Μενού Κλείσιμο

Εθνική Ανδρών: Πήρε το μέγιστο

Η Εθνική Ανδρών των… παραθύρων έκανε για ακόμα μία φορά το καθήκον της, κλείνοντας την πρώτη σειρά αγώνων των προκριματικών του Eurobasket 2021 με δύο νίκες. Και το έκανε με τον δικό της τρόπο.

Μία Εθνική με αλλαγμένη σύσταση σε σχέση με αυτή που παρατάχθηκε στα “παράθυρα” των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Χωρίς τις “παλιοσειρές” Μπουρούση και Βασιλόπουλο να διατηρούν τις ισορροπίες, με μοναδικούς παίκτες άνω των 30 ετών τον δυναμικό Βαγγέλη Μαργαρίτη (38 ετών) και τον πρωτάρη Γάιο Σκορδίλη (33 χρονών). Με μόλις μερικές προπονήσεις, αλλά απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης και των δυνατοτήτων της.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ήξερε ότι δεν είχε πολύ χρόνο στην διάθεσή του. Έπρεπε πρακτικά να κάνει… πασαλείμματα προκειμένου οι παίκτες να αποκτήσουν έναν ρυθμό, να αποκτήσουν κάποιους (μικρούς) αυτοματισμούς, κάνοντας πολύ βασικά πράγματα.

Αρκετό Πικ εν Ρολ, πρωτοβουλίες στους περιφερειακούς, αρκετό παιχνίδι στο post όταν χρειάστηκε, κάποια βασικά plays με σκριν μακριά από τη μπάλα στην επίθεση. Πίεση πάνω στη μπάλα, κάποιες παγίδες και αλλαγές σε όλα τα σκριν όταν στο παρκέ δεν υπήρχε κλασικός σέντερ στην άμυνα. Στους αγώνες με την Βουλγαρία και την Βοσνία η Ελλάδα θα στηριζόταν κυρίως στην διαφορά μεγέθους (ειδικά στην περιφέρεια) και στο ταλέντο κάποιων παικτών προκειμένου να αντισταθμίσει την καλύτερη χημεία των αντιπάλων, που παρατάσσονταν σχεδόν πλήρεις (αν και είχαν και αυτοί απουσίες).

Η Ελλάδα με λίγα λόγια έκανε τα αυτονόητα για να μην έχει πρόβλημα. Δεν ρίσκαρε, δεν έκανε πολύπλοκη την ζωή της. Όποτε προσπαθούσε να το κάνει αυτό ερχόντουσαν και τα προβλήματα. Όταν όμως η λογική υπερίσχυε του στιγμιαίου ενθουσιασμού τα πράγματα απλοποιούνταν.

Το κέρδος των δύο νικών είναι ανεκτίμητο προκειμένου να μην υπάρχει άγχος στους επόμενους αγώνες. Ένα άλλο κέρδος όμως για αυτή την ομάδα ήταν ότι έδειξε την ικανότητα να προσαρμοστεί στα δεδομένα που της παρουσιάστηκαν και να έχει διαφορετικούς πρωταγωνιστές στα παιχνίδια της. Πήρε συγκεκριμένα πράγματα από συγκεκριμένους παίκτες προκειμένου να χτυπήσει κάθε ψεγάδι των αντιπάλων.

 

Η Εθνική απέφευγε τις κακοτοπιές. Αυτό είναι το βασικό. Την ίδια στιγμή που παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Σερβία, η Τουρκία και η Λιθουανία έκαναν γκέλες και ενδεχομένως να αγχωθούν στην συνέχεια, η Ελλάδα μπόρεσε να βγει αλώβητη. Αν μέσα από όλα αυτά προκύψει κάποιο αγωνιστικό κέρδος στο μέλλον, αυτό θα είναι το ιδανικό σενάριο.

Τα “παράθυρα” της FIBA έδωσαν την ευκαιρία στον κόσμο να θυμηθεί την Εθνική. Και έδωσαν την ευκαιρία σε αρκετά παιδιά να δείξουν ότι βρίσκονται στον δρόμο σιγά-σιγά να πάρουν την σκυτάλη. Έχουν πολύ δρόμο ακόμα. Το πρώτο δείγμα όμως κρίνεται πέρα για πέρα θετικό.

Πηγή: gazzetta.gr

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.