Μενού Κλείσιμο

95 χρόνια Ολυμπιακός: Ένας έφηβος στην ακμή του

Η 10η Μαρτίου ήταν, είναι και θα είναι ημέρα γιορτής για τα εκατομμύρια φίλων του Ολυμπιακού. σαν σήμερα πριν από 95 χρόνια δημιουργήθηκε η… διχρωμία που έμελλε να σημαδέψει μια για πάντα τη ζωή τους.

 

95 χρόνια Ολυμπιακός: Ένας έφηβος στην ακμή του

Ενενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Ολυμπιακός και οι απανταχού φίλοι του έχουν πολλούς λόγους να γιορτάζουν. Άλλωστε γι’ αυτούς ο σύλλογος είναι κάτι παραπάνω από μία απλή ομάδα. Είναι ιδέα, λατρεία, τρόπος ζωής ή (σύμφωνα με το γνωστό τους σύνθημα)… στο μυαλό κάτι μαγικό.

Ο Ολυμπιακός «γεννήθηκε» από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς, με «νονούς» τον πρώτο του αντιπρόεδρο, Νίκο Καμπέρο και τον πρώτο πρόεδρο, Μιχάλη Μανούσκο, που επέλεξαν το όνομα αυτό για να πρεσβεύει μία για πάντα ο σύλλογος το ολυμπιακό ιδεώδες. Για τον ίδιο λόγο ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος επιλέχθηκε ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού.

Ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε πρώτο, ενώ ακολούθησαν το 1926 το βόλεϊ, το 1931 το μπάσκετ, το πόλο, η κολύμβηση, ο στίβος, η πάλη, η πυγμαχία και η ιστορία πήρε το δρόμο της δημιουργώντας αυτό που οι φίλοι της ομάδας αποκαλούν θρύλο. Ο Ολυμπιακός έξι χρόνια πριν κλείσει τα 100 από την ίδρυσή του μπορεί να καυχιέται πως είναι από τους πιο πετυχημένους συλλόγους παγκοσμίως, με τεράστιες επιτυχίες, εγχώριες και διεθνείς, σε όλα του τα τμήματα, που θα ζήλευαν μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού με περισσότερη διάρκεια «ζωής». Μάλιστα είναι ο μοναδικός σύλλογος με τόσους διεθνείς τίτλους και τρόπαια σε μεγάλες διοργανώσεις του μπάσκετ, του βόλεϊ και του πόλο.

Η ομάδα μετρά 79 τίτλους στο ποδόσφαιρο, 44 πρωταθλήματα, 27 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 3 Κύπελλα Μεγάλης Ελλάδας και 1 Βαλκανικό Κύπελλο. Στο μπάσκετ οι κούπες είναι 25 για τους Άνδρες, 12 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 3 Ευρωλίγκες και 1 Διηπειρωτικό, ενώ στις Γυναίκες κυριαρχεί τα τελευταια χρόνια με τέσσερα σερί νταμπλ. Έχει 70 κούπες στο βόλεϊ με 56 για τους Άνδρες (29 πρωταθλήματα, 16 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 6 Λιγκ Καπ, 1 Κύπελλο Α1 Εθνικής και 2 Κυπελλούχων) και 17 για τις Γυναίκες (7 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα αλλά και το Challenge Cup), 75 στο πόλο με 61 για τους Άνδρες (33 πρωταθλήματα, 21 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης) και 15 για τις Γυναίκες (10 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο 1 Ευρωλίγκα, 1 Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης), ενώ το εντυπωσιακό παλμαρέ της ομάδας συμπληρώνουν δεκάδες ακόμη τίτλοι στην κολύμβηση, στο στίβο, στο πινγκ-πονγκ, αλλά και διακρίσεις σε ιστιοπλοΐα, πάλη, πυγμαχία, καταδύσεις και ενόργανη γυμναστική.

Οδεύοντας πλέον προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής, ο Ολυμπιακός βρίσκεται ίσως συνολικά στην καλύτερη καμπή της ιστορίας της στα ερασιτεχνικά τμήματα, στο ποδόσφαιρο βρίσκεται μια ανάσα από την επιστροφή στους τίτλους μετά από δύο άγονα χρόνια συνεχίζοντας την πορεία του στην Ευρώπη, ενώ στο μπάσκετ μετά την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα υπάρχει άνεμος αισιοδοξίας.

Πού να φτάσει και τα 100…

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.