Μενού Κλείσιμο

Δημόσια Υγεία ή υγιής Οικονομία; -Άρθρο του Ηλία Χατζηχριστοδούλου

Στην τρέχουσα χρονική συγκυρία η Ελληνική κοινωνία και η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλουν να φέρουν σε αίσιο πέρας μια άσκηση ισορροπίας υψηλού ρίσκου.

Είμαστε αναγκασμένοι να επιτύχουμε συνδυαστικά, στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, την υλοποίηση δύο φαινομενικά αντικρουόμενων στόχων.

Ο πρώτος είναι η προστασία του ύψιστου κοινωνικού αγαθού της υγείας.

Ο δεύτερος αφορά στη διάσωση και στην επανεκκίνηση της οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, για τη χρηματοδότηση ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας (υγεία, παιδεία, ασφάλεια, συντάξεις), που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ευημερία, καθώς και  την αμυντική μας θωράκιση.

Με την υποχρεωτική αργία (lockdown) που επιβλήθηκε, από το Μάρτιο του 2020, σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώθηκαν δραματικά, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν στο έπακρο.

Η υγεία των ανθρώπων στη χώρα μας διαφυλάχθηκε σε μεγάλο βαθμό εν συγκρίσει με άλλες προηγμένες χώρες του κόσμου. Αλλά ό,τι οικοδομήσαμε με τόσο πόνο και κόστος, κινδυνεύει να καταστραφεί από δύο απειλητικούς παράγοντες.

Πρώτον, από το επερχόμενο δεύτερο ισχυρό πανδημικό κύμα κατά τους χειμερινούς μήνες και δεύτερον, από την οικονομική παράλυση και την κοινωνική διάλυση, που θα προκληθούν από την ενδεχόμενη επανάληψη ενός ακόμη γενικευμένου lockdown.

Oι επιχορηγήσεις, η φθηνή χρηματοδότηση και οι πάσης φύσεως οικονομικές ελαφρύνσεις δεν είναι δυνατόν ούτε να διαρκέσουν επ’αόριστον, ούτε να αποτρέψουν την επερχόμενη λαίλαπα, χωρίς την αποφασιστική συνδρομή του καθενός από εμάς.

Η αυξημένη ατομική ευθύνη και η τήρηση των υγειονομικών κανόνων είναι χρέος και ευθύνη όλων μας και ιδιαίτερα των νέων.

Η ιδιαίτερη αναφορά μου στους νέους οφείλεται στην έντονη κοινωνική τους ζωή και στον φυσικό αυθορμητισμό τους. Παράγοντες οι οποίοι εάν δεν αντιμετωπισθούν με σωφροσύνη, είναι δυνατόν να καταστήσουν τη νεολαία μας σοβαρό μολυσματικό φορέα εις βάρος των υπολοίπων ηλικιακών ομάδων.

Πιστεύω ότι η εμπέδωση του αισθήματος της ατομικής ευθύνης επιτυγχάνεται με τη σωστή ενημέρωση και παιδαγώγηση από την πλευρά της πολιτείας. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει πρωταρχικό ρόλο στο κομμάτι αυτό. Για να φανούμε ωφέλιμοι απέναντι στον εαυτό μας, αλλά και στον συνάνθρωπό μας, είναι απαραίτητη όχι μόνο η καθαυτή ενημέρωση αλλά και το δικό μας παράδειγμα σχετικά με την τήρηση των μέτρων όπως η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Χωρίς την ανωτέρω προϋπόθεση, τα κατασταλτικά μέτρα, τα πρόστιμα και οι στεγνές απαγορεύσεις κουράζουν ψυχικά και συναισθηματικά τους πολίτες και είναι πολύ  πιθανόν να επιφέρουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

Ο Έλληνας έχει φιλότιμο και αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί, προκειμένου με την αυξημένη ατομική μας ευθύνη και την αυτοπροστασία να αποτρέψουμε μία καταστροφική έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, το αποτέλεσμα της οποίας θα  ένα είναι ένα δεύτερο, καταστροφικό για την οικονομία και την κοινωνία μας, ευρείας κλίμακας lockdown.

Πιστεύω ότι μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ισορροπήσουμε, για όσο χρόνο χρειαστεί, σε δύο βάρκες, ώστε να προστατευτούν στο μέγιστο βαθμό τόσο η υγεία όσο και η οικονομία μας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για μια δυναμική παραγωγική επανεκκίνηση.

Το Επιμελητήριο Πιερίας ενστερνιζόμενο το πνεύμα της συνευθύνης για την ταυτόχρονη προστασία της υγείας και της οικονομίας του τόπου, προσπαθεί και πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό να μη μένει στα λόγια, αλλά να υλοποιεί ενέργειες, παρεμβάσεις και δράσεις, ώστε να επιτυγχάνει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του το διπλό του στόχο.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα αναφέρω, ότι οι περισσότερες από τις, μέχρι στιγμής, καίριες παρεμβάσεις μας προς τα αρμόδια υπουργεία, αλλά ακόμη και προς το γραφείο του πρωθυπουργού, που αφορούσαν στην οικονομική στήριξη και ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου, έχουν γίνει αποδεκτές. Το γεγονός αυτό εξάλλου είναι γνωστό στα μέλη μας, χάρη στη συνεχή και έγκυρη ενημέρωση που τους παρέχεται για κάθε σημαντική εξέλιξη που τους αφορά.

Η συνεχιζόμενη υγειονομική και οικονομική κρίση, κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο το πόσο τρωτές είναι οι κοινωνίες και οι οικονομίες όταν έρχονται αντιμέτωπες με ισχυρά πλήγματα. Αποδείχθηκε το πόσο ευάλωτος είναι ο τομέας του τουρισμού και των υπηρεσιών σε καιρούς κρίσης. Η μείωση του εισοδήματος του τουριστικού κλάδου και όσων έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με αυτόν είναι εμφανής. Ήδη παρουσιάστηκαν τα πρώτα δυσάρεστα σημάδια στην αγορά εργασίας και στο εμπόριο, του οποίου η στήριξη από την πολιτεία ήταν και παραμένει ελλειμματική.

Παράλληλα φάνηκε και η ανεπάρκειά μας στη μεταποίηση, η οποία αποτελεί, σε πείσμα των καιρών, βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Με το «πάγωμα» της εμπορικών εισαγωγών φάνηκε η παραγωγική μας ανεπάρκεια σε όλο της το μεγαλείο. Τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης δεν είχαμε ούτε καν τις απαραίτητες ποσότητες αντισηπτικών και άλλων στοιχειωδών ειδών υγιεινής.

Το Επιμελητήριο Πιερίας έχοντας επίγνωση της παραγωγικής μας «γύμνιας» και τις χαμηλές εξαγωγικές μας επιδόσεις , συνεχίζει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση αυτής της δομικής παθογένειας. Ενδεικτικά αναφέρω την πρωτοβουλία του για την υλοποίηση δύο σημαντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια της μυδοκαλλιέργειας και της προώθησης των κερασιών της Πιερίας.

Όσον αφορά στον αγώνα  μας για την προστασία της υγείας επιχειρηματιών και καταναλωτών, είναι πια γνωστό σε όλη την Πιερία το πόσο προσπαθήσαμε, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και συνεχίζουμε να προσπαθούμε έως και σήμερα για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των μελών μας, σχετικά με κάθε νέο υγειονομικό μέτρο και διάταξη που θεσμοθετείται, ώστε να εξελίσσεται κατά το δυνατόν ομαλότερα η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των δράσεών μας είναι η πρόσφατη ενημερωτική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία μας και με τη συμμετοχή επιχειρηματιών κάθε οικονομικού κλάδου, με κύρια εισηγήτρια την υπεύθυνη επόπτρια υγείας του ΕΟΔΥ στην Πιερία.

Εν κατακλείδι θέλω να τονίσω, ότι ο αγώνας όλων μας θα είναι για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα διπλός και με στόχο την υγεία και την ευημερία της κοινωνίας, η οποία όμως είναι δυνατόν να διατηρηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας ισχυρής οικονομίας.

Εύχομαι, λοιπόν και προτρέπω όλους μας και ιδιαίτερα τους νέους, να προσέχουμε για να έχουμε όχι μόνο την υγειά μας, αλλά και τη δουλειά μας.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ