Μενού Κλείσιμο

«Πολιτικοί» με σύνδρομο – Άρθρο του Ηλία Χρυσικού

Ηλία Χρυσικού

Το έχω ξαναγράψει, αλλά νομίζω … ότι είναι η πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για να το επισημάνω άλλη μία φορά.

Είναι η ψυχιατρική διαταραχή -του «συνδρόμου της ύβρεως»- της συμπεριφοράς ορισμένων πολιτικών και άλλων «ηγετών»,από όπου κι΄αν προέρχονται…

Το σύνδρομο αυτό, το ανέλυσε ο φίλος μου ο Απόστολος ο ιατρός και έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: Ο «πολιτικός» θεωρεί τους πολίτες, ως ένα πεδίο όπου ασκεί την εξουσία του και φροντίζει υπέρμετρα για τη δημόσια εικόνα του, καθώς επιλέγει ενέργειες και δράσεις που προβάλλουν την εικόνα του στον λαό και ταυτίζει τον εαυτό του με το κράτος.

Στις δημόσιες ομιλίες του μιλάει σαν «μεσσίας», εκθειάζοντας τις ενέργειές του, καθώς αγνοεί τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, διότι πιστεύει ότι έχει το αλάθητο και το προνόμιο να γνωρίζει μόνον αυτός την αλήθεια, δηλ. έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση και τελικά χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.

Φαντασθείτε λοιπόν τώρα τον δύστυχο λαό, να έχει πάνω από το κεφάλι του έναν αλαζόνα ηγέτη -λόγου χάρη έναν Δήμαρχο-, να μην επικοινωνεί με την πραγματικότητα, να μην τον αγγίζουν τα προβλήματα και να βλέπει τους συμπολίτες του σαν ενοχλητικές μύγες…!

Η αίσθηση ότι: «Eγώ είμαι ο Δήμαρχος» ή «Eγώ είμαι ο βουλευτής ή ο προκαθήμενος» τoν κάνει αγνώριστο, αλαζόνα, διότι πιστεύει ότι έχει τέτοια καταλυτική επίδραση -στον αδύνατο άνθρωπο-, ώστε να απαξιώνει και να περιφρονεί σχεδόν τους πάντες.

Η αλαζονική συμπεριφορά, -κάνω ότι θέλω- επηρεάζουν αρνητικά όλους μας και αναρωτιέμαι ότι εάν δεν ήταν στην εξουσία αυτός ο πολιτικός, -που θεωρεί ο ίδιος τον εαυτό του-, δεν θα είχε φθάσει σε αυτό το χάλι!

Και αυτό που μπορεί να κάνει ο λαός, όλοι μας, είναι με την ψήφο μας -όταν προκηρυχθούν εκλογές- να φροντίσουμε για την αποπομπή του.

Πραγματικός πολιτικός είναι εκείνος που πρόθυμα βοηθά και καθοδηγεί τους ανθρώπους να εξελιχθούν μέχρι σε σημείο που θα τον ξεπεράσουν σε γνώσεις και σε ικανότητες.

Η άποψη μου είναι ότι ο πολιτικός είναι αυτός που έχει εξυπνάδα , αυτοπεποίθηση -εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του-, πρωτοβουλία -γρήγορη αντίληψη της ανάγκης για δράση- και τέλος να μπορεί να μεταμορφώνεται σε ιπτάμενο όν «ελικόπτερο» να σηκώνεται από το έδαφος και να βλέπει τα πράγματα σφαιρικά από ψηλά και όχι ένα δέντρο να του κρύβει το δάσος, δηλ. να μην ασχολείται με λεπτομέρειες.

Τέτοιους ηγέτες- πολιτικούς θέλουμε, στην Εκκλησία, κεντρική πολιτική σκηνή, στην Περιφέρεια, στην Αυτοδιοίκηση. Και ο νοών νοείτω.

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ