Μενού Κλείσιμο

Κατοχή στην Κύπρο: ένα όνειδος για την ΕΕ – Του Γεωργίου Τσερτεκίδη

Άλλη μια χρονιά πέρασε από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εκείνο το καλοκαίρι του 1974. Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο, Ουάσιγκτον… Πολλές οι πρωτεύουσες, πολλαπλοί και πολύπλοκοι οι ρόλοι και οι ευθύνες. Για να ξεκαθαρίζεται όμως εξ αρχής, δε μπορούν σε καμία περίπτωση να εξισωθούν ή να συγκριθούν καν οι ευθύνες των άλλων δρώντων με την ευθύνη της ίδιας της χώρας-εισβολέα, Τουρκίας.

Επανερχόμενοι στο παρόν, προσεγγίζοντας -κατά το δυνατόν- αποστασιοποιημένα την κατάσταση, τι ακριβώς γίνεται φανερό; Μια καθόλα παράνομη κατοχή μέρους ενός ανεξάρτητου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα αποτελεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατοχή, από δυνάμεις τρίτου κράτους που για χρόνια βρισκόταν σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις (φευ!) με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κράτος το οποίο στηρίζει και συντηρεί το Ψευδοκράτος στο παρανόμως κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Μεγαλoνήσου, ένα «κράτος»-μαριονέτα, που στερείται διεθνούς αναγνώρισης και αποτελεί βραχίονα της επεκτατικής και αποσταθεροποιητικής -για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη- πολιτικής της Τουρκίας.

Και η ΕΕ; Πού στέκεται; Τι πρεσβεύει; Τίνος τα συμφέροντα οφείλει να υπερασπίζεται; Ποιο το πραγματικό ενδιαφέρον της για τη διεθνή νομιμότητα; Ποια η μέριμνά της για τους πολίτες που έχασαν ζωές και περιουσίες από την τουρκική θηριωδία και το «βιασμό» αυτόν της Κύπρου;

Το καθεστώς Ερντογάν διαρκώς προκαλεί, διαρκώς διεκδικεί. Αυτή η άνεση με την οποία υπονομεύονται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλείται η κυριαρχία και σχεδόν εξισώνονται τα δικαιώματα θύτη και θύματος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, μαζί φυσικά με τη συνέχιση της παράνομης τουρκικής κατοχής (σε συνδυασμό με πρακτικές εποικισμού κ.ο.κ.), αποτελούν μια τεράστια ντροπή για τη διεθνή κοινότητα συνολικά, αλλά και πιο συγκεκριμένα, για την ΕΕ. Είναι ανάγκη οι ηγεσίες τόσο σε Κύπρο, όσο και σε Ελλάδα, να θυμούνται ότι τα δίκαια του κυπριακού λαού και του Ελληνισμού εν γένει, δε μπορούν να γίνονται θυσία σε φοβικές λογικές και προσεγγίσεις. Η Κύπρος είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Κύπρος.

Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται!

Ο κ. Τσερτεκίδης είναι Πολιτικός Επιστήμων ΜΑ Κοινωνιολογίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ