Μενού Κλείσιμο

«Χάχας», ο σχολιαστής τού Facebook! – Άρθρο του Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά

Χάχας, ο (ουσιαστικό) || που γελάει χωρίς λόγο || μεταφορικά, ο ανόητος

Ο «Χάχας» αποτελεί μια νέα κατηγορία «σχολιαστών» στο facebook, αν και ουσιαστικά πρόκειται για την μετεξέλιξη του «χάχα» που μέχρι πριν την εμφάνιση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιόριζε το πεδίο δράσης του στο καφενείο του χωριού, εκεί που διασκέδαζε τους θαμώνες, οι οποίοι συνήθως τον «έκαναν κέφι».

Τα χαρακτηριστικά του σημερινού «Χάχα» δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα του προ-ιντερνετικού «Χάχα. Απλά σήμερα, έχει την ευκαιρία να απευθύνεται σε ένα μεγαλύτερο εύρος ανθρώπων και ευκολότερα να βρίσκει ομοίους του στο (παγκόσμιο) διαδίκτυο. Μέχρι πριν κάποια χρόνια, η άποψη του «Χάχα» έμενε στα στενά όρια ενός χωριού ή μιας περιοχής και η γραφική φιγούρα του, απλά αποτελούσε αντικείμενο «καζούρας» από ένα μικρό (συνήθως) πλήθος ανθρώπων.

Σήμερα ο «Χάχας» είναι πιο οργανωμένος, έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με άλλους «Χάχες» και κυρίως να παρεμβαίνει (έστω και ανορθόγραφα). Ακριβώς αυτή η δυνατότητα, έχει κάνει τον σημερινό «Χάχα» να νομίζει (επειδή βρίσκει και άλλους «Χάχες» που συμφωνούν μαζί του) πως η άποψή του είναι τελικά, η σωστή! Μάλιστα, όχι απλά νομίζει ότι η δική του άποψη είναι η σωστή, αλλά θεωρεί όλους τους άλλους «πρόβατα» υποταγμένα σε μια παγκόσμια συνωμοσία που θέλει να εξαφανίσει λαούς, έθνη, κράτη ή και, να εμβολιάσει πληθυσμούς για να φυτέψει τσιπάκια και αφού πρώτα υποστούμε τον καθημερινό μας ψεκασμό για να είμαστε άβουλοι.

Ο σημερινός «Χάχας» εντοπίζεται πολύ εύκολα στον κόσμο του facebook, αφού διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πολύ, πολύ ιδιαίτερα. Το πρώτο και ίσως βασικότερο χαρακτηριστικό, είναι η αδυναμία να κατανοήσει το περιεχόμενο μιας είδησης ή ανάρτησης. Ακόμη και η πιο «θλιβερή» είδηση, για αυτόν (αν και εφόσον τη θεωρήσει μέρος μιας παγκόσμιας συνωμοσίας) σχολιάζεται από τον ίδιο με ένα συγκεκριμένο «emoji», αυτό του «χα –χα».

Ο «Χάχας» του facebook, συνήθως επιλέγει το like σε κείμενα συνωμοσιολογικά, ψευτοϊατρικά και ενίοτε εθνοθρησκευτικά, αν και είναι αμφίβολο, αν και σε αυτά διαβάζει κάτι περισσότερο από τον τίτλο. Αντίθετα ο σχολιασμός του σε θέματα πχ Κορονοϊού, όταν πρόκειται για μέτρα προστασίας, ακόμη και θανάτων, είναι ένας, συγκεκριμένος και… αστείος! Ίσως αυτή η αντιμετώπιση είναι και η πιο σημαντική διαφορά με τον «Χάχα» του χωριού ο οποίος τουλάχιστον στα σοβαρά μπορούσε να είναι λιγότερο «Χάχας» από τον σημερινό

Σε άλλα στοιχεία του «Χάχα», είναι τόσο όμοια τα προφίλ αυτής της συνομοταξίας ανθρώπων, που εύλογα σου δημιουργείται η απορία αν τελικά πρόκειται για ένα άτομο με πολλά προφίλ. Είναι τέτοια  η «στοίχιση» των ιδεών, των φωτογραφιών και της «χασκορητορικής» τους, που είναι αδύνατον να μην σκεφτείς ότι πρόκειται για μια άριστα κατευθυνόμενη πρακτική, που με πρόσχημα την «προβατοποίηση» των άλλων, μετατρέπει τους ίδιους σε πρόβατα! Εν τούτοις, μάλλον δεν πρόκειται για «πρακτική», αλλά για έλλειψη εκπαίδευσης και κριτικής σκέψης που δεν του επιτρέπει να δει την εξέλιξη ούτε του ανθρώπινου είδους, ούτε πολύ περισσότερο των επιστημών και της τεχνολογίας.

Όπως και να έχει, ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν παύει να παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού είναι πραγματικά ένας απόλυτα φιλελεύθερα δομημένος κόσμος, που δέχεται ακόμη και τον «Χάχα» να εκφράζει άποψη με τον πιο σοβαρό ή και σοβαροφανή τρόπο. Και αυτό αν μη τι άλλο, είναι κατάκτηση του σύγχρονου «Χάχα» σε σχέση με τον «Χάχα» του χωριού, ο οποίος στο τέλος, όλο και κάποια καρπαζιά μάζευε από κάποιον θαμώνα του καφενείου…

Και τώρα μετράμε… emoji και διασκεδάζοντας, καλωσορίζουμε τον κάθε νέο «Χάχα»!

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ