Μενού Κλείσιμο

Η UEFA… πετάει τη Σίτι από το Champions League!

Βαριά καμπάνα της UEFA στην Μάντσεστερ Σίτι, αφού την… πετά από το Champions League για δυο χρόνια (2020-21, 2021-22), ενώ την τιμωρεί με πρόστιμο – σοκ ύψους 30 εκατ. ευρώ!

Πρωτόγνωρη καμπάνα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς η UEFA πετάει εκτός Champions League τη Μάντσεστερ Σίτι για την επόμενη διετία (2020-21, 2021-22 απ’ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), ενώ την τιμωρεί με πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ! Ο λόγος; Σοβαρή παραπλάνηση του διοικητικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναφορικά με τους κανόνες του FFP.

Η αυστηρότητα της τιμωρίας αντανακλά το πόσο σοβαρά θεωρούν τα αρμόδια όργανα της UEFA, την παραβίαση των κανόνων από τον σύλλογο και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε. Η Σίτι κρίθηκε ένοχη από το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου πως έχει διογκώσει ψευδώς τα έσοδα χορηγιών, όταν υπέβαλε τον φάκελο στο πλαίσιο συμμόρφωσης του FFP. H ένοχη διαπίστωση άρχισε από την έρευνα και τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων από το «Der Spiegel». Τα «διαρρεύσαντα» ηλεκτρονικά μηνύματα και έγγραφα έδειξαν ότι ο ιδιοκτήτης της Σίτι, Σεΐχης Μανσούρ, χρηματοδότησε ως επί το πλείστον την τεράστια ετήσια χορηγία του τμήματος, του γηπέδου και των Ακαδημιών από την αεροπορική εταιρεία της χώρας του, την Etihad. Ένα από τα διαδεδομένα έγγραφα υποδεικνύει ότι μόνο 8 εκατ. λίρες από αυτή τη χορηγία το 2015-16 χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από την Etihad και τα υπόλοιπα προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του Μανσούρ.

Μία τιμωρία που φαινόταν από τον περασμένο Μάιο ότι θα επιβληθεί στη Σίτι

Όλες αυτές οι εταιρείες λάμβαναν χρήματα το Abu Dhabi United Group, που ανήκει στον Μανσούρ, και στη συνέχεια τα μετέφεραν στο σύλλογο μέσω των υπερκοστολογημένων χορηγιών. «Παρακαλώ σημειώστε ότι από τις 67,5 εκατ. λίρες μόνο οι 8 έρχονται απευθείας από την Etihad», ανακαλύφθηκε σε e mail του οικονομικού διευθυντή της Σίτι, Χόρχε Τσουμίγιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel μέχρι το 2012 είχαν μπει με αυτόν τον τρόπο 127,5 εκατ. λίρες στα ταμεία του συλλόγου. Αυτά αποκαλύπτονται στο «κεφάλαιο 1» του δημοσιεύματος του Spiegel (υπόθεση WikiLeaks) και αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερο…Όταν κατηγορήθηκε η Σίτι τον περασμένο Μάιο, ο σύλλογος αρνήθηκε έντονα κάθε κατηγορία, λέγοντας ότι είχε υποβληθεί σε μια «εχθρική» διαδικασία που αγνοούσε «ένα πλήρες σύνολο αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων».

Άμεση ήταν η αντίδραση της πλευράς των Πολιτών όπως αναμενόταν!  Η Σίτι λίγα λεπτά μετά την επιβολή της τιμωρίας, ανακοίνωσε επίσημα την αναμενόμενη κίνηση της, ότι θα ασκήσει δηλαδή το δικαίωμα έφεσης στο CAS. Οι συνέπειες της βαριάς ευρωπαϊκής τιμωρίας της Σίτι θα είναι αλυσιδωτές και θα έχουν αντίκτυπο και στη φετινή Premier League.

 

 

Η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε ότι θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες προσφυγής στο CAS, όπου θα εισηγηθεί έφεση της εξοντωτικής τιμωρίας που επέβαλλε η UEFA. Αν πάρουμε το αρνητικό σενάριο και η ποινή δεν αναιρεθεί, τότε οι Πολίτες θα αντιμετωπίσουν καταστροφικές συνέπειες, που εκτείνονται τόσο στα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου, όσο και στο συνολικό κάδρο της Premier League και του Champions League.

Σε πρώτο πλάνο, ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός σημαίνει ότι δεν θα έχει αντίκρισμα η θέση της στο πρωτάθλημα και το ένα εκ των τεσσάρων εισιτηρίων του Champions League θα δοθεί στην 5η της βαθμολογίας. ‘Ετσι, αν τελείωνε σήμερα το πρωτάθλημα, η Σέφιλντ θα έπαιρνε την θέση των Πολιτών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Μπορεί το πλασάρισμα της Σίτι να μην μετράει εκ πρώτης όψεως, ωστόσο, σύμφωνα με την «Independent», κινδυνεύει και με αφαίρεση βαθμών, κάτι που θα αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα στην βαθμολογία. Όσο αφορά τα οικονομικά του συλλόγου, η ζημία ενδέχεται να ξεπεράσει σε σύνολο τα 200 εκατ. ευρώ. Ο υπολογισμός προκύπτει από τις χορηγίες που θα χάσει το κλαμπ, το λαμβάνειν από την πορεία της στο Champions League που δεν θα μπει στον τραπεζικό της λογαριασμό (περίπου 40 εκατ.), ενώ παράλληλα θα περιοριστεί η δυνατότητα της για δυνατές μεταγραφές, χωρίς την προϋπόθεση της εξόδου στην διοργάνωση. Παράλληλα, το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό για τον ιδιοκτήτη Μανσούρ, το επιχειρηματικό και μη image του οποίου θα πληγεί αισθητά στην πατρίδα του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκεί όπου αντλεί την δύναμη του για να συνδράμει τακτικά στον σύλλογο.

Θυμίζουμε, πως τόσο ο Πεπ Γκουαρδιόλα όσο και αρκετοί βασικοί παίκτες είναι πιθανό να αναζητήσουν άλλη ποδοσφαιρική στέγη, γεγονός που θα κάνει τη ζημιά στα ταμεία μεγαλύτερη…

 

Πηγή: gazzetta.gr

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.