Μενού Κλείσιμο

«Ισορροπία» στην κινούμενη άμμο; – Άρθρο του Ηλία Χρυσικού

Η φράση «Verba volant, scripta manent«, η οποία στην Eλληνική γλώσσα αποδίδεται ως «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν», είναι λατινική παροιμία, που συμβουλεύει την αξία που έχει ένα γραπτό κείμενο, που δεν μπορεί ν΄ αμφισβητηθεί έναντι του προφορικού λόγου.

Η κουβέντα μεγάλη και δύσκολη και απλά θέλω να καταθέσω μερικές σκέψεις.

Τα γράφω λοιπόν, διότι τα γραπτά μένουν, παρ΄ ότι τα είπαμε το πρωί στο ραδιόφωνο στη συχνότητα 92,2 στα fm -Ράδιο Ενημέρωση- διότι κάποιοι, όπως και εγώ, νομίζαμε πως ξεμπερδέψαμε και επιστρέψαμε στην κανονικότητα, μετά από μια δεκαετία στην οικονομική κρίση και με την πολιτική αλλαγή που έφερε η εκλογική νίκη της ΝΔ.

Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, είναι ώρα να εγκαταλείψουμε την ευχάριστη αυτή ψευδαίσθηση και να ετοιμαστούμε για ένα σκληρό φθινόπωρο.

Κατά την ταπεινή μου άποψη ύφεση ενδεχομένως θα είναι βαθιά και η ανεργία θα εκτιναχθεί. Λίγο – πολύ το ξέρουμε ήδη. Μας το λένε καθημερινά ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, έμποροι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι.

Θα σας στεναχωρήσω, αλλά έρχονται απολύσεις, μειώσεις μισθών, λουκέτα, πάγωμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποεπένδυση.

Και μέσα στον «πόλεμο» που εξελίσσεται γύρω μας, θεωρώ ότι έχουν πέσει τα αντανακλαστικά μας.

Κοινωνικός «μιθριδατισμός», ναρκισσισμός; Τα είπαμε τις προηγούμενες μέρες και τ΄αναλύσαμε με τον Γιώργο και τον Απόστολο.

Στην απρόβλεπτη συνθήκη που δημιουργεί η πανδημία, ή αλλιώς ο Covid-19, το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλά, όπως σχολεία με μάσκες προσώπου, τηλε-εργασία, επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και της αναστολής συμβάσεων το φθινόπωρο, όπως αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ, γνωρίζοντας ότι κάποιοι που σταμάτησαν την δουλειά τους στην καραντίνα δεν πρόκειται να έχουν δουλειά ούτε το φθινόπωρο.

Και το πιο δύσκολο θα είναι για τη νέα γενιά, που δεν μπορεί να ονειρευτεί, διότι τα παιδιά μας είναι ζαλισμένα στη δίνη της αβεβαιότητας και θα πρέπει να ισορροπήσει στην κινούμενη άμμο και θα εγκαλείται ως υπαίτια για την έξαρση της πανδημίας.

Και επειδή στους δρόμους της μικρής μας κοινωνίας, -στην Κατερίνη-, θα έχει πάντα κίνηση, ο εκνευρισμός μας θα μεγαλώνει, -όσο θα πιεζόμαστε οικονομικά-, θα φοβόμαστε για την υγεία μας και την υγεία των δικών μας και θα αγωνιούμε για τον κίνδυνο να μπούμε ακόμη και σε εθνική περιπέτεια – μαζί με όλα τα άλλα.

Άλλωστε, μπαίνουμε σε μια περίοδο, όπου οι εξελίξεις, πολιτικές και οικονομικές, θα είναι καταιγιστικές και ο χρόνος θα πυκνώσει απίστευτα.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ