Μενού Κλείσιμο

«Η σημαία μας» – Του Δημητρίου Δημηνά

Θα περίμενε κανείς κατά τον φετινό πανηγυρικό εορτασμό των 200 ετών της Εθνικής Παλιγγενεσίας μας, κατά τον οποίο έχουν απαγορευθεί οι τοπικές παρελάσεις και εκδηλώσεις, να έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια και καταστήματα όλων των πόλεων και χωριών από τα χρώματα της γαλανόλευκης. 

Ατυχώς, παρά την τεράστια προβολή του εθνικού μας συμβόλου με τον σχετικό φωτισμό εμβληματικών κτηρίων και μνημείων σε όλο σχεδόν τον κόσμο, η ανάρτηση της σημαίας μας ήταν σχεδόν μηδενική στα διαμερίσματα, στα καταστήματα, ακόμη και στα σχολεία της χώρας, στα οποία  ήταν υποχρεωτική κάθε πρωί η έπαρσή της.

Η Ελληνική σημαία, το ιερότερο σύμβολο του Έθνους, των θυσιών και των αγώνων της ελευθερίας μας, που κάποτε προξενούσε ρίγη συγκινήσεως και υπερηφάνειας στο αντίκρισμά της, τα τελευταία χρόνια έχει παραγκωνισθεί και σε κάποιες περιπτώσεις έχει ποδοπατηθεί και κατακαεί δημόσια από κάποιους εθνομηδενιστές και απάτριδες. Σχεδόν δε σε αχρησία έχει περιέλθει ο Νόμος 851/1978 που επιβάλλει τον υποχρεωτικό σημαιοστολισμό δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων και καταστημάτων κατά τις ημέρες των Εθνικών εορτών, προβλέποντας μάλιστα κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του ή αναρτούν φθαρμένες ή παραποιημένες σημαίες. Ακόμη σπανίως έχει τύχει εφαρμογής το άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει φυλάκιση μέχρι  δύο ετών σε όποιον καταστρέφει ή ρυπαίνει την Ελληνική σημαία, αφού σχεδόν οι πάντες αδιαφορούν και δεν καταγγέλλουν τους αχρείους καταπατητές των ιερών συμβόλων μας.

Στην φετινή τουλάχιστον συγκυρία του πανηγυρισμού των δύο αιώνων ελεύθερου βίου δεν θα έπρεπε ο αρμόδιος Υπουργός, καθώς και οι τοπικοί μας άρχοντες  να δώσουν εγκαίρως οδηγίες προς τους πολίτες με τα ΜΜΕ για τον καθολικό σημαιοστολισμό ενόψει της επετείου της 25ης Μαρτίου; Ευτυχώς υπήρξαν κάποιες ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, όπως εκείνης του Δημάρχου Εορδαίας, ο οποίος έκανε σχετική έκκληση προς τους δημότες του υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωσή του: «κανένα οίκημα φέτος χωρίς σημαία». Του αξίζουν συγχαρητήρια!

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ