Μενού Κλείσιμο

Κι ο «Άγιος» φοβέρα θέλει

Μερικές σκέψεις – προτάσεις για τη λεγόμενη «ανάπλαση» και την επόμενη ημέρα

Γράφει ο Γιάννης Παπαζαχαρίας
ipapazacharias.tumblr.com

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο Λιτόχωρο αποτελούν πλέον ιστορία. Δύο εκφράσεις μου μένουν μόνο στο μυαλό: «Κι ο Άγιος φοβέρα θέλει…» και ότι «κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με ενωμένους τους Λιτοχωρίτες».

Ανεξάρτητα όμως από αυτά προέκυψε αβίαστα πως το Λιτόχωρο χρειάζεται περιφερειακό και περιμετρικό δρόμο καθώς και πάρκινγκ.
Συγκεκριμένα:
-Για τον περιφερειακό δρόμο: Αναφέρομαι στη μελέτη και πρόταση του γραφείου Σεϊταρίδη, που αρχίζει από το Στρατόπεδο Μπαλανίκα, περνάει κάτω από την Πυροσβεστική και «κουμπώνει» στην «Ντάμπια» και στον περιμετρικό.
-Για τον περιμετρικό δρόμο: Διανοίχθηκε, στο μεγαλύτερό του μέρος, από τον πρώην δήμαρχο Νίκο Κουκουτάτσιο. Έκτοτε έμεινε όπως ήταν για λόγους πολλούς και διάφορους, που κρίνω ότι δεν είναι επί του παρόντος να αναλυθούν. Είναι όμως κρίσιμη πλέον η παράδοση του περιμετρικού με τη δημιουργία αντίστοιχων κυκλικών κόμβων περίπου στη στροφή της Αγίας Μαρίνας και στα Λούκια. Σε ότι αφορά την επέκταση, από το σημείο του Υδραγωγείου, που έχει σταματήσει, θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το αντέρεισμα απέναντι από τον Ενιπέα και να φτάσει μέχρι τη στροφή (Τρίστρατο) προς Πριόνια και Άγιο Διονύσιο. Διευκρινίζω πως υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μία να ακολουθήσει πορεία παραλλήλως του μονοπατιού Ε4. Η άλλη να στρίβει πριν από το γήπεδο «Πύρρος Δήμας» και να περάσει βόρεια από τον οικισμό του Ενιπέα, μέχρι το ύψος του Αγίου Αθανασίου (κτήματα Μουρσιώτη).
Είναι αυτονόητο ότι για όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να προηγηθούν οι ανάλογες μελέτες από τους ειδικούς, να έρθει σε διαβούλευση το θέμα με την τοπική κοινωνία και να υπάρξει έγκριση από το Τοπικό και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Παράλληλα θα ήθελα να τονίσω – και πάλι – πως η Αγίου Νικολάου χρειάζεται ανάπλαση μετά από σοβαρή μελέτη. Το πρώτο πράμα που πρέπει να γίνει είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων. Χρυσή ευκαιρία για αυτό, αποτελούν οι προγραμματισμένες από την Π.Ε. Πιερίας ασφαλτοστρώσεις στο Λιτόχωρο.
Σε αυτό το σύντομο σημείωμα άφησα το θέμα του πάρκινγκ. Ήταν για εμένα ο βασικός λόγος διαφωνίας μου με την μελέτη που ομόφωνα αποσύρθηκε. Για σημεία πάρκινγκ προτείνω τους χώρους που βρίσκονται στα ΚΑΟΑ της Αγίας Μαρίνας, στη στάση όπου ήταν παλιά η Αγροτική Αποθήκη, ο χώρος της Λέσχης, η περιοχή του γηπέδου «Πύρρος Δήμας», στο νεκροταφείο και στην Αγία Παρασκευή.
Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν με τι χρήματα θα γίνουν όλα αυτά. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει να εκποιηθεί κάποιο κτήμα του δήμου…
Και επιτέλους το Α.Τ. ας μεταφερθεί στον χώρο των ΚΑΟΑ ή της Λέσχης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ