Μενού Κλείσιμο

Η ζωή μας δίνει μαθήματα – Του Ηλία Χρυσικού

Ηλία Χρυσικού

Δεν ξέρω γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι -αν όχι όλοι-, «κόπτονται» για την αλήθεια, αλλά μισούμε αυτόν που την γράφει.

Και επειδή είμαι αισιόδοξο άτομο και πάντα βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, προσπαθώ να συμβάλλω θετικά -από το δικό μου μετερίζι- στο δημόσιο διάλογο και με το αποτύπωμα της γραφίδας.

Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν βρισκόμαστε στην αρχή μιας άλλης συνταρακτικής δεκαετίας, διαβάζοντας τις εκτιμήσεις φορέων και θεσμών, για την ύφεση που έχει προκληθεί παγκοσμίως, -λόγω κορωνοϊού-, αλλά και την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων.

Ομολογώ ότι μου φαίνονται πολύ αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη, όμως η δική μου άποψη είναι, ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και δύσκολο αρκετά θα είναι και το ξεκίνημα του 2022.

Σε επίπεδο προθέσεων, υπάρχει η βούληση, -για το καλύτερο δυνατό-, καθώς σε επίπεδο σχεδιασμού γίνεται προσπάθεια να μην εξαιρεθεί κανείς, -άλλωστε λεφτά υπάρχουν-, που πρόκειται να έρθουν.

Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι για να «ανασάνει» η οικονομία και η κοινωνία, θα περάσει πολύς καιρός, ακόμα και τίποτε άλλο να μην συμβεί υγειονομικά. Αν όμως συμβεί, τότε θα πρέπει να το ξανασυζητήσουμε και να δούμε μήπως θα πρέπει ν΄ αναθεωρηθούν πολλά.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η ύφεση που θα προκαλέσει το κλείδωμα της οικονομίας, -από την πανδημία-, θα είναι μεγαλύτερη από την ύφεση που ακολούθησε τη χρεοκοπία του 2010 και λογικά μεγαλύτερες θα πρέπει να αναμένονται να είναι και οι συνέπειες στην οικονομία με τις κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές…

Επίσης, στα προβλήματα που αφήνει πίσω του ο Covid-19, -για το ελληνικό καλοκαίρι του 2021-, ενδεχομένως να προστεθούν και η επάνοδος των τουρκικών προκλήσεων, παρ΄ ότι ο κ. Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ κράτησαν «μικρό καλάθι».

H ζωή φίλοι μου, μας δίνει πολλά μαθήματα, για να «ωριμάσουμε» και να εκτιμήσουμε όλα εκείνα που θεωρούσαμε δεδομένα.

Ο κ. Χρυσικός είναι Διευθυντής του Ρ/Σ Ενημέρωση 92,2

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ