Μενού Κλείσιμο

Η πολιτική αθλιότητα του νεοφιλελευθερισμού – Άρθρο του Γιάννη Τεκίδη

Ένα εξάμηνο βουτηγμένο στην πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη. Η πολιτική αγυρτεία, η εξαπάτηση της κοινωνίας, ο ασύλληπτος κυνισμός, η αναίδεια, η αναλγησία και η αστυνομοκρατία είναι τα χαρακτηριστικά της κατά την ακροδεξιά κανονικότητας όπως την διατυμπανίζουν εν χωρώ και την υμνολογούν οι κράχτες της εγχώριας σάπιας δημοσιογραφίας.

 

Το τι έλεγε προεκλογικά και τι υποσχόταν ο Κυριάκος και οι λοιποί, για την οικονομία, την πολύφερνη και καημένη μεσαία τάξη, το δημόσιο χρέος, την παιδεία, την αγροτιά, το μεταναστευτικό, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θέλουν ούτε να θυμούνται, ούτε να συζητούν. Εξάλλου πού καιρός να ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα σοβαρά, όταν η προτεραιότητα τους είναι η ικανοποίηση αυτών που κατέβαλλαν, όχι με το αζημίωτο βέβαια, τέτοιες και τόσες προσπάθειες προκειμένου η σημερινή ακροδεξιά ΝΔ να γίνει κυβέρνηση. Παρά την καθημερινή δημοσιογραφική αθλιότητα, την Βορειοκορεατικού τύπου ενημέρωση από τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια και τις εφημερίδες υπόδικων για κακουργηματικές πράξεις μεγαλοπαραγόντων, τούς γνωστούς και εξαίρετους τροφίμους των δημόσιων ταμείων, ο λαός μας, οι εργαζόμενοι και μη άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι εστί δεξιά και μάλιστα στην ακραία της μορφή, για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Και να φανταστεί κανείς ότι ακόμη μέχρι σήμερα αυτή η κυβέρνηση τρώει από τα έτοιμα, από αυτά που άφησε η απερχόμενη κυβέρνηση του Σύριζα, η κυβέρνηση που λοιδορήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε, όσο καμιά άλλη μεταπολεμικά στη χώρα μας.

Αλλά και για να μη νομίσει έστω για μια στιγμή κάποιος ότι αδικείται η παρούσα κυβέρνηση από την κριτική που της ασκείται και για να πάψει ο κάθε καλόπιστος να τρέφει αυταπάτες και φρούδες ελπίδες για το πού το πάει και ποιος ο σκοπός της, ας ρίξει μια ματιά σε πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ενός από τους ιδεολογικούς ινστρούχτορες και διαμορφωτή της καθημερινής Μητσοτακικής ατζέντας, Γ. Πρετεντέρη, γνωστού ανά το Πανελλήνιο και ως Ντερμπεντέρη, ο οποίος στο πλαίσιο του παροιμιώδους κυνισμού και του αντιαριστερού του μένους, μας πληροφορεί ότι ο Κυριάκος για ένα και μοναδικό σκοπό ψηφίστηκε από τους Έλληνες, για να διώξει από την διακυβέρνηση της χώρας τον Τσίπρα και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Και συνεχίζει το δημοσιογραφικό όνειδος «αν θέλατε αύξηση του κατώτερου μισθού, καθιέρωση της 13ης σύνταξης, κοινωνικό μέρισμα, δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, ας ψηφίζατε Σύριζα». Έτσι απλά και καθαρά για να συνεννοούμαστε.

Δεν το κρύβει πλέον η ακροδεξιά και οι απανταχού υπηρέτες της, ότι ο Κυριάκος επιτέλεσε το έργο για το οποίο τοποθετήθηκε στην ηγεσία τής ΝΔ, και είναι άδικο και αχαριστία μεγάλη να του ζητάνε αυτά που υποσχέθηκε, αφού κατά τον Ντερμπεντέρη τελικά δεν τα εννοούσε. Αλλά δεν είναι μόνο η θλιβερή και μίζερη διαχείριση των εσωτερικών προβλημάτων, η μικρόψυχη και άκρως διχαστική τακτική τους από τα ασήμαντα έως τα πιο σοβαρά ζητήματα, μήτε το γεγονός ότι γίναμε θέμα δυσφημιστικό στην διεθνή ειδησεογραφία για την εικόνα μιας αστυνομοκρατούμενης χώρας, όπου η αστυνομία θυμίζει κατοχική δύναμη, είναι και η καταρράκωση της εικόνας μας στο εξωτερικό. Ό,τι με επίμονη προσπάθεια και κόπο επιτεύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, σε ένα αγώνα αναβάθμισης του κύρους και της σταθερότητας της χώρας στα Βαλκάνια αλλά και στη γύρω περιοχή, στάση και συνέπεια που αναγνωρίστηκε στην Ευρώπη μα και διεθνώς, που μας έδωσε πρωτεύοντα ρόλο στη γειτονιά μας και από κομπάρσους και απλούς παρακολουθητές των εξελίξεων, μας κατέστησε πρωταγωνιστές, τώρα βήμα-βήμα όλα γκρεμίζονται από την ανερμάτιστη έως αφελή στάση και συμπεριφορά μας.

Τελευταίο επίτευγμα της άλλα-αντάλλων εξωτερικής μας πολιτικής, το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Εικόνες και συμπεριφορά του Κυριάκου μα και υποδοχή του ταραξία πλανητάρχη, ανάλογη πρωθυπουργού ανυπόληπτου προτεκτοράτου. Πανηγύριζε η ντόπια διατεταγμένη δημοσιογραφία για τα επιτεύγματα του Κυριάκου στις ΗΠΑ. Πανηγύριζε τελικά από ότι φαίνεται την αναβάθμιση του εξ ανατολών Σουλτάνου, του κατά τα άλλα…απομωνομένου διεθνώς.

Μέγα το φορτίο και οι ευθύνες που αναλαμβάνουν εκ νέου ο Σύριζα-προοδευτική συμμαχία για να βγει η χώρα από τον κυκεώνα των εσωτερικών και ιδιαίτερα των επικίνδυνων εξωτερικών της προβλημάτων. Οι ατέρμονες και πολλές φορές ανούσιες συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και στενόκαρδες θεωρήσεις, σήμερα γίνονται μπούμερανγκ για τον αγώνα ανάταξης της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Το όραμα και την ελπίδα αναγέννησης της πατρίδας μας μόνο μια σοβαρή, ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά με συσπειρωμένο γύρω της όλο το δημοκρατικό κόσμο, όλους τους αγωνιστές του γνήσια οραματικού ΠΑΣΟΚ, όλους όσους κατανοούν την αναγκαιότητα της καταλυτικής ήττας της δεξιάς σε όλα τα επίπεδα. Μιας δεξιάς σαγηνευμένης τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς από την σκοταδιστική, και κοινωνικά ανάλγητη ατζέντα της κρυφοφασιστικής ακροδεξιάς.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.