Μενού Κλείσιμο

Για ένα πανδημοκρατικό-αντιφαστιστικό μέτωπο

Άρθρο γνώμης

Του Γιάννη Τεκίδη

Δεν μιλάμε πια για ασκήσεις επί χάρτου, ούτε για ανέξοδες θεωρητικές προσεγγίσεις και πολιτικές αναλύσεις για το ενδεχόμενο επανάκαμψης στην κεντρική πολιτική σκηνή του ακροδεξιού, μισαλλόδοξου, φασιστικού λόγου. Το θεωρητικό πριν από καιρό ενδεχόμενο σήμερα τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, γίνεται πραγματικότητα. 

Ένα μακρόπνοο σχέδιο αφαίμαξης και παράλυσης ακόμη κι αυτών των αστικών δημοκρατικών θεσμών βρίσκεται σε εξέλιξη, εδραιώνεται και βρίσκει απήχηση χάρη και στα μέσα και τις δυνατότητες που παρέχει στα φασιστικά μορφώματα κι αυτή η ίδια η δημοκρατία. Η εποχή του άγριου και ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού, δημιούργησε τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας με τρόπους και πολιτικές προκλητικές και άδικες να οδηγούνται στην εξουθένωση, στο περιθώριο και στη δυστυχία. Αυτές οι νεοφιλελεύθερες ανθρωποκτόνες πολιτικές των τρομακτικών ανισοτήτων, της κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της μετατροπής της κοινωνίας σε μια κανονική ζούγκλα, ήταν και είναι το εύφορο έδαφος πάνω στο οποίο ανθίζουν τώρα τα μπουμπούκια του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αχαλίνωτου ανιστόρητου εθνικισμού και του νέτα σκέτα φασισμού.

Μεγάλο το λάθος και ίσως αποδειχθεί και ολέθριο, όσων ως πρόσωπα, συλλογικότητες και κόμματα σιωπούν, είτε υποβαθμίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο εξάπλωσης της φαιάς χολέρας, που αποθρασυνόμενη από την ανοχή και τα μεγάλα αδιέξοδα που μας κληρονόμησε το παλιό πολιτικό σύστημα, τρίζει τα δόντια της και απροκάλυπτα απειλεί να καταλύσει θεσμούς και ελευθερίες, γυρνώντας τη χώρα στους δίσεκτους καιρούς των πολιτικών παγετώνων. Ένα μαύρο σύμπλεγμα μέσων μαζικής ενημέρωσης, οικονομικών κρατικοδίαιτων συμφερόντων και πολιτικών παραγόντων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κατάληψη της κυβερνητικής καρέκλας, ξεπλένουν νυχθημερόν άμεσα και έμμεσα την εγκληματική συμμορία της ΧΑ, τυφλωμένοι από ένα πρωτοφανές αντικυβερνητικό μένος.

Την ώρα που η χώρα κατά γενική ομολογία αλλάζει σελίδα και περνάει ουσιαστικά στη μεταμνημονιακή εποχή, παρά την όποια επιτήρηση των δανειστών της και τα πρώτα σημάδια επανάκαμψης στην κανονικότητα γίνονται ολοένα και πιο ορατά, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες μείζονος σημασίας, προκειμένου να φραγεί ο δρόμος του μασκαρεμένου με αντισυστημικό κουστούμι νεοφασισμού, όπως και της παλινόρθωσης των καταδικασμένων στη λαϊκή συνείδηση πολιτικών δυνάμεων που βύθισαν και χρεοκόπησαν με τις πολιτικές τους τη χώρα.

Η όσμωση και η συνεργασία από τα κάτω των πολιτικών δυνάμεων που προσβλέπουν στην εδραίωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, την προστασία της εργασίας και την κατάργηση των κάθε λογής ελαστικών μορφών της, της αναβάθμισης και ουσιαστικής στήριξης του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας, της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των πολλών, της ανάδειξης της πατρίδας μας σε πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Τα πρώτα βήματα συναντίληψης και συμφωνίας για κοινή δράση προς μια προοδευτική κατεύθυνση, ήδη γίνονται στον τομέα της Τ.Α, με κοινούς συνδυασμούς και πρόγραμμα. Μπορεί να ακολουθήσει πέρα από τις διεργασίες της βάσης και ανοιχτή πρόσκληση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τις απελευθερωμένες από τον νεοφιλελευθερισμό πολιτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς για την έναρξη ενός ειλικρινούς και δίχως μικροψυχίες και προαπαιτούμενα διαλόγου για τον εντοπισμό κοινών τους σημείων που θα αποτελέσουν τη βάση για κοινή δράση.

Κανένας δεν περισσεύει από ένα ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με ζητούμενο την σύμπτυξη ενός πανδημοκρατικού, αντιφασιστικού και προοδευτικού μετώπου. Για την αποτροπή του πολιτικού ολοκαυτώματος για τη χώρα που ευαγγελίζονται σήμερα με τα προγράμματα τους ΝΔ και ΧΑ.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ