Μενού Κλείσιμο

Οικονομία και Ανάπτυξη – Άρθρο του Ηλία Χατζηχριστοδούλου

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου 

Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας

 

 

Εδώ και δέκα χρόνια πολλά έχουν ειπωθεί για την ελληνική κρίση και τις συνέπειές της στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οφείλουμε να γίνουμε σοφότεροι και να διδαχθούμε από τα λάθη μας, όσον αφορά στο ζήτημα της ανάπτυξης, του επαναπροσδιορισμού και της ανασυγκρότησης του παραγωγικού μας ιστού. Όλα αυτά τα χρόνια καταδείχθηκε με τον πιο εμφανή τρόπο το στρεβλό, αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό μοντέλο οργάνωσης της ελληνικής οικονομίας που εφαρμόστηκε εδώ και δεκαετίες.

Με μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια, την ανεργία που είχε εκτοξευθεί, την ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών να έχει εξαφανιστεί, με ένα προβληματικό τραπεζικό σύστημα χρειάζονται γρήγοροι ρυθμοί μεγέθυνσης για να επανέλθει η κανονικότητα.

Η ανάπτυξη δεν είναι μια θεωρητική έννοια αλλά είναι ο σχεδιασμός και η χάραξη μιας συγκεκριμένης στρατηγικής, με στοχευμένες πολιτικές και ενέργειες.

Είναι απαραίτητο να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί μας το επιβάλλουν οι δανειστές μας, αλλά γιατί πρέπει η οικονομία μας να οικοδομηθεί σε  στέρεες βάσεις.  Χρειάζεται να γίνουν αποφασιστικά βήματα, για την δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, με γενναίες φορολογικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αναδεικνύουν το επιχειρείν σε βασικό πυλώνα της ανάπτυξης. Απαιτείται η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού  πλαισίου που θα βασίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων,  στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε ως χώρα και θα είναι βασισμένο στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις και γρήγορες αποφάσεις, που θα εξασφαλίζουν την δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος. Είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας σε σταθερές βάσεις.

Το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης έδωσε θετικά μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση από τις πρώτες ακόμη ημέρες της θητείας της. Η νομοθέτηση μέτρων για φοροελαφρύνσεις και για ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης οφειλών προς το κράτος, συμβάλει στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και βελτιώνουν κάπως την οικονομική καθημερινότητα των πολιτών.

Οι πρωτοβουλίες αυτές σε συνδυασμό με την απεμπλοκή μεγάλων επενδύσεων που παραμένουν παγωμένες εδώ και χρόνια, από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, επηρεάζουν θετικά την πραγματική οικονομία.

Το κλίμα αυτό αντανακλάται πρωτίστως στην αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, που από 4% περίπου τον Μάρτιο του 2019 έπεσε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στο 1,57%. Το γεγονός αυτό σημαίνει φθηνό δανεισμό για το δημόσιο και ρευστότητα για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που τόσο έχουμε ανάγκη.

Την ίδια στιγμή όμως πρέπει σύσσωμες οι πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να είναι σε εγρήγορση, διότι τα σημάδια ύφεσης που εμφανίζονται στη διεθνή οικονομία δεν είναι δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστη την ελληνική πραγματικότητα.

Το ζητούμενο δεν είναι πια μόνο η ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Πέρα από τα θετικά μέτρα που έλαβε και προτίθεται να λάβει περαιτέρω η κυβέρνηση, η ταχύτητα εκτέλεσής τους και η παράλληλη ενίσχυση και θωράκιση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύονται στο πιο σημαντικό παράγοντα για την επιτυχημένη επανεκκίνησή της. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αν επαναλάβουμε τα λάθη των τελευταίων δεκαετιών, θα βρεθούμε και πάλι στην θέση του αδύναμου κρίκου της ευρωζώνης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιχειρηματικό αφιέρωμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Επτά με θέμα τη 10η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας, Κεντρικής Μακεδονίας

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ