Μενού Κλείσιμο

«FAST TRACK»… Δημοκρατία – Άρθρο του Νίκου Τσουπέη

Του Νίκου Τσουπέη

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κατερίνης

 

Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Κατερίνης «ζήλεψε» τις πρακτικές των κυβερνήσεων εφαρμόζοντας το κατεπείγον, τις «fast track»  διαδικασίες, για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

 

Για άλλη μια φόρα, η διοίκηση συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρόλο που σε παλιότερη συνεδρίαση είχαμε τονίσει ότι διαφωνούμε με αυτές τις πρακτικές απαιτώντας να μην επαναληφθούν.

Θα πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υφίστανται έκτακτες ανάγκες τέτοιες που επιβάλλουν την κατεπείγουσα σύγκληση σε συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει  ο ισχυρισμός του κατεπείγοντος αφού υπήρχε η δυνατότητα να συγκληθεί τακτική συνεδρίαση μετά από δύο μέρες δίνοντας τον απαιτούμενο χρόνο στους δημοτικούς συμβούλους να μελετήσουν τις εισηγήσεις, να ελέγξουν τα στοιχεία, να κάνουν παρατηρήσεις και προτάσεις, μια που το θέμα ήταν οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων για τις οποίες απαιτείται μεγάλο χρηματικό ποσό.

Αντί αυτών, η διοίκηση απαίτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να προετοιμαστούν επαρκώς για τα θέματα σε διάστημα τεσσάρων ωρών!!!, πριν την συνεδρίαση.

Στον αντίποδα αυτών η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι αυτή η πρακτική υποβαθμίζει τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και ζήτησε πρώτον να αποφασίσει το ΔΣ για το κατεπείγον της συνεδρίασης,(ως όφειλε) και δεύτερον να συγκληθεί νέα τακτική συνεδρίαση με τα ίδια θέματα μετά από δυο ή τρεις μέρες, πρόταση που δεν αποδέχτηκε η πλειοψηφία του ΔΣ ψηφίζοντας υπέρ του κατεπείγοντος κι ας χύνουν κάποιοι τόνους “κροκοδείλια δάκρυα.” , με αποτέλεσμα να απέχουμε από την ψήφιση.

Η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού και προγραμματισμού, που είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα της διοίκησης, δεν μπορούν να «βαπτίζονται» έκτακτες ανάγκες.

Αυτοί που τόσο σήμερα  όσο και προεκλογικά διαλαλούσαν σε όλους τους τόνους  ότι είναι υπερασπιστές της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας των διαδικασιών, εφαρμόζουν τον Κλεισθένη 1 και τις αλλαγές που ψηφίστηκαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ (ν,4623/2019) που τους επιτρέπει να μη “ρωτούν” και πολλά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζει για ακόμη μια φορά, ότι αυτή η πρακτική υποβαθμίζει  και απαξιώνει τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, που από πολιτικό όργανο που πρέπει να παράγει πολιτική μετατρέπεται σε άνευρο,  διεκπεραιωτικό συμβούλιο.

Μπορεί οι διαδικασίες να μην είναι το μείζον, γιατί μείζον είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται με fast track δημοτικά συμβούλια, fast track αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, fast track ψηφοφορίες νομοσχεδίων, fast track συνελεύσεις σωματείων χωρίς την συλλογική δράση, την ζωντάνια των μελών και συζήτηση μεταξύ τους και συνάμα καταστολή, τρομοκρατία, σκάνδαλα, αλλά η ορθή εφαρμογή αυτών είναι απαραίτητη.

Σε λίγο θα μας ζητήσουν να ψηφίζουμε από το σπίτι μας από το τηλέφωνο…

“Fast track» δημοκρατία λοιπόν.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ