Μενού Κλείσιμο

Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης

Άρθρο γνώμης

Του Δημήτρη Καραπούλιου
Πρόεδρος Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης

Ο «Σύλλογος Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της φιλανθρωπικής διάθεσης μια ομάδας ατόμων που δε φοβήθηκαν τη διαφορετικότητα. Στο πέρασμα του χρόνου η ομάδα αυτή γιγαντώθηκε και ανάπτυξε πολλές δραστηριότητες στον προνοιακό χώρο των ΑμεΑ με Νοητική Υστέρηση. Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των καιρών, τα τελευταία χρόνια τέθηκε ως βασικός σκοπός η δημιουργία και η ίδρυση στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση.

Αρχικά, η ανάγκη αυτή επήλθε όταν το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατούσε πλέον να φροντίσει το μέλος της οικογένειας με νοητική υστέρηση λόγω θανάτου, προβλημάτων υγείας, γήρατος κλπ.
Στην πορεία παρατηρήθηκε ότι θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα ανεξαρτησίας από το οικογενειακό περιβάλλον στα άτομα με νοητική υστέρηση, χωρίς βέβαια να το αποχωρίζονται. Μεγαλώνοντας φεύγουμε από το σπίτι μας είτε για να σπουδάσουμε είτε λόγω γάμου, είτε λόγω εργασίας. Όλοι έχουμε την ανάγκη να ανοίξουμε τα φτερά μας για να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας, καθώς και να ζήσουμε ανεξάρτητοι. Βέβαια, στα άτομα με νοητική υστέρηση μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η επιθυμία όταν υπάρχει ένα δομημένο και ασφαλές περιβάλλον που θα παρέχει την κατάλληλη καθημερινή υποστήριξη τους.
Οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θεμελίωσε ο «Σύλλογος Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» την λειτουργία των στεγών είναι η εξατομίκευση και η προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες των ενοίκων, όπως ο σεβασμός της προσωπικότητας, η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η αποφυγή περιθωριοποίησης ή ιδρυματοποίησης και την η προαγωγή της προσωπικής ολοκλήρωσης και κοινωνικοποίησής τους.
Οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης δημιουργήθηκαν πανελλαδικά, έχοντας λάβει από την κοινωνία και τα δύο αυτά μηνύματα. Η «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» ολοκληρώνει σύντομα τις πρώτες τρείς στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης στην Κατερίνη, όπου θα διαμένουν δώδεκα άτομα με νοητική υστέρηση. Παράλληλα, υπάρχει το όραμα δημιουργίας επιπρόσθετων στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης στην πόλη μας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ