Μενού Κλείσιμο

Γιατί οι Ισπανοί και όχι κι εμείς… | Ο Ηλ. Τσολακίδης γράφει για την ελεύθερη από Covid Ισπανία

Για δεύτερη χρονιά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η χώρα μας και ειδικά η Πιερία, βιώνει μια απίστευτη υγειονομική κρίση, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Η συζήτηση για φίλους και γνωστούς που έχουν ασθενήσει «βαριά» ή δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή ή ακόμη έχουν φύγει από τη ζωή, αποτελεί θλιβερή καθημερινότητα.

Το χαμηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων, σε συνδυασμό με την «αδυναμία» του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών, αποτελεί εκρηκτικό «κοκτέιλ», που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, καθώς και στην οικονομία της περιοχής μας.

Μέσα σ’ αυτήν τη δίνη, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα εμβολιασμού η οποία όπως φαίνεται είναι η μοναδική επιλογή αν θέλουμε να βγούμε από αυτήν την στενωπό, επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Η λύση του εμβολιασμού, δεν είναι θεωρητική, αλλά απολύτως αληθινή. Σε Ευρωπαϊκές χώρες όπου ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει το 80% ή 85%, και που πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές στην αρχή της πανδημίας, βρίσκουν πλέον τον ρυθμό τους και οι πολίτες ξαναπαίρνουν τις ζωές τους πίσω.

Με άρθρο του για την «ΕΠΤΑ» ο Ηλίας Τσολακίδης, μεταφέρει την πρόσφατη εμπειρία του από την παραμονή του στην Ισπανία. Σε μια χώρα που (πριν την ανακάλυψη του εμβολίου) είχε μετατραπεί σε εκατόμβη νεκρών από Covid. Τις εικόνες με τους χιλιάδες νεκρούς, οι Ισπανοί τις άφησαν πίσω, αλλά δεν τις ξέχασαν. Σήμερα, η κανονικότητα στην Ιβηρική έχει επιστρέψει και αυτό βέβαια δεν οφείλεται σε ένα «θαύμα εξ ουρανού», αλλά σε μια σειρά ενεργειών και πολιτικών, οι οποίες έχουν στο κέντρο τους τον ορθολογισμό.

Το τι έκαναν οι Ισπανοί, είναι προφανές. Προφανέστερο, το τι δεν κάνουμε εμείς!

Το άρθρο του Ηλία Τσολακίδη

Το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Αθλητικών Επιστημών (ECSS) οργανώνει κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια στον κόσμο στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές από τουλάχιστον 70 χώρες. Το επόμενο συνέδριο του ECSS θα πραγματοποιηθεί στη Σεβίλλη τον Σεπτέμβριο του 2022. Για τον λόγο αυτό μία ολιγομελής ομάδα, μεταξύ αυτών και ο υπογράφων, βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνεδριακό κέντρο Palacio De Congressos της μαγευτικής ισπανικής πόλης για τη σύναψη των τελευταίων συμφωνιών αυτής της μεγάλης διοργάνωσης.

Φτάνοντας στο συνεδριακό κέντρο η έκπληξη όλων ήταν μεγάλη, αντικρίζοντας έναν χώρο ο οποίος έσφυζε από ζωή!  5.286 επισκέπτες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της TIS (Tourism Innovation Summit) 2021 το οποίο διεξήχθη χωρίς κανέναν περιορισμό. 

Από το αεροδρόμιο μέχρι και την είσοδο του συνεδριακού κέντρου τα υγειονομικά μέτρα ασφάλειας τηρήθηκαν με μεγάλη προσοχή με συνεχείς ελέγχους πιστοποιητικών για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αλλά και προτροπές για τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Τίποτα το ιδιαίτερο θα μπορούσε να πει κανείς, διότι τα ίδια μέτρα λάμβαναν την ίδια ημέρα Έλληνες, Γερμανοί και Άγγλοι στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κολονίας, του Μονάχου και του Λονδίνου.

Όμως, όλοι συμφώνησαν σε ένα: Οι Ισπανοί είχαν έναν άλλο αέρα! Έδειχναν σίγουροι! Είχαν μια αυτοπεποίθηση την οποία δεν συνήθισε κανείς από την 12μελή ομάδα τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας στη χώρα του. Ήταν εύλογο λοιπόν, η εντύπωση αυτή των επισκεπτών να γίνει αντικείμενο συζήτησης, τόσο μεταξύ τους όσο και στο πρώτο διάλειμμα του προγράμματος επίσκεψης. Όμως εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η απάντηση της κας Africa Calvo Lluch (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο UPO της Σεβίλλης) στο ερώτημα, που οφείλεται αυτό το αίσθημα ασφάλειας των διοργανωτών.

“Η πανδημία ήταν ένα πολύ καλό σχολείο για την χώρα μας. Μάθαμε πολλά από το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφού όμως θρηνήσαμε 87.000 νεκρούς. Έκτοτε το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας έχει ενισχυθεί σημαντικά. Εκμεταλλευτήκαμε την πανδημία και θωρακίσαμε τα νοσοκομεία μας! Η ισπανική κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα, συσπείρωσε και έπεισε τους πολίτες να θωρακιστούν κι αυτοί κάνοντας το εμβόλιο. Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα μας άνω των 12 ετών αποτελούν αυτή τη στιγμή το 91% του πληθυσμού και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει καθημερινά. Να φανταστείτε πως μόνο σε μία μέρα, στις 4 Ιουλίου 2021, εμβολιάστηκαν 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Αισθανόμαστε ασφαλείς γιατί τα νοσοκομεία μας, σε σύγκριση με το περσινό δράμα,  είναι …άδεια και αυτό μας δίνει την απαραίτητη σιγουριά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Δεν φοβόμαστε! Είμαστε υγιείς και ξέρουμε πως η αυριανή μέρα θα είναι ακόμη καλύτερη! Χαίρομαι που βρίσκεστε στη φιλόξενη πόλη μας η οποία πλέον κάθε εβδομάδα ανοίγει την αγκαλιά της σε χιλιάδες επισκέπτες. Νιώθω ευτυχισμένη που μαζί με εμάς νιώθετε κι εσείς αυτή την ασφάλεια!”.

Ουσιαστικά, η κυρία Calvo Lluch δεν μας είπε κάτι καινούργιο! Χώρες με υψηλό αριθμό εμβολιασμένων πολιτών, μπορεί να έχουν μεν υψηλό αριθμό κρουσμάτων, όμως το εθνικό σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία τους δεν δέχονται αυτή την πίεση που δέχεται το δικό μας ΕΣΥ!

Η ελληνική κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, διότι επί δύο χρόνια αγνοεί τις εκκλήσεις των υγειονομικών της χώρας για στελέχωση των νοσοκομείων και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Φέρει τεράστια ευθύνη διότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα, την εξαγορά των ΜΜΕ και κλείνοντας το μάτι σε δεξαμενές ψηφοφόρων (εκκλησία, σώματα ασφαλείας, στρατός) άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος χωρίς να διδαχθεί από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών. Με ημίμετρα και τραγικές παλινωδίες έχασε την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας πολιτών οι οποίοι ακόμη και σήμερα που οι ασθενείς στοιβάζονται και πεθαίνουν σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, κάποιοι από αυτούς, συνεχίζουν να βλέπουν πίσω από το εμβόλιο τον αντίχριστο, αλλοίωση του DNA, τσιπάκια κλπ. 

Ο αποκλεισμός, η διάσπαση της κοινωνίας. ο φόβος, η υποχρεωτικότητα και η αυταρχική νοοτροπία του τύπου “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση. Τώρα είναι πλέον αργά και το “μάρμαρο” μάλλον θα το πληρώσουν και πάλι οι πολίτες!

Ας κάνει ο καθένας μας ότι περνάει από το χέρι του και ας προσπαθήσουμε να πείσουμε τον διπλανό μας να μην φοβηθεί και να εμβολιαστεί για να ξεπεράσουμε αυτή την σκληρή δοκιμασία! Να μείνουμε υγιείς σήμερα για να μπορέσουμε, δυνατοί αύριο, να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον! Κι αν πάλι φίλοι, αδέρφια, γείτονες ή συνάδελφοι έχουν διαφορετική άποψη και δεν πείθονται, ας υποσχεθούμε ο ένας στον άλλο, πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διχάσει. Ας υποσχεθούμε, πως θα μείνουμε ενωμένοι και παρά τα λάθη του, δεν θα ξεχάσουμε τον διπλανό μας!

Γιατί τα καταφέρνουν οι Ισπανοί καλύτερα από εμάς;

Τον Αύγουστο του 21 ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez ανακοίνωνε ότι η Ισπανία είχε το χρυσό μετάλλιο στους εμβολιασμούς κατά του Covid19 – εκείνη την εποχή το ποσοστό εμβολιασμού ήταν ήδη το υψηλότερο μεταξύ των 50 πολυπληθέστερων χωρών στον κόσμο. Σήμερα είναι λίγο λιγότερο από 83% εκατό και περίπου 92% για άτομα άνω των 12 ετών. Και ήδη ενισχύεται επιμελώς χωρίς μεγάλες συζητήσεις. Γιατί όμως ήταν και είναι τόσο επιτυχημένη η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ισπανία;

Στην Ισπανία δεν υπάρχει σχεδόν κανένας σκεπτικισμός για τα εμβόλια! Οι ισπανοί πολίτες θεωρούν τον εμβολιασμό μεγάλο επίτευγμα της ιατρικής επιστήμης, ειδικά από τότε που η ανεξέλεγκτη πολιομυελίτιδα ηττήθηκε με τον εμβολιασμό από το στόμα τη δεκαετία του 1960. Για πολλές δεκαετίες, οι Ισπανοί ήταν πολύ περήφανοι για το σύστημα δημόσιας υγείας τους, το οποίο εκσυγχρονίστηκε μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο – και εξακολουθούν να είναι, ακόμα κι αν υπέφερε κάπως κατά τη διάρκεια των μέτρων λιτότητας μετά την κρίση του ευρώ.

Στην Ισπανία, ο εμβολιασμός θεωρούνταν πάντα το αποφασιστικό όπλο κατά της επιδημίας του κορωνοϊού. Μετά από την τεράστια υπερφόρτωση των μονάδων εντατικής θεραπείας στο πρώτο κύμα, υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και μήνες πλήρους καραντίνας, οι άνθρωποι στην Ισπανία μπορεί να λαχταρούσαν ιδιαίτερα ένα τέτοιο όπλο και τώρα απολαμβάνουν την ελευθερία τους. Μάλιστα το προβάδισμα αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της χώρας η οποία ανακάμπτει προσπερνώντας το εμπόδιο της πανδημίας το οποίο ταλαιπωρεί χώρες όπως τη δική μας.

Η Ισπανία είναι 5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Στις 16 Νοεμβρίου 2021 ο μέσος όρος 7 ημερών νέων κρουσμάτων στην Ισπανία ήταν 3.074 περιστατικά, ενώ στην Ελλάδα 6.589!


Τον Ηλία Τσολακίδη, τον γνωρίσαμε μέσα από τις δράσεις της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας. Ωστόσο, τα τελευταία 22 χρόνια, από το 2000 έως σήμερα, είναι Τεχνικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας.

O ECSS είναι ένας σύνδεσμος Πανεπιστημίων από ολόκληρο τον κόσμο που διοργανώνει κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια αθλητισμού που έχουν ως στόχο την ανάδειξη νέων επιστημόνων σε όλες τις επιμέρους επιστήμες του Αθλητισμού. Ένα από τα επόμενα συνέδρια του οργανισμού είναι το Προ-Ολυμπιακό συνέδριο στο Παρίσι (2023).

Η επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών συνεδριάζει κάθε χρόνο για ένα πενθήμερο στις εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού όπου καταρτίζεται το επιστημονικό πρόγραμμα του εκάστοτε συνεδρίου.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ