Μενού Κλείσιμο

Κορονοϊός – Ο Νοέμβρης στην Κατερίνη και το αναπόφευκτο “lockdown”… – Άρθρο του Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά

Οι πέντε πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, ήταν αρκετές για να καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων του Οκτωβρίου, με την Πιερία να μην αποτελεί εξαίρεση του γενικότερου κανόνα, που θέλει όλη την επικράτεια να βρίσκεται σε «κλοιό» πανδημίας.

Όσοι παρακολουθούμε την εξέλιξη των κρουσμάτων, εγκαίρως είχαμε υποψιαστεί (και προειδοποιήσει) ότι η κατάσταση σιγά-σιγά επιδεινώνεται. Αυτό ίσως που να μην μπορούσαμε να φανταστούμε ήταν η ραγδαία επιδείνωση η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, συνεχίστηκε τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου με μεγαλύτερη ένταση, και δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι κορυφώθηκε.

Η Πιερία τον Αύγουστο κατέγραψε συνολικά 72 (επιβεβαιωμένα) κρούσματα. Τον Σεπτέμβριο διπλασίασε τα κρούσματα καταγράφοντας 148 και ενώ όλα έδειχναν πως ο Οκτώβριος θα ήταν ένας μήνας με λιγότερα κρούσματα ήρθε το τελευταίο 9ήμερο σπάζοντας το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου με 158 κρούσματα (εκ των οποίων τα 78 τις τελευταίες 7 ημέρες του).

Ο Νοέμβριος, ξεκίνησε με μεγαλύτερη «σφοδρότητα» και στις πρώτες 5 μέρες του, διέλυσε το αρνητικό ρεκόρ του Οκτωβρίου, αφού ήδη έχουν επιβεβαιωθεί στην Πιερία 177 κρούσματα, δηλαδή 19 περισσότερα από όσα καταγράφηκαν όλο τον Οκτώβριο και 29 περισσότερα από όσα καταγράφηκαν όλο τον Σεπτέμβριο. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, είναι βέβαιο πως στο τέλος του μήνα, θα έχουμε καταγράψει περισσότερα κρούσματα από όσα καταγράψαμε τους προηγούμενους τρεις μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο καταγράψαμε 378 κρούσματα)

Η επιδημιολογική εικόνα στην Πιερία πάντως, είναι ίσως η καλύτερη από εκείνη των υπολοίπων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας η οποία από τα μέσα του Οκτώβρη βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας.

Η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας (αλλά και της οικονομικής ζωής) που τίθεται σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ενώ τα αποτελέσματά της θα γίνουν ορατά μετά από διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών.

Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η επόμενη μέρα της «καραντίνας». Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθουν (όσοι δεν έχουν μπει στην δίνη του ήδη από το πρώτο lockdown) είναι μόνο το ένα σκέλος του ζητήματος. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι εάν οι επόμενες μέρες του «εγκλεισμού» μας στο σπίτι, μας κάνουν ωριμότερους (πολίτες και κράτος), ώστε να αποφύγουμε ένα… τρίτο lockdown.

Όπως και να έχει, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν φαντάζει να γίνεται σύντομα και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας απέναντι στα πράγματα με περισσότερη υπευθυνότητα. Γίνεται αντιληπτό ότι ο «ιός» παραμονεύει εκεί που (λογικά και φυσιολογικά) ως κοινωνικά όντα χαλαρώνουμε. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όταν από τον επόμενο μήνα θα κληθούμε να επιστρέψουμε στις δουλειές μας ή έστω στη νέα κανονικότητας.

Στην παρούσα φάση, προέχει να είμαστε ασφαλείς και υγιείς. Ας ευχηθούμε στους δικούς μας ανθρώπους, στους φίλους και στους γνωστούς που νοσούν ή θα νοσήσουν το επόμενο διάστημα, να αναρρώσουν πλήρως…

Καλή δύναμη!

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ