Μενού Κλείσιμο

Η πραγματική έξοδος από τα μνημόνια

Άρθρο γνώμης Του Θεόδωρου Τόνα Δικηγόρου-μέλους του μητρώου στελεχών της ΝΔ

 

Η φιέστα του Ζαππείου για τον εορτασμό της δήθεν εξόδου από τα μνημόνια, επισκίασε ένα πραγματικά μεγάλο γεγονός, που εξελίσσονταν ταυτόχρονα. Μια Ελληνική αεροπορική εταιρεία  η AEGEAN υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 42 αεροσκαφών νέας τεχνολογίας αξίας περίπου 5 δις ευρώ, επένδυση που θα γίνει χωρίς δάνεια και κρατικές επιδοτήσεις. 

Γιατί όμως η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντικό γεγονός ; Ο λόγος είναι, ότι η αγορά των 42 σύγχρονων αεροσκαφών αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση ελληνικής εταιρείας εδώ και πολλές δεκαετίες. Όπως είναι γνωστό οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας. Έτσι κάθε νέο αεροσκάφος της συγκεκριμένης επένδυσης, θα δημιουργήσει περίπου 90 θέσεις εργασίας στη χώρα και θα συνεισφέρει περίπου 6,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα (φόρους και εισφορές), ενώ σημαντική θα είναι η συνεισφορά και στο ΑΕΠ της χώρας.

Οι αερομεταφορές μοιάζουν πολύ με μία άλλη παγκοσμιοποιημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, στην οποία επιδίδονται με μεγάλη επιτυχία έλληνες επιχειρηματίες, την εμπορική ναυτιλία. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για διεθνοποιημένες δραστηριότητες, που το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους παράγεται εκτός της χώρας. Η AEGEAN μεταφέρει περισσότερους επιβάτες στο εξωτερικό απ ότι στο εσωτερικό και ο Ελληνόκτητος εμπορικός στόλος σε ποσοστό 99% μεταφέρει εμπορεύματα από και προς ξένα λιμάνια.  Άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι, ότι και οι δυο δραστηριότητες υπόκεινται κυρίως σε διεθνείς κανόνες, οι οποίοι καθορίζονται από διεθνείς υπερκρατικούς οργανισμούς και συμφωνίες.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στη θάλασσα και στον αέρα, από την φύση τους παρέχουν ελευθερία κινήσεων χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς λόγω συνόρων.

Τέλος κοινό χαρακτηριστικό είναι, ότι υπάρχει η ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση, καθώς εκ των πραγμάτων τα μεμονωμένα κράτη έχουν περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, αφού αφενός μεν οι διεθνείς μεταφορές υπόκεινται σε διεθνείς κανόνες και αφετέρου ανά πάσα στιγμή οι επιχειρηματίες μπορούν να μεταφέρουν την έδρα τους, τις δραστηριότητες και τα κέρδη τους σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιορισμένης κρατικής παρέμβασης στις δύο παραπάνω δραστηριότητες, είναι η σχεδόν ανύπαρκτη φορολόγηση των καυσίμων.

Αν και στη χώρα μας αναλογεί το 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ο πληθυσμός της αποτελεί το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, ενώ η AEGEAN αν και σχετικά νέα εταιρία, το 2017 ήταν η 15η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, με βάση τους επιβάτες που μετέφερε.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, ότι η επιτυχία των ελλήνων επιχειρηματιών στις διεθνείς μεταφορές (αεροπορικές και θαλάσσιες), οφείλεται, εκτός από το επιχειρηματικό τους ταλέντο και στην ελευθερία δράσης, στην έλλειψη εμποδίων, στον ελεύθερο ανταγωνισμό, που είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης κρατική παρέμβαση σε σχέση με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή ότι η ελευθερία δράσης και η περιορισμένη κρατική παρέμβαση οδήγησε στην επιτυχία τους εμπλεκόμενους έλληνες επιχειρηματίες, πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα για το πώς μπορεί να ανθήσει η επιχειρηματικότητα και σε άλλους τομείς, αν μειωθεί η κρατική παρέμβαση μέσω κυρίως της μείωσης της γραφειοκρατίας και της υπερφορολόγησης. Ο περιορισμός της κρατικής παρέμβασης και η διαφύλαξη του ελεύθερου ανταγωνισμού στην επιχειρηματικότητα, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήρθε, επειδή η κυβέρνηση έστησε μία φιέστα στο Ζάππειο, ούτε επειδή ο πρωθυπουργός φόρεσε γραβάτα. Η έξοδος θα έρθει, όταν οι κυβερνήσεις της χώρας θέσουν ως προτεραιότητα, την δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Η επιλογή από τον πρωθυπουργό να στήσει τη φιέστα στο Ζάππειο, αντί να παραβρεθεί στη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας, δείχνει ότι αυτή η μέρα δεν έχει φτάσει ακόμη.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ