Μενού Κλείσιμο

Βασίλης Αγιαννίτης- Βασικά θεμέλια επιχειρηματικής ανάπτυξης

Η σημερινή κατάσταση της επιχειρηματικής αγοράς έχει πολλές αναγνώσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ευνοϊκές συνθήκες ώστε να γίνουν μεγαλύτερες, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις παίζουν καθημερινά την γάτα με το ποντίκι με τον άπληστο συνέταιρο που ονομάζεται ελληνικό κράτος και τέλος οι μεσαίες προσπαθούν να επιβιώσουν.  Ας δούμε όμως ποια στοιχεία απαιτούνται για έχουν μια βιώσιμη επιχειρηματικότητα. 

Το βασικό στοιχείο προσέλκυσης επενδύσεων και ανάπτυξη των επιχειρηματικών ιδεών είναι ότι μια χώρα πρέπει να έχει πολιτική σταθερότητα, ανεξάρτητα με ποιο κόμμα είναι στο ζενίθ του ή σε τι φεγγάρι είναι η αντιπολίτευση. Η πολιτική σταθερότητα θέτει τις βάσεις που χρειάζεται μια ορθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση ώστε να ωθήσει την χώρα σε ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη έχει βασικά θεμέλια και βήματα. Δεν είναι κάτι αυθαίρετο ή αφηρημένο. Τα 10 βασικά βήματα της πολιτικής οικονομικής ανάπτυξης είναι:

1. Φορολογικά κίνητρα

2. Περιορισμός γραφειοκρατίας

3. Σταθερό τραπεζικό σύστημα

4. Τέλος στην διαφθορά.

5. Εκσυγχρονισμός του συστήματος δικαιοσύνης

6. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης

7. Ισχυρή αρχή ανταγωνισμού

8. Δίκαια εργατική νομοθεσία

9. Αξιοκρατία! 

10. Δημιουργία οικονομικών οικοσυστημάτων. 

Αυτά τα βήματα θα πρέπει η όποια κυβέρνηση να τα κάνει πράξει μ’ ένα ισχυρό, σταθερό και αξιοκρατικό σύστημα θεσμών που ισχύει γι’ όλους ώστε να πετύχει μια σωστά οικοδομημένη ανάπτυξη για την χώρα της.

Δυστυχώς, κατά την προσωπική γνώμη, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δεν επιτρέπει στην Ελλάδα ν’ αναπτυχθεί, είναι ότι ο λαός της, έχει την εντελώς λανθασμένη εντύπωση για το ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της πολιτικής στην οικονομίας της χώρας.

Θεωρούμε πως το καθήκον του πολιτικού ως ιδιότητα, είναι να κάνει διαχείριση της οικονομίας, νομίζοντας ότι κατέχει την διακριτική ευχέρεια ν’ αποφασίζει για επιχειρηματικά θέματα! Λάθος! Κανένας προοδευτικό κράτος δεν αναπτύχθηκε επειδή οι πολιτικοί του ήταν καλοί στο management της οικονομίας. Όλες οι χώρες που βρέθηκαν σε τροχιά ανάπτυξης, τ’ οφείλουν στις κυβερνήσεις τους, επειδή δημιούργησαν αξιοκρατικούς και ισχυρούς θεσμούς. 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, συνεχίζοντας τον περιορισμό της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και με την ίδια συνταγή, να εκσυγχρονίσουμε τους αναχρονιστικούς οριζόντιους νόμους και θέσουμε αξιοκρατικές προϋποθέσεις επενδύσεων. Από την εποχή των μνημονίων και έπειτα της πανδημίας, η πολύ μικρή και η μικρή και υπό προϋποθέσεις η μεσαία επιχειρηματικότητα, δεν είναι βιώσιμη. Δεν είναι η γνώμη μου αλλά η ερμηνεία των αριθμών της αγοράς. 

Ο επιμελητηριακός θεσμός πρέπει να συμβάλλει προς αυτή τη κατεύθυνση. Τα εργαλεία κι ο θεσμικός του ρόλος του δίνουν την δυνατότητα να κοινωνήσει προς την κυβέρνηση ένα αναπτυξιακό επιχειρηματικό σχέδιο που συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και προάγει την καινοτομία. Είναι σημαντικό να καταφέρει να καταθέσει ξεκάθαρες προτάσεις ως προς το οικονομικό μοντέλο της χώρας στο βαθμό που επηρεάζεται η αγορά και να εισάγει καινοτομία. 

Στην νέα προσπάθεια της κυβέρνησης, θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να λάβει σοβαρά υπόψη τον ρεαλισμό της κατάστασης. Για να λυθεί ο γρίφος θα πρέπει η κοινωνία να μπορέσει να νιώσει ότι τα φορολογικά βάρη είναι ισότιμα κατανεμημένα.

Η πρόσφατη οικονομική ιστορία μάς δίδαξε ότι η ανάπτυξη έρχεται με μειώσεις φόρων και όπου ή όποτε αποφασίστηκε αύξηση της φορολόγησης επήλθε είτε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης είτε ύφεση.

Αγιαννίτης Βασίλειος 

IHB CREATIVE SOLUTIONS 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.