Μενού Κλείσιμο

Super League: Ο απολογισμός της κανονικής περιόδου

Με αφορμή την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της Super League το Sport24.gr κάνει τον απολογισμό όσων είδαμε σε αυτές τις 26 αγωνιστικές με τη βοήθεια των αριθμών.

Στο επιθετικό κομμάτι, όπως θα δείτε και στους πίνακες που ακολουθούν ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που κυριάρχησε με τον ΠΑΟΚ να είναι όμως πιο αποτελεσματικός. Οι ερυθρόλευκοι ήταν πρώτοι σε γκολ (53), τελικές (355) και ασίστ (35), όμως ο Δικέφαλος ήταν η πιο αποτελεσματική ομάδα. Οι παίκτες του Φερέιρα έβρισκαν τα αντίπαλα δίχτυα μία φορά ανά 6,22 προσπάθειες, ενώ εκείνοι του Μαρτίνς είχαν ένα γκολ ανά 6,69 προσπάθειες.

Από εκεί και πέρα ιδιαίτερα αποτελεσματικοί ήταν οι παίκτες του Ατρομήτου αφού μπορεί να βρίσκονται χαμηλά στις τελικές προσπάθειες που δημιούργησαν, ωστόσο είχαν αρκετά υψηλή αποτελεσματικότητα με ένα γκολ ανά 6,8 τελικές.

Αντίθετα, τη χειρότερη αποτελεσματικότητα από όλες τις ομάδες της Super League είχε ο Πανιώνιος. Οι κυανέρυθροι πέτυχαν μόλις 16 γκολ σε 188 προσπάθειες κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονταν περίπου 12 τελικές για να στείλουν την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός τελείωσε την κανονική διάρκεια της Super League έχοντας την καλύτερη άμυνα έχοντας μόλις εννιά γκολ παθητικό. Από κοντά ήταν η ΑΕΚ με 22 τέρματα και ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΟΚ με 23.

Στην αντίπερα όχθη οι ομάδες που δέχτηκαν τα περισσότερα τέρματα ήταν και εκείνες που τερμάτισαν στις τρεις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Ο Πανιώνιος είχε τη χειρότερη άμυνα με 45 γκολ και τον ακολούθησαν ο Παναιτωλικός με τον Βόλο που είχαν από 42.

Σε ό,τι αφορά το δημιουργικό κομμάτι οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν εκείνοι που έδωσαν τις περισσότερες ασίστ έχοντας 35 με τον ΠΑΟΚ να ακολουθεί με 29 και την ΑΕΚ να έχει 25. Τις λιγότερες ασίστ στο πρωτάθλημα έδωσε ο Παναιτωλικός με επτά, ενώ ο Πανιώνιος είχε εννιά.

Το VAR ήρθε φέτος στη ζωή μας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις υποδείξεις πέναλτι κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Συνολικά δόθηκαν 68 πέναλτι με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει τα 12 εξ’ αυτών. Στη δεύτερη θέση με τα κερδισμένα πέναλτι βρίσκονται ο Ολυμπιακός και ο Αστέρας με οκτώ.

Στην αντίπερα όχθη τέσσερις ομάδες ισοβαθμούν στην τελευταία θέση. Ξάνθη, ΟΦΗ, Λαμία και Πανιώνιος έχουν κερδίσει δύο πέναλτι σε 26 αγώνες.

Ο ΟΦΗ ήταν η ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ στο πρωτάθλημα, ενώ ταυτόχρονα ήταν και εκείνη με τα λιγότερα που σφυρίχτηκαν κατά της. Η ομάδα με τα περισσότερα φάουλ κατά της ήταν η ΑΕΚ με 491 και ο Ολυμπιακος η ομάδας με τα λιγότερα κερδισμένα φάουλ.

 

Η ΑΕΛ ήταν η πρωταθλήτρια των κίτρινων καρτών στο πρωτάθλημα αφού σε 26 αγωνιστικές οι παίκτες της είδαν 89 κίτρινες κάρτες κάτι που σημαίνει ότι έβλεπαν περίπου 3,4 ανά ματς. Δεύτερη ήταν η Ξάνθη με 81 και την πεντάδα έκλεισαν ο Αστέρας, ο Πανιώνιος και ο Παναθηναϊκός.

Ο ΟΦΗ ήταν η μοναδική ομάδα που δεν είδε παίκτη της να αποβάλλεται σε αντίθεση με την ΑΕΚ και τον Παναιτωλικό που μέτρησαν επτά αποβολές.

Αφήνουμε τα συγκεντρωτικά στατιστικά των ομάδων και πάμε σε αυτά των παικτών. Εκεί όπου τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι αποτυπώνεται η εντυπωσιακή βοήθεια των Ελ-Αραμπί και Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό.

Ξεκινάμε με τους σκόρερ. Ο Μαροκινός επιθετικός ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο της Super League στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ με 17 γκολ και τον ακολούθησε ο Μακέντα με 12, επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ για τον Ιταλό φορ.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε και στον Νέλσον Ολιβέιρα. Όπως θα δείτε ο Πορτογάλος έχει τις λιγότερες συμμετοχές από όσους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, όμως πρόλαβε σε 17 ματς να πετύχει εννιά τέρματα.

Στις ασίστ και πάλι συναντάμε στην κορυφή έναν παίκτη του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα τον Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος ήταν ο παίκτης κλειδί των ερυθρολεύκων και σε 19 αγώνες πρόλαβε να δώσει 11 γκολ στους συμπαίκτες του.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Πέτρος Μάνταλος με οκτώ, ενώ την τριάδα κλείνουν οι Φετφατζίδης και Μίσιτς με επτά. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι στη λίστα υπάρχει ξανά ο Ελ-Αραμπί, δείγμα του πόσο καταλυτικός είναι στο παιχνίδι των ερυθρολεύκων αφού πέρα από τα 17 γκολ έχει και έξι ασίστ.

Μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν σε όλα τα ματς του πρωταθλήματος. Πρόκειται για τους Κρίστινσον, Σα, Φετφατζίδη και Λημνιό. Οι δύο πρώτοι ήταν και οι παίκτες με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής με τον Λίντσεϊ Ρόουζ του Άρη και τον Σωκράτη Διούδη να τους ακολουθούν.

Μάλιστα, ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού εάν έπαιζε στην τελευταία αγωνιστική θα ήταν εκείνος στην κορυφή της λίστας με το χρόνο συμμετοχής. Γεμάτες συμμετοχές είχαν και τερματοφύλακες του ΟΦΗ και του Αστέρα, δηλαδή ο Δημήτρης Σωτηρίου και ο Νίκος Παπαδόπουλος.

Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης ήταν ο παίκτης από τα πόδια του οποίου πέρασε τις περισσότερες φορές η μπάλα από τα πόδια του. Συγκεκριμένα ο αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού είχε 290 πάσες σε 23 συμμετοχές. Μάλιστα, είχε αρκετή διαφορά από τον δεύτερο Χουάν Νέιρα και τον τρίτο Γιόσιπ Μίσιτς.

Στα αξιοσημείωτα ότι στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού αφού πέρα από τον Μπουχαλάκη βρίσκονται και οι Καμαρά, Βαλμπουενά και Γκιλιέρμε.

Ο Αμρ Ουάρντα είναι ένας χαρισματικός ποδοσφαιριστής και σίγουρα ο πιο ποιοτικός της ΑΕΛ. Από τα πόδια του περνούσε το παιχνίδι της Λάρισας και προσπαθούσε να δημιουργήσει κινδύνους για τις αντίπαλες άμυνες, κάτι που πολλές φορές οδηγεί σε λάθη.

 

Έτσι, ο Αιγύπτιος ήταν ο παίκτης που έκανε τα περισσότερα λάθη έχοντας 175 σε 22 συμμετοχές. Δεύτερος ήταν ο Μάρκο Λιβάγια με 154 και την τριάδα έκλεισε ο Αραμπούλι του Πανιωνίου με 138.

 

Μεγάλη μάχη είχαμε για τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή στις κάρτες με τον Μάρκο Λιβάγια να κατακτά την διόλου τιμητική πρώτη θέση. Ο Κροάτης είδε συνολικά 13 κίτρινες κάρτες και ξεπέρασε τον Παναγιώτη Κόρμπο, τον Ματίας Γιόχανσον και τον Εμάνουελ Ινσούα που είχαν από δέκα.

Για το τέλος αφήσαμε τις αποβολές. Πολλοί παίκτες αποβλήθηκαν από μία φορά, όμως μόνο πέντε πήραν την άγουσα για τα αποδυτήρια σε δύο περιπτώσεις. Ο λόγος για τους Λιβάγια, Κόρμπο, Μπεχαράνο, Τσιγγάρα και Σουάρεθ. Το εντυπωσιακό στατιστικό είναι αυτό του παίκτη του Παναιτωλικού ο οποίος αποβλήθηκε δύο φορές σε 16 συμμετοχές.

Πηγή: gazzetta.gr

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.