέμβριο του 2009 ο ΠΣΑΚ αποφασίζει την προκήρυξη απεργίας διαρκείας αλλά μόνο για το….Ελληνικό πρωτάθλημα αφού στα διεθνή παιχνίδια τα μέλη του αγωνίζονται κανονικά! Ο λόγος; Να υπάρχει ασφάλιση και συμβόλαια στην Α2! Κυριαρχεί και πάλι το χάος για δύο εβδομάδες με τον τότε πρόεδρο του ΠΣΑΚ Λάζαρο Παπαδόπουλο να έρχεται στα….χέρια με ανθρώπους των ΜΑΤ που προσπαθούσαν να ‘’διασφαλίσουν’’ τη διεξαγωγή ενός αγώνα. Η απεργία θα κρατήσει δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου του 2009 και θα λήξει χωρίς τελικά οι παίκτες να κερδίσουν οτιδήποτε. Μάλλον έχασαν αφού η κοινή γνώμη ήταν ξεκάθαρα εναντίον τους. Ειρωνικά, πολλά media της εποχής την είχαν βαφτίσει ‘’η απεργία των εκατομμυριούχων’’!

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ότι δεν κατάφεραν φυσικά αίτια, καταστροφές και οτιδήποτε άλλο το πέτυχε ο κορωνοϊός. Για πρώτη φορά μετά από 95 ολόκληρα χρόνια δεν θα διεξαχθεί τελική φάση του NCAA. To παλαιότερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη που ξεκίνησε το τελικό τουρνουά του πίσω στο 1938 δεν είχε δει ποτέ τελικό τουρνουά να αναβάλλεται, πολύ περισσότερο να ακυρώνεται για οποιονδήποτε λόγο. Η απόφαση του ΝCAA να ακυρώσει τη φετινή χρονιά και να μην διεξαχθεί ποτέ το τελικό τουρνουά θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στον πίνακα των πρωταθλητών.

ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ STOP ΤΟΥ ΝΒΑ

Το ΝΒΑ είναι μάλλον πιο εξοικειωμένο με τέτοιες καταστάσεις. Η αναβολή (δεν υπάρχει ακύρωση της σεζόν για την ώρα) διεξαγωγής αγώνων αποτελεί την 5η φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος που σταματάει η αγωνιστική δράση. Είχαν προηγηθεί τέσσερα λοκ άουτ αλλά για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι τα δύο απ΄ αυτά δεν επηρέασαν καθόλου την αγωνιστική κανονικότητα του πρωταθλήματος. Το πρώτο λοκ άουτ έγινε τη σεζόν 1995-96 όταν το ΝΒΑ δεν έβρισκε άκρη στις διαπραγματεύσεις του με τους παίκτες. Δεν χάθηκε όμως ούτε ένα παιχνίδι της σεζόν απλά η λίγκα αποφάσισε να μεταθέσει κατά ένα χρόνο τις εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής του ΝΒΑ. Στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν μια μέρα πριν αρχίσουν οι αγώνες το ΝΒΑ ανακοίνωσε lock out αλλά περισσότερο για διαπραγματευτικούς λόγους αφού το ‘’κλείδωμα’’ κράτησε μόλις μερικές ώρες και η σεζόν ξεκίνησε κανονικά. Τα δύο επόμενο λοκ άουτ όμως είχαν κόστος. Το καλοκαίρι του 1998 όταν και πάλι οι διαπραγματεύσεις του ΝΒΑ με την ένωση παικτών έφτασαν σε αδιέξοδο ο Ντέιβιντ Στερν ανακοίνωσε λοκ άουτ. Η σεζόν ξεκίνησε τελικά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τον Ιανουάριο του 1999, κράτησε μόλις 50 αγώνες και στη λήξη της οι Σαν Αντόνιο Σπερς πανηγύρισαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Το τελευταίο λοκ άουτ έγινε σχετικά πιο πρόσφατα το 2011 και κράτησε 161 μέρες, από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Η σεζόν ξεκίνησε με ένα μήνα καθυστέρηση αλλά ολοκληρώθηκε ομαλά. Το Μαϊάμι ήταν αυτό που κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή.

Πηγή: Nova Sports

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.