Μενού Κλείσιμο

Εμπόριο και Συνδικαλισμός – Άρθρο του Κωνσταντίνου Ρέχα

 Κωνσταντίνος Ρέχας

Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης

 

 

Η ρήση «το εμπόριο νοσεί, αλλά δεν πεθαίνει» έχει εκληφθεί ως δεδομένο από τις αρμόδιες αρχές των εκάστοτε Κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα την παγίωση της νοσηρής εικόνας που παρουσιάζει ο μικρομεσαίος κλάδος.

Οι επιχειρηματίες – έμποροι συχνά αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα της φορολογικής επιδρομής των Κυβερνήσεων, στην προσπάθειά τους για άμεση ανεύρεση χρημάτων ενώ αντίθετα δεν χαίρουν κανενός προνομίου, με ελάχιστη ανταποδοτικότητα του κόπου και του ρίσκου που απαιτεί όλο και περισσότερο το επάγγελμά τους.

Πρέπει όμως από την πλευρά τους να δραστηριοποιηθούν με τη συμμετοχή τους στους Εμπορικούς Συλλόγους και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις πιέσεις που τους ασκούνται από τους κυβερνώντες. Πρέπει να αντιληφθούν ότι ο συνδικαλισμός και η ομαδική κινητοποίηση είναι όπλο τους. Πρέπει, μ’ άλλα λόγια, να βγουν κι εκείνοι στο δρόμο για να μην …μείνουν στο δρόμο. Πρέπει ν’ αγωνισθούν για πράγματα αυτονόητα. Να αγωνισθούν:

  1. Για την ανάκτηση του κύρους τους, μέσα από την καθημερινή πίεση απέναντι στους κυβερνώντες όποιοι και αν είναι αυτοί. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας πρέπει να είναι ελεύθερος και απαγκιστρωμένος από κομματικά μικροσυμφέροντα, αλλά και ιδεοληψίες ασύμβατες με το υγιές εμπόριο.
  2. Για την εξασφάλιση ποιότητος ζωής, όχι μόνον για τον εαυτό τους, αλλά και για οποιονδήποτε άλλον επιλέγει να κυκλοφορεί στις πόλεις που στεγάζονται, όπως η αστυνόμευση των δρόμων, η διευκόλυνση των πεζών και η δυνατότητα ανεμπόδιστης προσέλευσης σε οποιαδήποτε αγορά.
  3. Για την καταπολέμηση του παρανόμου εμπορίου. Δεν νοείται ένα κράτος που απομυζά τόσα εκατομμύρια Ευρώ να μην μπορεί να διασφαλίσει με τα υπέρογκα ποσά που διατίθενται στην αστυνόμευση, τον υγιή ανταγωνισμό και την τάξη στους κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης και ειδικά σε ώρες αιχμής.
  4. Για την διασφάλιση της επαγγελματικής στέγης των εμπόρων και την οριοθέτηση των αυξήσεων στα μισθώματά τους, άμα τη λήξη των μισθωτηρίων συμβολαίων.
  5. Για την θέσπιση υψηλών ποινών και προστίμων στις εταιρείες που διαπράττουν αθέμιτο ανταγωνισμό, αναλόγων προς το μέγεθος και κατά συνέπεια το όφελος που έχουν από αυτόν.
  6. Για την σωστή κατανομή των Κοινοτικών Πακέτων και την ορθολογιστική οργάνωση της απορροφήσεώς τους από τον εμπορικό κόσμο, που τόσο τα έχει ανάγκη.

Πολλά άλλα θα μπορούσε να αναφέρει κανείς. Το βέβαιο είναι, ότι όπως ως πολίτες έτσι και ως επαγγελματίες πρέπει να προασπιζόμαστε τα συμφέροντά και την αξιοπρέπειά μας και να μην γινόμαστε παθητικοί αποδέκτες κάθε εξελίξεως. Το εμπόριο στην Ελλάδα έχει ιστορία και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά επαγγέλματα του μέσου Έλληνα ανά τους αιώνες ενώ ειδικά ο τομέας του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου εξακολουθεί να είναι ο νούμερο ένα εργοδότης στην Ελλάδα καθώς απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους και έχει τις περισσότερες ώρες εργασίας.

Με την έντονη και αποτελεσματική συνδικαλιστική παρουσία των Εμπορικών Συλλόγων και με τη συμμετοχή της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ως κοινωνικός εταίρος των Κυβερνήσεων, σηματοδοτούμε την αναγνώριση του εμπορίου ως ενός εκ των βασικών πυλώνων της οικονομίας, αλλά και την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού του ρόλου. Το εμπόριο και οι υπηρεσίες, κατά κοινή παραδοχή, αποτελούν την ατμομηχανή για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

 

Στηρίζοντας την αγορά της πόλης μας

Επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιχειρηματικό αφιέρωμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Επτά με θέμα τη 10η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας, Κεντρικής Μακεδονίας

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ