Μενού Κλείσιμο

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζετε…

 Άρθρο γνώμης Του Νικόλαου Κολωνιάρη Σύμβουλος Δ.Ε. Λιτοχώρου «Συνδυασμός Ευθύνης»

Οδεύουμε πλέον προς το τέλος του καλοκαιριού και, αν επιχειρήσουμε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής μας αρχής στην περιοχή του Λιτοχώρου στο διάστημα αυτό, θα διαπιστώσουμε πως το Λιτόχωρο παρουσίαζε και συνεχίζει να παρουσιάζει μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και αδιαφορίας.

Μια εικόνα που πιστεύω ανάλογή της δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν και επί καμίας δημοτικής διοίκησης.

Και φυσικά αναφέρομαι σε ζητήματα που θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας και όχι δευτερεύουσας σημασίας.

Ξεκινώντας από το θέμα των σκουπιδιών η κατάσταση καθ’ όλη τη θερινή περίοδο μέχρι και σήμερα είναι απαράδεκτη. Τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών στους χώρους απόθεσης απορριμμάτων αποτελούν πλέον καθημερινή εικόνα.

Επίσης, παραπλεύρως των περισσοτέρων αγροτικών δρόμων και ειδικότερα των πιο κεντρικών αντικρίζουμε σκόρπια σκουπίδια, που παραμένουν αμάζευτα εδώ και αρκετούς μήνες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ο δρόμος Λιτόχωρο- Πλάκα.

Όλα αυτά αποτελούν εικόνες ντροπής που προσβάλλουν τη φυσική ομορφιά του Ολύμπου, αυτού του παγκόσμιου μνημείου της φύσης, τον υποβαθμίζουν περιβαλλοντικά αλλά και συγχρόνως μας δυσφημίζουν ως τουριστικό προορισμό.

Παράλληλα, σε πάρα πολλά σημεία του αγροτικού δικτύου αλλά και πλησίον στους χώρους απόθεσης απορριμμάτων έχουν σχηματιστεί σωροί από ξερά κλαδιά και χόρτα δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Φυσικά για όλα αυτά «φταίνε οι δημότες» . Υπάρχει τελευταία μια τάση/ πρακτική σε κάθε επίπεδο εξουσίας (εθνικό και τοπικό) οι διοικούντες να αποδίδουν ευθύνες στους πολίτες για ότι κακό συμβαίνει και σε καμία περίπτωση δεν χρεώνουν λάθη και ολιγωρία στον εαυτό τους.

Από την άλλη πλευρά, μέσα στο Λιτόχωρο το οδικό δίκτυο παραμένει ασυντήρητο. Όλος σχεδόν ο πυρήνας του Λιτοχώρου έχει δρόμους κυριολεκτικά αποσαθρωμένους και διαλυμένους.

Το τσιμέντο έχει τριφτεί στα περισσότερα σημεία ενώ παντού υπάρχουν λακκούβες και εξογκώματα.

Όποιες μικροεπεμβάσεις έγιναν μέχρι στιγμής είναι «μπαλώματα» που εντείνουν περισσότερο παρά απαλύνουν την κατάσταση.

Επιπλέον, οι περισσότεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής (πάρκα και παιδικές χαρές) δίνουν αίσθηση εγκατάλειψης . Ιδιαίτερα τραγική είναι η εικόνα του κεντρικού πάρκου στο Λιτόχωρου, που αποτελούσε ένα κόσμημα και μια όαση δροσιάς για τους επισκέπτες τους ζεστούς μήνες, και φέτος το καλοκαίρι το γρασίδι κάηκε τελείως από την έλλειψη ποτίσματος και τα δέντρα έχουν αρχίσει και αυτά να ξεραίνονται.

Υπαρκτός είναι πλέον και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς κυρίως στο πευκοφυτεμένο χώρο του πάρκου λόγω άκοπων και ξερών χόρτων.

Τέλος, επειδή έρχεται φθινόπωρο και οι πρώτες βροχές, με το θέμα των φίλτρων στο υδραγωγείο του Λιτοχώρου τι ακριβώς γίνεται;

Έχουν αντικατασταθεί τα φίλτρα ή θα αντιμετωπίσουμε πάλι καταστάσεις σαν τις περυσινές.

Είναι βέβαιο πως κόσμος έδειξε ανοχή και κατανόηση σε αρκετές περιπτώσεις αλλά η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει, η υπομονή έχει εξαντληθεί.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ