Μενού Κλείσιμο

Το «ακάνθινο στεφάνι» του πρόσφυγα και μετανάστη | Του Νίκου Σαλπιστή

Ήταν Τετάρτη 14-6- 2023.

 Καθόμουν στο μπαλκόνι όταν από το βάθος του δρόμου άκουσα κάποιον να μιλάει στο κινητό τηλέφωνο. «Εμείς αυτό που υποσχόμαστε είναι “ακάνθινο στεφάνι” μόνο» έλεγε στη συνομιλήτρια του.

 Μόλις με είδε με ρώτησε:

— «Μπορώ να αφήσω ένα διαφημιστικό φυλλάδιο;»

— «Μπορείτε» του απάντησα.

 Το άφησε στο γραμματοκιβώτιο και έφυγε.

Αργότερα κατέβηκα κάτω και είδα ότι επρόκειτο για ένα φυλλάδιο του νέου κόμματος ΝΙΚΗ που περηφανευόταν ότι πέτυχε στην Πιερία το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό στις εκλογές στις 21 του Μάη, 7,46% παρακαλώ.

Ανάμεσα στις γενικόλογες και ασαφείς  προγραμματικές θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος διαβάζω: «Αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος που συνιστά εθνική, δημογραφική και πολιτιστική απειλή».

Την ίδια περίπου ώρα πληροφορήθηκα από τις ειδήσεις ότι τουλάχιστον 500 πρόσφυγες ή μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες, βρίσκονταν πνιγμένοι και πνιγμένες στο βαθύτερο σημείο, στον υγρό τάφο της Μεσογείου. Χίλιοι είναι οι πνιγμένοι από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο κόμμα και όχι μόνο (θα μπορούσε να είναι και είναι για παράδειγμα το ΛΑΟΣ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, οι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και άλλα εθνικιστικά κόμματα) οι μεταναστευτικές ροές (προσέξτε ο χαρακτηρισμός προσφυγικός ή πρόσφυγας έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιό των συγκεκριμένων κομμάτων αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, των αστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην προσπάθειά τους να στοχοποιήσουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους ώς μετανάστες, λες και πρόκειται η μετανάστευση τους να είναι ποινικό αδίκημα που πρέπει να τιμωρηθεί με το θάνατό τους. Για την ιστορία οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προέρχονταν από το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, οι περισσότεροι δηλαδή από εμπόλεμες περιοχές).

 Στοχοποιούνται ακόμη λες και είναι ελεύθερη η επιλογή τους να αφήσουν τις εστίες τους, την πατρίδα, τα ήθη και τα έθιμά τους, πολλές φορές στις οικογένειές τους και να αλλάξουν τοπο κατοικίας.

Η παραπάνω θέση συνοδεύεται από την συνωμοσιολογική ερμηνεία των μεταναστευτικών ροών, της σκόπιμης, δηλαδή, μετακίνησης τους στις χώρες της προηγμένης καπιταλιστικής Δύσης με σκοπό και τελικό στόχο να αλλοιώσουν τα πολιτιστικά, δημογραφικά χαρακτηριστικά των λαών της περιοχής, να πάρουν τις δουλειές των ντόπιων και να αποτελέσουν τον δούρειο ίππο για την άλωση της κοινωνίας μας.

Η αλήθεια όμως και η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΟΧΟ

Τα πράγματα είναι απλά. Η καπιταλιστική Δύση, το μεγάλο κεφάλαιο ήδη από τον 18ο αιώνα εκμεταλλεύονταν τις κοινωνίες αυτές, (στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία) και το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και το τον ορυκτό πλούτο , δημιουργώντας αποικίες και μεταφέροντας ακόμη και σκλάβους που  δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί, παραδείγματος χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Όταν οι χώρες αυτές έγιναν ανεξάρτητες πολιτικά και κάποιες από τις κυβερνήσεις τους αποφάσισαν να βάλουν φρένο στην εκμετάλλευση των χωρών αυτών, η «πολιτισμένη» Δύση, ο καπιταλισμός δηλαδή, δεν δίσταζε να χρησιμοποιήσει την πολεμική υπέροχη του , την ωμή βία, να καταστρέψει τις υποδομές αλλά και τους ανθρώπους προκειμένου να υπεράσπισει τα κέρδη της πλουτοκρατίας.(βλέπε τους δεκάδες πολέμους στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στη Συρία στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Σουδάν στο Βιετναμ, στην Κορέα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη).

Επόμενο είναι να δημιουργείται προσφυγικό κύμα από τους πολέμους αλλά και μεταναστευτικό κύμα από τη φτώχεια που είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης αλλά και των πολέμων.

Οι άνθρωποι αναζητούν ένα καταφύγιο, μία υποφερτή ζωή και γίνονται αναλώσιμη εργατική δύναμη στις προηγμένες χώρες της Δύσης, του καπιταλισμού δηλαδή, φθηνό εργατικό δυναμικό προκειμένου το σύστημα να βγει από την κρίση του αλλά να ρίξει και τα μεροκάματα της ντόπιας εργατικής τάξης με σκοπό την αύξηση των κερδών.

 ΑΘΩΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

 Είναι γνωστό ότι καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, έχουν δημογραφικό πρόβλημα μαζί και η Ελλάδα. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και επικράτησης αξιών, αρχών και προτεραιοτήτων που χαρακτηρίζει το σύγχρονο καπιταλισμό και τις κοινωνίες που διαμορφώνει.

Οι καπιταλιστές δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω. Πολλοί στοχοποιούν τους πρόσφυγες, οι ιδεολογικοί μηχανισμοί τους προσπαθούν να στρέψουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι σε ένα φανταστικό εχθρό, γλιτώνοντας τη δική τους στοχοποίηση.

Την ίδια στιγμή συμπληρώνουν το εργατικό δυναμικό που τους λείπει, καθότι οι ευρωπαίοι δεν γεννούν πολλά παιδιά.

Ερχόμαστε πάλι στο συγκεκριμένο κόμμα.

 Απειλείται λοιπόν η Ελλάδα εθνικά, δημογραφικά και πολιτιστικά από τους μετανάστες ( βλέπετε και οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται μετανάστες).

Τι κάνει αυτή η συγκεκριμένη τοποθέτηση;

 Αθωώνει τον καπιταλισμό και τις αποικιοκρατικές δυνάμεις από την εγκληματική τους ιστορία και την τρέχουσα βάρβαρη πολιτική τους  απέναντι στο πρόβλημα.

Δε λεν κουβέντα για την πολιτιστική απειλή, και όχι μόνο, από την υποκουλτούρα, τις αξίες του σύγχρονου καπιταλισμού, από τις αξίες της Δύσης που καθημερινά δηλητηριάζουν την Ελληνική κοινωνία μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις διαφημίσεις, τα πολιτιστικά υποπροϊόντα, τις ταινίες, την παρακμιακή μουσική, τα ελληνικα πανεπιστήμια.

 Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, και όχι μόνο, έχει αποκτήσει έναν ιδιόμορφο μιθριδατισμό απέναντι σε αυτήν την υπαρκτή απειλή και κατάσταση.

 Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΗΡΩΝ

Για το συγκεκριμένο κόμμα το πρόβλημα είναι ο κατατρεγμένος πρόσφυγας και μετανάστης που έχει μία διαφορετική θρησκεία και κουλτούρα. Επίσης βαφτίζεται και ως δημογραφική απειλή , ενώ σε τελευταία ανάλυση δίνει λύσεις στο δημογραφικό πρόβλημα αλλά και στην έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, με αντάλλαγμα ένα μικρό μεροκάματο. Τις δουλειές που κάνουν οι προσφυγες και μετανάστες οι Έλληνες, λόγω των συνθηκών εργασίας, δεν τις κάνουν.

Παραγνωρίζει το γεγονός και το αποσιωπά ότι άλλη μία Ελλάδα, περίπου 10 εκατομμύρια, βρίσκεται έξω από τα σύνορα μας, κατά καιρούς πρόσφυγες, και κυρίως ως μετανάστες, νόμιμοι ή παράνομοι, δεν έχει καμία σημασία.

Αποσιωπά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς στοχοποιήθηκαν ως απειλή για τις κοινωνίες στις οποίες ζούσαν, για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Αυστραλία, Γερμανία και αλλού. Υπήρξαν και πογκρόμ εναντίον τους.

Υπάρχει επίσης μία εστίαση του προβλήματος των ναυαγίων και της απώλειας ζωων στους «άθλιους διακινητές» και τις κυβερνήσεις αυτών των φτωχών χώρων από οπου προέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, σκόπιμη και υποκριτική.

Ο διακινητές και οι κυβερνήσεις είναι το σύμπτωμα όχι η αιτία . Και αυτή η συγκεκριμένη τοποθέτηση και ερμηνεία στόχο έχει να αθωώσει τον βασικό ένοχο, το σύγχρονο καπιταλισμό, τις αξίες του, τις προτεραιότητές του και την απάνθρωπη πρακτική και πολιτική του.

Υ.Γ.

1.Κανένα, λοιπόν, «ακάνθινο στεφάνι» δεν φορούν όσοι στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το ακάνθινο στεφάνι το φορά ο δυστυχισμένος αυτός άνθρωπος, που ξεριζώνεται απο τον τόπο του για να αναζητήσει μία καλύτερη ζωή.

  1. Η απάνθρωπη θέση απέναντι σε αυτούς τους κατατρεγμένους και δυστυχισμένους ανθρώπους όχι μόνο δεν έχει σχέση με το χριστιανισμό που επικαλούνται συχνά-πυκνά οι απανταχού εθνικιστές, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη χριστιανική διδασκαλία .

Πάει πολύ ένας που δεν πιστεύει στις μεταφυσικές δοξασίες και ερμηνείες της προέλευσης του ανθρώπου και του κόσμου να κάνει το δάσκαλο σε θρησκευόμενους ,όμως είναι αναγκαίο για την περίσταση.

Κάποτε ρώτησαν τον Χριστό, ποιοι δικαιούνται την αιώνια ζωή και  την βασιλεία των ουρανών. Κι ο Χριστός τους απάντησε: «Όσοι μου δώσατε να φάω όταν πεινούσα και μου δώσατε να πιώ όταν δίψασα, όταν ήμουν ξένος και με φιλοξενήσατε, όταν ήμουν γυμνός και με ντύσατε, όταν ήμουν άρρωστος ή στη φυλακή και με επισκεφτήκατε».

Κι αυτοί απόρησαν και είπαν: «Δεν σε είδαμε ποτέ να πεινάς, ούτε να είσαι διψασμένος, γυμνός ή ασθενής». Τότε, τους απάντησε. «Εάν το κάνατε σ’ αυτούς τους αδελφούς μου που είχαν την ανάγκη, σε μένα το κάνατε» (Ματθ. 25).

3.Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε στην Πιερία το συγκεκριμένο κόμμα, και όχι μόνο αυτό, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η περιοχή μας, ως ένα βαθμό,  έγινε το  εδαφος πάνω στο οποίο «άνθισαν» τέτοιες αντιλήψεις σε σχέση με τη στοχοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.

Ας θυμηθούμε το Παλιό  Κεραμίδι με τη στοχοποίηση των Αλβανών, του Σβορώνου, της δήθεν τουριστικής καταστροφής της Πιερίας από τους πρόσφυγες, για να μην πάμε πιο πίσω στους Ελληνες πρόσφυγες του 1923 και του 1939 που συνάντησαν το ρατσιστικό μίσος.

Ας θυμηθούμε επίσης το τεράστιο προσφυγικό κύμα του ενός εκατομμυρίου 600 χιλιάδων πού διώχτηκε  από τη Μ. Ασία για να αποτελέσει φτηνό εργατικό δυναμικό στην «μητέρα –πατρίδα», αντικείμενο εκμετάλλευσης και στόχος ρατσιστικών επιθέσεων από τους ντόπιους.

4.Θα πρέπει να απολογηθούν όσοι υποστήριζαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αξίες της προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων γίνονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Αν υποστηρίζουν μία πολιτική που προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορεί παρά να επιλέξουν, αν είναι ειλικρινείς, να συγκρουστούν με τη βάρβαρη αυτή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί η πολιτική της.

Είναι αυτή και η προηγούμενες κυβερνήσεις(ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που εδιναν απλόχερα το έδαφος της πατρίδας μας για να εξαπολύονται στρατιωτικές επιθέσεις κατά ανεξαρτήτων χωρών ( Ιρακ, Αφγανιστάν, Σερβία, Λιβύη κλπ. ) αλλά και επέτρεψαν την παρουσία ΝΑΤΟικων πλοίων στο Αιγαίο για να μας «προστατέψουν» από τις προσφυγικές αφίξεις.(κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Ξύπνα Alan

(Αφιερωμένο στους δεκάδες άταφους Alan του ναυάγιου της Πύλου)

Δεν πίστεψες, Άλαν, τους εμπόρους των καυσίμων

Ότι ως «Ιησούς περιπατών επί της θαλάσσης»

Θα διέσχιζες το Αιγαίο «αβρόχοις ποσί»

Και βυθίστηκες σαν άλλος άπιστος Πέτρος.

Τώρα το κύμα χαϊδεύει το πρόσωπό σου και δεν το νιώθεις

Το ιώδιο της θάλασσας σκορπίζει στον αέρα και δεν το μυρίζεις

Το αλάτι συναντά τη γλώσσα σου και συ δεν γεύεσαι την αλμύρα

Οι φωνές των γλάρων απλώνονται στον  αέρα και συ δεν τις ακούς

Οι γλώσσες των μυδιών χώνονται στην άμμο και συ δεν τις βλέπεις

Ξύπνα ν’ ακούσεις τον φλοίσβο της θάλασσας και να γευτείς την αλμύρα

Ξύπνα να μυρίσεις τη φρέσκη ψαριά των βαρκάρηδων

Ξύπνα να δεις τις άπειρες μεταμορφώσεις των κυμάτων

Ξύπνα να νιώσεις το θαλασσινό αέρα στο πρόσωπό σου

Ξύπνα, κι έρχονται οι φτερωτοί αιώνες

να σε πάρουν στο βασίλειο της ενηλικίωσης

να γευτείς το αβάσταχτο της ζωής

και να πάρεις το μερτικό σου στον πόνο και τη χαρά

Ξύπνα, κι είμαι μόνος με τόσο κόσμο γύρω μου

Γιατί, ακόμη κι αν ένας άδικα λείπει

όλοι μας είμαστε μόνοι  στη γιορτή και το θρήνο

Όλα κινούνται γύρω σου, και εσύ ακίνητος στη σιωπή

παντρεμένος με τον αιώνιο ύπνο, ταξιδεύεις αλλού

εκεί όπου οι φωνές, οι μυρωδιές, η κίνηση, το χάδι και οι γεύσεις

έπαψαν ν’ αναζητούν τις αισθήσεις σου για να γεννηθούν

Όμως σε πείσμα των καιρών,

αμέτρητες αισθήσεις θ΄ αναζητήσουν πάλι τις αιτίες της ύπαρξης τους

Και θα υπάρξουν… 

24-5-2021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ