Μενού Κλείσιμο

Τουρισμός με σταθερούς κανόνες – Άρθρο του Ηρακλή Τσιτλακίδη

Πρέπει να υπάρξουν το συντομότερο δυνατό, σταθεροί κανόνες λειτουργίας των πυλών εισόδου της χώρας και κατ’επέκταση των ξενοδοχειακών μας επιχειρήσεων

 

Η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας με τα 400 περίπου ξενοδοχεία – μέλη μας είναι μία από τις πλέον δραστήριες πανελλαδικά ξενοδοχειακές ενώσεις, και έχω την ιδιαίτερη τιμή να αντανακλάται στο πρόσωπό μου αυτή η παρουσία και η έντονη δραστηριοποίηση ετών της Ένωσής μας με την αιρετή συμμετοχή μου στα κορυφαία θεσμικά όργανα του Τουρισμού όπως είναι το ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Κεντρικός στόχος είναι μέσα από την ενότητα, η έντονη και δυναμική διεκδίκηση των θεμάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, ενόψει μάλιστα των έντονων προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός το προσεχές διάστημα, ώστε να διαδραματίσει τον κυρίαρχο ρόλο του στην ποθούμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα εργαζόμαστε για την προβολή της περιοχής μας, των «Ακτών Ολύμπου» στην ελληνική και διεθνή τουριστική αγορά, καθώς και για την αναβάθμιση του προορισμού στο κομμάτι των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά μπορούμε να αναφέρουμε παράλληλα με την παρουσία μας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, τις δράσεις αναβάθμισης μέσω της δια βίου εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής όπως το «Σχολείο Τουρισμού On Tour Ολύμπου» που υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια και έχουμε ως κρυφό όνειρό μας να μετεξελιχθεί σε μία μονιμότερη μορφή -γιατί όχι- ανώτατης τουριστικής εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Επίσης, υλοποιήσαμε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με το Insete με στόχο την δημιουργία μίας καταρτισμένης και με αυτοπεποίθηση γενιάς περήφανων πρεσβευτών της Olympus Riviera τα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχάσουμε στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αυτό το πραγματικά απρόβλεπτο φαινόμενο της πανδημίας , με την θέση του κλάδου μας όπως εκφράστηκε από τους θεσμικούς του φορείς, να είναι η διατήρηση της ασφαλούς εικόνας της χώρας μας, και η προστασία της τοπικής κοινωνίας, των επιχειρήσεών μας και φυσικά ημών των ιδίων. Όλοι θυμούνται τις δύσκολες πρώτες ημέρες με τα γνωστά προβλήματα στα χερσαία μας σύνορα από τα οποία μόνον ο Προμαχώνας ήταν ανοικτός, τις ατελείωτες ουρές και τον προβληματισμό των απογοητευμένων παραδοσιακών επισκεπτών της περιοχής από τις παλινδρομήσεις στο χειρισμό της όλης κατάστασης.

Ωστόσο, από όλους είναι πλέον κατανοητό πως για ένα δυναμικό φαινόμενο όπως ο Covid το οποίο κινείται σε πραγματικά αχαρτογράφητα νερά, ήταν εξαιρετικά δύσκολος ακόμα και ο βραχυχρόνιος σχεδιασμός. Παρόλα αυτά δυσκολευόμασταν να εξηγήσουμε σε πολλούς από τους συναδέλφους μας την διαφορετική αντιμετώπιση του οδικού τουρίστα από τους υπόλοιπους. Μας ξένισε το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ο οδικός τουρίστας – και σωστά κατά την άποψή μας σύμφωνα με αυτά που είχε προτείνει ο κλάδος και οι θεσμικοί του φορείς ήδη από την άνοιξη- έπρεπε να φέρει αρνητικό μοριακό τέστ 72 ωρών, ενώ ο τουρίστας που ερχόταν μέσω αεροπορικής σύνδεσης ετύγχανε δειγματοληπτικού ελέγχου στην πύλη εισόδου. Όπως επίσης και την διαφορετική αντιμετώπιση λεωφορείων και αεροπλάνων με τις επιτρεπόμενες πληρότητες στο 65% και το 100% αντίστοιχα.

Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια το κύριο κομμάτι των αφίξεων μας να προέρχεται από την εγχώρια αγορά με τα γνωστά χαρακτηριστικά της εποχικότητας και της συγκεκριμένης πλέον δυναμικής, και επηρέασαν καθοριστικά την πορεία της τουριστικής περιόδου με τελικό αποτέλεσμα την δραματική μείωση των αφίξεων και των εσόδων. Ετσι λειτουργήσαμε με πρακτικά «κλειστά» τα χερσαία σύνορά μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας η οποία κατά 70% εξαρτάται από τον οδικό τουρισμό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 65% περίπου των ξενοδοχείων μας που έλαβαν την πιστοποίηση «Health First» και άνοιξαν τελικά, προσαρμοζόμενα στα απαραίτητα υγιειονομικά πρωτόκολλα και με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος λειτουργίας τους, να κινηθούν σε μείωση τζίρου – σε σχέση με το 2019- της τάξης του 75-80% περίπου κατά μέσο όρο.

Σημειωτέον είναι ότι αρκετά από τα ξενοδοχεία που άνοιξαν, ανέστειλαν την λειτουργία τους μεσούσης της -κατ’ όνομα μόνο- τουριστικής περιόδου λόγω έλλειψης κρατήσεων και εσόδων. Αυτό φυσικά είχε και την αντίστοιχη επίπτωση και στις θέσεις εργασίας, θέμα που μας ανησυχούσε από την πρώτη στιγμή διότι τα στελέχη μας αποτελούν την άμεση εικόνα της επιχείρησης στον επισκέπτη της περιοχής. Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα από την διαχείριση της κρίσης, και να υπάρξουν το συντομότερο δυνατό σταθεροί κανόνες λειτουργίας των πυλών εισόδου της χώρας και κατ’επέκταση των ξενοδοχειακών μας επιχειρήσεων. Η πρώτη προτεραιότητά – μετά από μία ιδιαίτερα τραυματική τουριστική σεζόν- είναι παράλληλα με την διαφύλαξη της εικόνας του προορισμού από τους κινδύνους που κρύβει το υπαρκτό θέμα του μεταναστευτικού, η άμεση στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεών μας. Θεωρούμε πως το στοίχημα της διατήρησης εν ζωή των επιχειρήσεών μας και η αποφυγή της βίαιης μετατροπής της μετοχικής τους σύνθεσης πρέπει να κερδηθεί επειγόντως.

Προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα είναι η προβολή των «Ακτών Ολύμπου» ως ενός ασφαλούς και φιλικού στον επισκέπτη προορισμού στην ελληνική και την διεθνή αγορά, στοιχεία τα οποία άλλωστε αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής φιλοξενίας, ώστε να εμπλουτίσουμε τις χώρες προέλευσης του πελατολογίου μας, με κυρίαρχο όπλο την εύκολη πρόσβαση και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Αυτό πρέπει να γίνει ενιαία και με συνέργεια όλων των τοπικών φορέων ώστε να προβάλλουμε και να επικοινωνήσουμε την Olympus Riviera εκμεταλλευόμενοι παράλληλα με τις παραδοσιακές μεθόδους και τις νέες τεχνολογίες με την απίστευτα υψηλή τους ανταποδοτικότητα. Με αυτήν την στόχευση η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας θα εντείνει το επόμενο διάστημα την προσπάθεια να ενισχυθούν οι συνέργειες όλων των τοπικών φορέων με στόχο την διαχείριση της ταυτότητας του ενιαίου προορισμού των Ακτών Ολύμπου.

Στόχος είναι η δημιουργία του αφηγήματος της περιοχής χρησιμοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως είναι η παραλιακή της περιοχή και ο ορεινός της όγκος τόσο του Ολύμπου με το πλούσιο μυθολογικό υπόβαθρο και το απαράμιλλο φυσικό ανάγλυφο αλλά και των Πιερίων με το εκπληκτικό χιονοδρομικό κέντρο, το μακεδονικό υπόβαθρο του Δίου με το αρχαίο θέατρό του αλλά και της Βεργίνας με τους βασιλικούς τάφους της, του πάρα πολύ σημαντικού θρησκευτικού υπόβαθρου της ευρύτερης περιοχής αλλά και των γαστρονομικών «μυστικών» της και των τοπικών κρασιών από τους αξιόλογους επαγγελματίες μας , οι ασφαλείς υγιειονομικές δομές και η πολύ χαμηλή εγκληματικότητα, το night life και η αγορά της Κατερίνης με την πεζοπορία στον Ολυμπο και το σκί στα Πιέρια, τα τοπικά προιόντα κλπ. Όλα αυτά σε πρώτη φάση πρέπει να μορφοποιηθούν σε προιόν, και σε δεύτερη φάση πρέπει να επικοινωνηθεί το αφήγημα χρησιμοποιώντας κυρίως τα εργαλεία των νέων τεχνολογιών με τους πολύ μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές απόδοσης.

Στοίχημα επίσης αποτελεί για εμάς, σε συνεργασία με τις γειτονικές μας περιοχές όπως η Μαγνησία, το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος στον Αλμυρό που μπορεί να αποτελέσει την θρυαλλίδα για ευοίωνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Για το 2021 οι προβλέψεις όλων των εμπλεκομένων στο διαθνές γίγνεσθαι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα κινηθεί – στο αισιόδοξο σενάριο- στο 50% του 2019. Ο κλάδος ο οποίος συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του Covid. Αυτό, έχει άμεση επίπτωση στην τοπική οικονομία και απασχόληση, και καθορίζει τις βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές. Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που οι περισοτεροι άνθρωποι του τουρισμού είναι στην πλειοψηφία τους πολύ σκεπτικοί και προβληματισμένοι με τις εξελίξεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει η κραυγή αγωνίας για την διάσωση της ελληνικής ξενοδοχείας, ηοποία μπορεί και πρέπει να οδηγήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με τον έντονα αναδιανεμητικό ρόλο του μέσου ελληνικού ξενοδοχείου ( το οποίο είναι της τάξεως των 42 δωματίων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) και με τον έντονα εξαγωγικό του χαρακτήρα, δίδεται η δυνατότητα στην τοπική οικονομία και τους υπόλοιπους -όχι μόνο τον πρωτογενή- τομείς να διαχύσει και να μοχλεύσει αυτό το εισόδημα δημιουργώντας και διατηρώντας θέσεις εργασίας και κοινωνική ειρήνη.

 

Σταθερή επιδίωξη μας είναι ο τουρισμός να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ευεργετικό του ρόλο για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

 

Ηρακλής  Πολ. Τσιτλακίδης

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας
Μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας
Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ