Μενού Κλείσιμο

Ο σκόρερ του 2014 World Cup που δεν θέλει – σχεδόν – κανείς

Ο Μάριο Γκέτσε έχει συμβόλαιο με τη Ντόρμουντ έως το προσεχές καλοκαίρι. Η ομάδα από την οποία άρχισε η ιστορία του. Αυτή που του χρέωσε την εσχάτη προδοσία (να πάει στην Μπάγερν Μονάχου), πριν τον αγκαλιάσει όταν τον άσωτο γιο που κατάφερε τελικά, να βρει το δρόμο για το ‘σπίτι’ του. Αλλά ξέρεις πώς κλείνουν συνήθως αυτοί οι κύκλοι, έτσι;

Σύμφωνα με την Bild η ομάδα έκανε πρόταση ανανέωσης στον ‘τύπο που σκόραρε το νικητήριο γκολ στον τελικό του 2014 World Cup’ (είναι και έτσι γνωστός). Βάσει του τρέχοντος συμβολαίου, παίρνει 190.000 ευρώ την εβδομάδα. Το νέο θα του έδινε τα μισά. Από αυτό όλοι κατάλαβαν πως οι διοικούντες έκαναν ό,τι όφειλαν -και όχι κάτι που ήθελαν. Ο Γκέτσε, ο οποίος έχει παίξει μόλις 90 λεπτά φέτος, απέρριψε την προσφορά και κάπως έτσι η διαδρομή του στην πρώτη ομάδα της ζωής του θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Η πτώση της πορείας του μετά το 2014 -λόγω προβλήματος υγείας- είναι δεδομένη. Αλλά δεν αλλάζει τα μυαλά κάποιου που ξέρει τον Γκέτσε από παιδί. Δεν έχουν σταματήσει ποτέ να μιλάνε και από ό,τι φαίνεται θα γίνει η λύση στο πρόβλημα του 27χρονου. Ποιος είναι αυτός; Να περιμένεις. Ένα, ένα.

Ο Γκέτσε έχει λογαριασμό Twitter, στο Instagram και στο Facebook. Έχει και επίσημη ιστοσελίδα. Έχει χωρίσει τον εαυτό του σε τρεις κατηγορίες: αυτή του αθλητή, εκείνη του ανθρώπου και η τελευταία είναι του ακτιβιστή. Είναι από αυτούς που χρησιμοποιούν το status τους για να βοηθήσουν κόσμο που έχει ανάγκη. Από τη Σιέρα Λεόνε και το Νεπάλ έως το Λάος και την Ουγκάντα. Αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι να κάνει τη ζωή παιδιών πιο εύκολη. Όπου και αν ζουν, στον κόσμο. “Κάθε νέο παιδί αξίζει καλή ιατρική φροντίδα, ασφάλεια στο σπίτι του, προστασία από την εκμετάλλευση και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Για εμένα όλα αυτά ήταν αυτονόητα και για αυτό προσπαθώ να περάσω τη στήριξη που έλαβα σε εκείνους που την έχουν επιτακτική ανάγκη”, εξηγεί.

Από το 2012 είναι σε σχέση με την Αν Κατρίν Μπρίμελ, μοντέλο εσωρούχων. Από το 2012 είναι σε σχέση με την Αν Κατρίν Μπρίμελ, μοντέλο εσωρούχων.

Ως άνθρωπος είναι -όπως λέει- χαλαρός. “Είμαι οικογενειάρχης, μου αρέσει το φαγητό και τα μεγάλα ταξίδια. Χαλαρώνω παρακολουθώντας κινηματογραφικές ταινίες, όπως το Collateral Beauty με τον Ουίλ Σμιθ. Η αρραβωνιαστικιά μου και εγώ λατρεύουμε και τις σειρές, τύπου Suits, Vikings και Game of Thrones”. Κάποιες φορές που θέλει να… κατεβάσει διακόπτη, πηγαίνει για σάουνα. Από μουσική ακούει hip hop και RnB, ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ τα ακουστικά του. Για τις διακοπές του επιλέγει τα ζεστά κλίματα (Καλιφόρνια, Καραϊβική ή Ντουμπάι) και απολαμβάνει τη θάλασσα και τις παραλίες. Bαρέθηκες; Ας πάμε στο πώς περιγράφει τον εαυτό του, ως αθλητή.

“Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να παίζω”

“Είμαι ποδοσφαιριστής με κάθε ίνα του σώματος μου και κάθε χτύπο της καρδιάς μου, γιατί αγαπώ αυτό το υπέροχο παιχνίδι από τότε που ήμουν παιδί. Ως επαγγελματίας στην Ντόρτμουντ και την εθνική, χρωστώ πολλά στο ποδόσφαιρο -το Παγκόσμιο του 2014, πέντε πρωταθλήματα Γερμανίας και τέσσερα κύπελλα Γερμανίας που έχω πανηγυρίσει έως τώρα.

 

Το πιο όμορφο δώρο που μου έχει δώσει το ποδόσφαιρο είναι η μυστηριώδης γοητεία του παιχνιδιού, που με έχει ‘αιχμαλωτίσει’ για περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτή η μαγεία μου δίνει έμπνευση κάθε μέρα. Με ωθεί στο πικ της απόδοσης μου. Μου επιτρέπει να διαχειριστώ τις ήττες και να ονειρευτώ νέους θριάμβους. Οπότε, το ποδόσφαιρο με έχει κάνει τον παίκτη που είμαι σήμερα. Είμαι ο Μάριο Γκέτσε”.

Στα 20 (2012) έκανε ντεμπούτο και στα UEFA Euro. Έγινε στις 28/5, στο 4-2 επί της Ελλάδας. Μπήκε στο 80′.

Στα 21 (2013) έκανε την Μπάγερν Μονάχου, του Πεπ Γκουαρδιόλα να δώσει 37.000.000 ευρώ στην Ντόρτμουντ και να τον κάνει τον δεύτερο πιο ακριβό Γερμανό παίκτη -μετά τον Μεσούτ Οζίλ.

Τις ημέρες που ακολούθησαν της απόφασης του να πάει στην Μπάγερν, έξω από το σπίτι του ξημεροβραδιαζότανε ένα περιπολικό της αστυνομίας ‘για λόγους ασφαλείας. Η είδηση αποκαλύφθηκε δυο μέρες πριν παίξουμε με τη Ρεάλ, για τα ημιτελικά του UEFA Champions League. Τώρα καταλαβαίνω τις αντιδράσεις. Για κάποιους το ποδόσφαιρο είναι η ζωή τους. Τότε όμως, είχα πάθει σοκ. Απειλούσαν τη ζωή της οικογενείας μας. Ο μικρός μου αδελφός περνούσε δύσκολα στο σχολείο. Δεν μπορώ όμως, να πω ότι μετάνιωσα για την απόφαση μου. Έμαθα πολλά από τον Γκουαρδιόλα

Στα 22 (2014) έγινε ‘Ο σκόρερ στον τελικό του World Cup 2014’. Δηλαδή, αυτός που διαμόρφωσε το 1-0 επί της Αργεντινής και έδωσε στη ‘νασιοναλμανσάφτ’ την κορυφή του κόσμου. Είχε μπει στο 88′ ως αλλαγή του Μίροσλαβ Κλόζε. Πριν πατήσει στο χορτάρι του είπε ο Γιάχιμ Λεβ ‘δείξε στον κόσμο πως είσαι καλύτερος από τον Μέσι και κρίνε τον Παγκόσμιο Κύπελλο’. “Ειλικρινά θα σας πω ότι δεν επεξεργάστηκα αυτό που μου είπε, γιατί επικεντρώθηκα στην τακτική και όσα έπρεπε να κάνω“. Στο 113′ έγινε η πρώτη αλλαγή που σκόραρε το νικητήριο γκολ σε World Cup και ο μικρότερος σε ηλικία, σκόρερ τελικού της διοργάνωσης, μετά τον συμπατριώτη του Βόλφγκαντ Βέμπερ: το 1966 ο τότε 22χρονος Βέμπερ διαμόρφωσε το 2-2 στο τελευταίο λεπτό του Αγγλία-Δυτική Γερμανία. Στην παράταση νίκησαν τα ‘τρία λιοντάρια’ και πήραν το τρόπαιο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Στα 24 (2016) επέστρεψε στην Ντόρτμουντ. “‘Ηταν η καλύτερη απόφαση που ‘χω πάρει. Έως τα 20 έβλεπα το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι. Ως σπορ. Όταν όμως, πέρασα δυσκολίες και είδα τι σημαίνει για εκατομμύρια ανθρώπους, άρχισα να αποκτώ τη σωστήξ προοπτική“

 

Στα 27 (2019) είναι κάποιος που δεν θέλει κανείς. ‘Η έτσι λένε κάποιοι. Γιατί ο ίδιος είπε πως έχει μιλήσει ήδη με τον Κλοπ. Βασικά διευκρίνισε ότι δεν σταμάτησαν ποτέ να μιλούν. Σε σχετική ερώτηση, πριν το ματς της Λίβερπουλ για το Carabao Cup, ο προπονητής είπε το αυτονόητο (“δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για αυτό το θέμα. Αν θέλω να μιλήσω στον Μάριο, θα του τηλεφωνήσω“), με τους ειδικούς να θυμίζουν πως ο εν λόγω έχει το χούι να παίρνει παίκτες, σε τιμή ευκαιρίας -που για άλλους είναι ρίσκο.

 

Πηγή: Contra

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.