Μενού Κλείσιμο

Η χώρα σε ναρκοπέδιο

Άρθρο γνώμης Του Θεόδωρου Τόνα Δικηγόρου, μέλους του μητρώου στελεχών της ΝΔ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η κυβέρνηση λειτουργεί έχοντας στο μυαλό της την επόμενη μέρα των εκλογών. Γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πρώτο κόμμα και πιθανότατα δεν θα λάβει μέρος στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν εμπόδια, ναρκοθετώντας την πορεία της αντιπολίτευσης προς την εξουσία.

Το υπερπλεόνασμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ασφυξία της οικονομίας, καθώς προέκυψε από την υπερφορολόγηση, την στάση πληρωμών της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες και την δραματική μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Το υπερπλεόνασμα  είναι αυτό που πιστεύουν ότι θα τους δώσει την δυνατότητα για παροχές και αθρόες προσλήψεις πριν τις εκλογές, ώστε να αντιστρέψουν το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα. Επίσης με την λεγόμενη καθαρή έξοδο από το μνημόνιο δηλαδή την χαλάρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και την έξοδο από την προστασίας που προσφέρει το πρόγραμμα στην οικονομία της χώρας, ελπίζουν ότι θα αναγκάσουν την επόμενη κυβέρνηση, παραδίδοντας της μία οικονομία σε άθλια κατάσταση, να προσφύγει σε νέο μνημόνιο, ώστε να προκαλέσει την δυσαρέσκεια των πολιτών και να χάσει τις επόμενες εκλογές, που ελπίζουν ότι θα προκληθούν σύντομα. Το σενάριο αυτό δυστυχώς για την χώρα και τους πολίτες της δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού η κατάσταση στην οικονομία είναι ήδη τραγική, ενώ με τις παροχές και την χαλάρωση λόγω των επερχόμενων εκλογών κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη.

Υπάρχει όμως ένας αστάθμητος παράγοντας και αυτός είναι η επόμενη κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία τριετία έχουμε εθιστεί στην μετριοκρατία. Στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμμετείχαν άνθρωποι με περιορισμένες ικανότητες και όπως αποδείχθηκε ακατάλληλοι για τον χειρισμό σοβαρών και κρίσιμων καταστάσεων, τόσο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε πολλά κοινωνικά και εθνικά ζητήματα, με αποτέλεσμα ν ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη, που είχε ξεκινήσει δειλά το 2014.  Με τους χειρισμούς τους έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής βλέπε capital controls. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι η επόμενη κυβέρνηση. Οι πιθανότητες να υπάρξει μια κυβέρνηση ανάλογη με αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φαίνεται να είναι περιορισμένες. Δεν αρκεί όμως αυτό. Η επόμενη κυβέρνηση δεν αρκεί απλώς να είναι καλύτερη από την σημερινή, αλλά πρέπει να είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις γι αυτό, όμως πολλά εξαρτώνται από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα καθορίσει την δύναμη και εμμέσως την σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Χωρίς καμία αμφιβολία είναι μεγάλη η πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα έχει μηδενικά περιθώρια ανοχής για λάθη και καθυστερήσεις. Αυτό όμως μπορεί να είναι και το «πλεονέκτημά» της, καθώς αν αδράξει την ευκαιρία, έχοντας ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με ικανούς ανθρώπους, έτοιμους για να το υλοποιήσουν, θα μπορέσει άμεσα να αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία και να καρπωθεί την επιτυχία που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το τέλμα της κρίσης που βιώνει τα τελευταία 8 χρόνια και την ίδια σε μακροημέρευση.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ