Μενού Κλείσιμο

Μητρός τε και πατρός τιμιώτερον εστίν η Πατρίς – Του Κωντασταντίνου Στραβογιάννη

 Έλληνες του εξωτερικού. Ένα θέμα της πολιτικής επικαιρότητας. Ένα θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Ας ξεκινήσουμε με μια αναδρομή.

Δεκέμβριος του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με το ΚΚΕ προκειμένου να δημιουργηθούν εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου. Αντιδρά αρνητικά στην επιστολική ψήφο και επιθυμεί περιορισμούς σε ένα ήδη υφιστάμενο -από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 51/παράγραφος 4)- δικαίωμα. Με άλλα λόγια, εναντιώνεται στους Έλληνες της Διασποράς βάζοντας πάνω από ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, το μικροπολιτικό του συμφέρον. Επιλέγει να λαϊκίσει και να διχάσει αντί να συνεισφέρει στη προσπάθεια που γίνεται από τη κυβέρνηση για την επαφή του Έλληνα με τη μητέρα πατρίδα.

 Εν τέλει, το νομοσχέδιο ψηφίζεται από 288 βουλευτές με τα 2 κριτήρια. Οι Έλληνες που διαμένουν εκτός της επικράτειας και επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία οφείλουν:

 Α) «Να έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής».

 Β) «Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Απρίλιος του 2021. Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Ν. Πέλλας και αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, δηλώνει, στον «Εθνικό Κήρυκα» Νέας Υόρκης, ότι οι εν λόγω περιορισμοί είναι «υποτιμητικοί» και «άδικοι». Ακόμη, επισημαίνει πως αν το κόμμα της επανέλθει στη διακυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα τους καταργήσει. Με αυτή τη δήλωση, ουσιαστικά δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει οποιαδήποτε τροπολογία που καταργεί τους συγκεκριμένους περιορισμούς.

Δευτέρα 12/4/21. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης κυριολεκτικά πατάει στη δήλωση της κυρίας Τζάκρη και προαναγγέλει σχέδιο νόμου ενός άρθρου με το οποίο θα καταργούνται αυτοί οι 2 περιορισμοί. Αυτό που βιώσαμε στη συνέχεια ήταν πραγματικά θλιβερό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είδαμε τον κ. Ζαχαριάδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, φανερά μπερδεμένο και απροετοίμαστο. Αντί να διασαφηνίσει αν συμφωνεί με τις δηλώσεις της συναδέλφου του και αν ψηφίσει τη τροπολογία Βορίδη, ανέπτυξε διάφορες αερολογίες περί εργαλειοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού από τη Νέα Δημοκρατία και το κ. Βορίδη, κατάρρευσης της κυβέρνησης, κομματικής και παραταξιακής πολιτικής. Παράλληλα, δεν δίστασε να επαναλάβει τα fake news σχετικά με απευθείας ανάθεση 3 εκατομμυρίων ευρώ για την ενημερωτική καμπάνια των αποδήμων.

 Με λίγα λόγια; Είδαμε τον κλασικό ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ της λασπολογίας, του διχασμού

 και της σύγχυσης. Ύστερα από μερικές ώρες στη προσπάθεια του να σώσει ότι μπορεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πυροτέχνημα του Μ. Βορίδη» και δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την επερχόμενη τροπολογία, «αδειάζοντας» στη κυριολεξία τη κ. Τζάκρη. Ο ορισμός του πολιτικού αμοραλισμού και της πολιτικής ασυνέπειας.

Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές πολλοί από εσάς θα αναρωτηθείτε «Μα καλά, είναι τόσο σοβαρό θέμα η ψήφος των Ελλήνων της Διασποράς;» Απαντούμε λοιπόν. Οι Έλληνες της Διασποράς είναι αδέρφια μας. Ξαδέρφια μας. Κάθε λογής συγγενείς μας οι οποίοι αναγκάστηκαν να «ξεριζωθούν» από τη πατρίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον. Μπορεί να εργάζονται και να διαμένουν στο εξωτερικό όμως βαθιά μέσα τους αγαπούν τη χώρα μας. Δακρύζουν όταν ακούν τον εθνικό ύμνο. Όταν αντικρίζουν τη γαλανόλευκη να κυματίζει. Και ναι, αν τους δοθεί η ευκαιρία θέλουν να επιστρέψουν στη πατρίδα τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν φωνή! Είναι δυνατόν οποιοδήποτε κόμμα -ειδικά ένα «προοδευτικό και δημοκρατικό κόμμα» σαν τον ΣΥΡΙΖΑ- να τους στερεί το δικαίωμα ψήφου το οποίο υφίσταται από το 2001; Η απάντηση δική σας…

Κλείνοντας, πρέπει να διασαφηνιστεί κάτι… Το δίλημμα του τίθεται στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν είναι ένα κομματικό. Δεν είναι ιδεολογικό. «Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΙΝΑΛ»… «Δεξιά ή Αριστερά»… Είναι εθνικό. «Με την Ελλάδα ή όχι;»… Εμείς λοιπόν βροντοφωνάζουμε «Με την Ελλάδα!»

Ο κ. Στραβογιάννης είναι φοιτητής Κτηνιατρικής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της ΟΝΝΕΔ

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ