Μενού Κλείσιμο

Τα ΒΚ στους Νέους Πόρους πρέπει να παραχωρηθούν στον Δήμο Δίου Ολύμπου | Του Χρήστου Τζιουβάρα

Ως γνωστό, σε πολλά σημεία της Πιερίας, όπως για παράδειγμα στους Νέους Πόρους, πέρα από την οριογραμμή του αιγιαλού και της παραλίας στις ακτές υπάρχει και η οριογραμμή του παλαιού αιγιαλού. Τα κτήματα που ορίζονται από την οριογραμμή παραλίας και την οριογραμμή του παλαιού αιγιαλού είναι κτήματα του δημοσίου τα οποία διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Αυτά τα κτήματα τα αξιοποιούν οι όμοροι επιχειρηματίες και επαγγελματίες ασκώντας τις κατά βάση τουριστικές δραστηριότητές τους. Ωστόσο, οι διαδικασίες μίσθωσης, η γραφειοκρατία και το σχετικό πλαίσιο δημιουργεί πολλά προβλήματα. Ενώ οι επιχειρηματίες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και πληρώνουν το αντίτιμο της μίσθωσης πριν το καλοκαίρι, το μισθωτήριο φθάνει στα χέρια τους στο τέλος του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στους επιχειρηματίες να επιβάλλονται πρόστιμα από τι αρμόδιες αρχές, παρόλο που αυτοί έχουν κάνει κανονικά όσα χρειάζονται για την μίσθωση των εν λόγω ακινήτων. Επιπλέον, για την μίσθωση επιφάνειας πάνω στον αιγιαλό με σκοπό την ανάπτυξη ομπρελών – ξαπλωστρών απαιτείται να υπάρχει προηγούμενη μίσθωση ως προϋπόθεση. Επειδή όμως δεν υπάρχει για τον λόγο που αναφέρθηκε, οι επιχειρηματίες δεν έχουν μισθωτήρια ούτε για τις επιφάνειες που αναπτύσσουν ομπρέλες και ξαπλώστρες με αποτέλεσμα και εκεί να δέχονται πρόστιμα.

Έτσι, κατά την διάρκεια του χειμώνα έχουν δικαστήρια όπου προσέρχονται για να παρουσιάσουν τα μισθωτήρια συμβόλαιά τους που τελικά έφθασαν αλλά στο τέλος του καλοκαιριού.

Αυτή η κατάσταση είναι άδικη και δημιουργεί ταλαιπωρία και περιττά έξοδα στους επαγγελματίες του τουρισμού.

Πρότασή μας ήταν πάντα η αποκέντρωση. Το κράτος δεν χρειάζεται αυτά τα κτήματα και βασικά κανένας μας δεν χρειάζεται την γραφειοκρατία που αυτό δημιουργεί. Όμως για τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες τα κτήματα αυτά αποτελούν πόρους και μέρος του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας. Ο τουρισμός στο νομό μας αναπτύσσεται κατά βάση στο παραλιακό μέτωπο και γύρω από αυτό και μ’ αυτήν την έννοια είναι εξόχως αναπτυξιακό ζήτημα το καθετί που συμβαίνει εκεί.

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι κρίσιμο και σκόπιμο τα κτήματα αυτά, όπως τα ΒΚ στους Νέους Πόρους, να παραχωρηθούν στον οικείο Δήμο οι οποίοι σε συνεννόηση με τους όμορους επιχειρηματίες και τις τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν, να τα αναπλάσουν, να τα διαμορφώσουν και να μισθώνουν τμήματά τους στους όμορους επιχειρηματίες με συγκεκριμένους όρους και γρήγορες διαδικασίες που δεν θα τους ταλαιπωρούν και δεν θα τους αδικούν. Έτσι, θα μπορεί και ο Δήμος να έχει ένα επιπλέον έσοδο.

Ο κ. Τζιουβάρας είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ