Μενού Κλείσιμο

 «Οι άθλιοι» – Άρθρο του Ηλία Χρυσικού

Ηλία Χρυσικού

Θα ήθελα εκ προοιμίου, να ζητήσω συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό του τίτλου «οι άθλιοι», επειδή κάποιοι που αυτοαποκαλούνται «δημοσιογράφοι», είναι συμπλεγματικοί -κατά την άποψή μου- και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να επέλθει το χάος…

 

Και επειδή η ποιότητα κάθε ανδρών, φαίνεται όχι μόνο όταν έχουν εξουσία, αλλά και όταν δοκιμάζονται σε διάφορες συνθήκες, ορισμένοι «ειδήμονες» που δηλώνουν «δημοσιογράφοι», είναι υποταγμένοι σε μια «άρρωστη» λογική, επειδή θεωρούν τους εαυτούς τους φορείς της μοναδικής «ορθής» άποψης. «Τυφλωμένοι» από δογματισμό, επιλέγουν όχι να πείσουν, αλλά ν΄ αναγκάσουν και κάποιους άλλους ν΄ ακολουθήσουν τις δικές τους ιδέες και αντιλήψεις… Όποιοι λοιπόν παρεκκλίνουν από τον «ορθό» γι΄αυτούς δρόμο, γίνονται αυτομάτως εχθροί τους.

 

Φίλοι μου, σε μια εποχή που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν καταντήσει ένας θεσμός που διαρκώς απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών και που τα social media λειτουργούν σαν πομπός αναπαραγωγής ειδήσεων και η δραματική μείωση της κυκλοφορίας εφημερίδων και περιοδικών δείχνει την όλο και μικρότερη επιρροή του Τύπου, της υποτιθέμενης 4ης εξουσίας, μοιραία τίθεται το ερώτημα εάν υπάρχει μέλλον στην αληθινή δημοσιογραφία. Η δημοσιογραφία φίλοι μου απαιτεί παιδεία, σοβαρότητα, διερεύνηση και διασταύρωση. Για κάποιους το ρεπορτάζ είναι άγνωστη λέξη, όπως άγνωστη είναι και η αληθινή δημοσιογραφία. Η πορεία του καθενός μας, η διαδρομή μας και το δημοσιογραφικό μας «αποτύπωμα» αρκεί, για ν΄ αναλογιστούν οι πολίτες για το ήθος και το λειτούργημά μας.

 

Καλό θα ήταν λοιπόν -εμείς ως δημοσιογράφοι- ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε να προστατεύουμε τους αναγνώστες, τους αδύνατους, τους ανέργους, τους γέροντες ή και κάποιους άλλους. Κλείνω με μία ευχή: «Nα ξανακάνουμε τη δημοσιογραφία κοινωφελή υπηρεσία, όχι με την έννοια του λειτουργήματος, αλλά με την έννοια του κοινού καλού και ας δώσουμε ρόλο στους αναγνώστες μας, ν΄ αντιληφθούν ότι πρόσβαση στην αλήθεια δεν την έχουν μόνο οι δημοσιογράφοι, ιδίως στην εποχή των social media.

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ