Μενού Κλείσιμο

Προσαρμόζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο | Του Αντώνη Μανωλόπουλου

Προσαρμόζοντας  το επιχειρηματικό μοντέλο

Άρθρο: Αντώνης Μανωλόπουλος

Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Co-Founder Oikonomorganotiki G.P.

Co-Founder Tethys Yachting P.C.

Ένας από τους βασικότερους κανόνες που διέπει το επιχειρείν είναι ότι όσο καλα σχεδιασμένο να είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο πάντα  θα υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορεί να προβλέψει η επιχείρηση.

Οι αλλαγές που εχει φέρει η πανδημία είναι πολλές όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές και να επανασχεδιάσουν το νέο επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία για τον σχεδιασμό ενός πετυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου; Ξεκινώντας θα πρέπει να εξετάσουμε τις αλλαγές οπού εχει επιφέρει η οικονομική ύφεση όπως επίσης και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Ο ορθός σχεδιασμός του επιχειρηματικό μοντέλο  θα πρέπει να στηρίζεται σε κάποιους βασικούς πυλώνες:

Ψηφιακός μετασχηματισμός. Οι κανόνες του επιχειρείν αλλάζουν η ψηφιακή μετάβαση τον επιχειρήσεων είναι μια αναγκαιότητα και όχι απλά μια υποχρέωση. Σύμφωνα με τα επισημά στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ύστερα από έρευνα ο τζίρος του κλάδου ηλεκτρονικού εμπορίου ανέρχεται σε 10,7 δις. ευρώ ή 5,39% του ΑΕΠ με θετικές προβλέψεις για το 2021. Η ανάγκη για  επικοινωνία της επιχείρησης με τους καταναλωτές .Η μη συμμόρφωση με του κανόνες της αγοράς σε τοποθετεί εκτός της.

Ευελιξία και προσαρμογή στις αλλαγές.  Σε ένα περιβάλλον με συνεχόμενες διακυμάνσεις μια επιχείρηση δεν πρέπει να μένει στάσιμη να αλλά να εξελίσσετε και να μεταβάλλεται. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο παρατηρήσαμε σοβαρές μεταβολές σε χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα εμπορεύματα καθώς και μια εκτίναξη του  μεταφορικού κόστους. Μια επιχείρηση θα πρέπει να έχει την ευελιξία να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις  ώστε να μην  μένει εκτός αγοράς να μπορεί να κάνει πρόβλεψη και ανάλογα να προβαίνει σε σειρά παραδοχών, υποθέσεων καθώς επίσης και να προσαρμόζει της δομή της.

Ανάπτυξη με εναλλακτικά σενάρια. Η έλλειψη ασφαλών προβλέψεων θα  οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε επανασχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη εναλλακτικά και καινοτόμα σενάρια δράσης  καθώς και εξετάζοντας τους κίνδυνους και τις απειλές.

Η επόμενη μέρα για των επιχειρήσεων επιβάλει ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων με γνώμονα την αποτελεσματικότητα μέσα από τις πράξεις και όχι μόνο από τις προθέσεις. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας κάνεις δεν μας διασφαλίζει πως οι παλιές επιτυχίες θα μας εξασφαλίσουν τις μελλοντικές.

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.