Μενού Κλείσιμο

Δήμος Κατερίνης: “Παραλάβαμε χάος, ας πληρώσουν οι δημότες” – Άρθρο της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου

 Η νέα δημοτική αρχή στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε και αποφάσισε με τις ψήφους των συνδιοικούντων παρατάξεων την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 20%, των τελών άρδευσης κατά 10% και των τελών λαϊκών αγορών κατά 5%.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Κατερίνης ανέφερε πως υπάρχει έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ και ο δήμος κινδυνεύει να μπει σε εποπτεία. Οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη διορθώνουν εν μέρει το πρόβλημα, είπε ο δήμαρχος, αλλά θα χρειαστεί να παρθούν και επιπρόσθετα μέτρα, όπως να πάρει ο Δήμος δάνειο, να γίνουν περιστολές δαπανών και να εισπραχθούν οφειλές προς το Δήμο.

Ο Κ. Κουκοδήμος ζήτησε από όλους “να βάλουμε πλάτη”, ώστε να μπορέσει η νέα δημοτική αρχή να βάλει τάξη στα οικονομικά και υποσχέθηκε σε ένα χρόνο να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο μείωση των δημοτικών τελών.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανανέωση Τώρα” κ. Νταντάμης στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως προσυπογράφει όσα ειπώθηκαν από το Δήμαρχο, καθώς η πρόταση είναι κοινή των παρατάξεων που συνδιοικούν στο Δήμο Κατερίνης.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ακούσαμε τον κ. Χιονίδη που ως δήμαρχος κάθε χρόνο μιλούσε για “προϋπολογισμό διαμάντι”, να λέει ότι υπάρχει μια απόκλιση ύψους μόνο 160 χιλιάδων και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μπει ο Δήμος σε εποπτεία. Είπε επίσης πως υπάρχει σε τράπεζα σε λογαριασμό του Δήμου Κατερίνης  ποσό 10 εκατομμυρίων που από κάποια λογιστικά λάθη δε μπορεί να εκταμιευτεί τώρα!!! Για τον κ. Χιονίδη μάλιστα το πρόβλημα (που ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει) δημιουργήθηκε από τις παρατάσεις των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων  στην καθαριότητα. Είναι άλλο να πληρώνεις 8 μήνες και άλλο 12 είπε ο κος Χιονίδης. Μάλλον δεν έχει σημασία το  πώς ζουν οι άνθρωποι αυτοί τους υπόλοιπους μήνες, μιας και στη λογική της απερχόμενης δημοτικής αρχής δεν ήταν η σταθερή και μόνιμη εργασία, αλλά οι ρουσφετολογικές προσλήψεις και η δημιουργία πελατειακών σχέσεων και εξαρτήσεων.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο δεν ξεκαθάρισε την κατάσταση και άφησε περισσότερα ερωτήματα αναπάντητα. Τελικά πόσο ακριβώς είναι το έλλειμμα, πώς δημιουργήθηκε,  ποιοι το δημιούργησαν με ονοματεπώνυμο, πώς και ποιοι δημότες και επιχειρήσεις χαριστικά δεν πλήρωναν τις οφειλές τους;

Οι  γενικόλογες διαπιστώσεις  για το χάος που παρέδωσε η προηγούμενη διοίκηση ακούγονται  μόνο ως δικαιολογία και δε μπορούν  να κρύψουν την αλήθεια που δεν είναι άλλη από το ότι η συνδιοίκηση του Δήμου Κατερίνης επιλέγει και αυτή να φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των δημοτών.

Επιλέγει να μη διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία τη βιωσιμότητα του Δήμου, αλλά να βάλει χέρι στην τσέπη των δημοτών.

Επιλέγει να πληρώσουν πάλι οι  πολίτες αυτού του τόπου που εδώ και πολλά χρόνια, βάζουν πλάτη για να λυθούν προβλήματα που άλλοι δημιούργησαν. Οι πολίτες αυτού του τόπου που εδώ και  πολλά χρόνια πλήρωσαν  και πληρώνουν το μεγάλο φαγοπότι που μαζί με άλλα μας οδήγησαν στην κρίση την οποία και πάλι οι πολίτες πληρώνουν.

Αν ένα τέτοιο μεγάλο φαγοπότι είχε στηθεί και στο Δήμο Κατερίνης, κατονομάστε άμεσα αυτούς που επωφελήθηκαν και ζητήστε να αποδοθούν ευθύνες σύμφωνα με το νόμο. Στο όνομα της διαφάνειας και της δημοκρατίας, στο όνομα της ισονομίας και της δικαιοσύνης οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν και η δημοτική αρχή οφείλει να τους ενημερώσει.

 Είναι άδικο να ζητάτε από τους δημότες να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα,

 

 

Χαϊλατζίδου Γνωσούλα

Εκπαιδευτικός

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ