Μενού Κλείσιμο

Στοίχημα για την Ευρώπη, Όραμα για την Ελλάδα – Άρθρο γνώμης της Βασιλικής Λαζαράκου

 Άρθρο γνώμης

 

Στοίχημα για την Ευρώπη, Όραμα για την Ελλάδα

Της Βασιλικής Λαζαράκου

Υποψήφιας Ευρωβουλευτή με τη ΝΔ

 

Οι ανεύθυνοι χειρισμοί του πρώτου εξαμήνου του 2015 που ώθησαν τη χώρα σε ουσιαστική χρεωκοπία, αλλά και το δημοψήφισμα -φαρσοκωμωδία της ίδιας χρονιάς, απέδειξαν δύο πράγματα. 

Πρώτον ότι ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια, και δεύτερον ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αναγνωρίζουν πλέον τα θετικά της πορείας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Νέα Δημοκρατία δεν υποστηρίζει απλά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πατρίδας μας, είναι η πολιτική δύναμη που συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θέτοντας προτεραιότητα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Στις 26 Μαΐου, την ημέρα των ευρωεκλογών, θα πρέπει επομένως να απαντήσουμε τι Ευρώπη θέλουμε. Και ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα και με αξιοπρέπεια τις Ελληνικές θέσεις. Η Νέα Δημοκρατία με αίσθημα ευθύνης προτείνει σε όλους τους Έλληνες θέσεις και δράσεις που θα μπορέσουν να φέρουν στην Ελλάδα, που ταλανίζεται 10 χρόνια από την κρίση, την ανάπτυξη που έχει ανάγκη. Δεν πρόκειται συνεπώς για μία παροχολογία με πιθανές αρνητικές συνέπειες στο μέλλον αλλά ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα δημιουργήσει πραγματικές θέσεις εργασίας, πραγματικούς μισθούς και πραγματικές συντάξεις.Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο μπορεί να στηρίξει τις αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Χρειάζεται συνεπώς να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες, να εμπνευστούμε το μέλλον.

«Όχι» λοιπόν στους ανεύθυνους, «όχι» στο προσωπικό όφελος. Στις κραυγές μίσους πρέπει να απαντήσουμε με γνώση, με επιχειρήματα και με πραγματική κοινωνική ευαισθησία. Στον διχασμό πρέπει να απαντήσουμε με ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα ωφελεί όλους τους Έλληνες.

Έχει έλθει πια η ώρα, η 10ετής κρίση που ταλανίζει ακόμητη χώρα, να πάρει τέλος. Τα τερτίπια με τις προεκλογικές παροχές, που αντιγράφουν τις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ, με μοναδικό σκοπό να εμπλουτίσουν διαφημιστικά σποτ, δεν πείθουν κανέναν. Συντάξεις σε επίπεδο πείνας, χιλιάδες πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι να αναζητούν αλλού τη δική τους ευκαιρία, δισεκατομμύρια χρέη του Δημοσίου προς επιχειρήσεις, θέσεις ολιγόωρης εργασίας, είναι τα επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης η οποία επενδύει στη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργεί την πόλωση και το μίσος, αποφεύγει την ουσιαστική συζήτηση.

Πράγματι, το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον του 21ου αιώνα απαιτεί πολιτικό όραμα, γνώση, και σχέδιο για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτούνται άνθρωποι που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία ώστε να φέρουν την ανάπτυξη και στην Ελλάδα. Γιατί η Ευρώπη διαθέτει τις στρατηγικές και τα εργαλεία για την ουσιαστική ανάπτυξη.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, στην Ευρώπη γίνονται διαβουλεύσεις για τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – που σημειωτέον αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας –, καθώς έχει μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός. Γίνονται διαβουλεύσεις για συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν και έργα υποδομής. Είναι σημαντική, επομένως, η σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής, καθώς θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αλλά και το πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει περισσότερο τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Απαιτείται να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητές της ελληνικής αγοράς και να τις μετατρέψουμε σε επενδυτικές ευκαιρίες. Η αγροτική οικονομία για παράδειγμα έχει ανάγκη στήριξης καθώς και καινοτομία για να μπορέσει να αναδείξει αποτελεσματικά τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα της και να κατακτήσουν τα Ελληνικά προϊόντα τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά. Αυτό προφανώς προδιαθέτει καίριες επενδύσεις σε υποδομές, στήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και της μεταποίησης με μέθοδο και τεχνογνωσία.

Δυστυχώς όμως το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας φτωχαίνει. Πρέπει λοιπόν η διαφυγή αυτή να αναχαιτισθεί. Μοιάζει με αιμορραγία, ας τη σταματήσουμε. Κι ας στήσουμε γέφυρες της χώρας με τα «μυαλά» που φεύγουν, γέφυρες που θα συνδέουν τους «μέσα» με τους «έξω».

Δεν είναι άλλωστε οι μόνοι που αδικούνται. Δίπλα στο φαινόμενο του brain drain, φιγουράρει αυτό του brain waste, εντός συνόρων, με ένα κεφάλαιο επιστημόνων να ξοδεύεται σε θέσεις χαμηλού βεληνεκούς. Ειδικά στον τομέα της Τεχνολογίας, η Ελλάδα δικαιούται να έχει τη δική της ευκαιρία για ευημερία σε έναν κόσμο επιταχυνόμενης αλλαγής.

Πρέπει να κινηθούμε δυναμικά. Και οι ίδιες οι εταιρείες οφείλουν να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες. Αλλά για να το πετύχουν, θα πρέπει να συναντούν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον αν μη τι άλλο ενθαρρυντικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κρύβει θησαυρούς. Απαιτείται, όμως, γνώση. Γνώση του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, γνώση των λύσεων που σήμερα προκρίνονται σε αυτό, και ασφαλώς γνώση των δεδομένων της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τα πρόσωπα έχουν τεράστια σημασία. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές οφείλουν να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας, ώστε η χώρα να επιταχύνει στον βηματισμό της προς την Ανάπτυξη. Την προσεχή πενταετία θα κριθεί το στοίχημα για την Ευρώπη, αλλά και η τύχη του δικού μας τόπου. Για όσους από μας τουλάχιστον πιστεύουμε ότι δεν έχει τίποτε χαθεί για πάντα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ