Μενού Κλείσιμο

Αξιέπαινη και πρωτοποριακή η διαβούλευση για το πρόβλημα των αδέσποτων του Δήμου Κατερίνης – Του Δημήτρη Γ. Σιανίδη

Η πρωτοβουλία της δημόσιας διαβούλευσης της 4ης/2/2024, από τον Αντιδήμαρχο κ. Θωμά Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, για το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου, ήταν ομολογουμένως, μια αξιέπαινη και πρωτοποριακή ιδέα.

Η διαβούλευση ήταν καθόλα ουσιαστική, αφού πέραν της αναγκαίας ενημέρωσης που έγινε από τον Αντιδήμαρχο για το πρόβλημα των αδέσποτων και τους στόχους της Αντιδημαρχίας ως προς την αντιμετώπισή του, δόθηκε σημαντικός χρόνος στους φορείς και στους μεμονωμένους πολίτες, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να κάνουν ερωτήσεις και κυρίως να καταθέσουν παρατηρήσεις και προτάσεις.

Από την ενημέρωση του Αντιδημάρχου διαφάνηκε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων, (πρόβλημα άλλωστε, πανελλαδικό) είναι διογκωμένο, καθώς ο αριθμός τους είναι πλέον δυσθεώρητος και ότι υπάρχει η βούληση της Δημοτικής Αρχής και της Αντιδημαρχίας, να γίνει μια συστηματική και πολυεπίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. Την βούληση αυτή την χαιρέτισαν όλοι οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση, αναγνωρίζοντας ότι για πρώτη φορά στην «ιστορία» του Δήμου, πραγματοποιείται δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα και τους τρόπους διαχείρισής του.

Το 2021 ενόψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τα αδέσποτα, ο γράφων, για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας – Ημαθίας – Πέλλας, του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Παραλίας και του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, συνέταξε αναφορά προς τον τότε αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη. Στην αναφορά μας και ενόψει της μεγάλης διάστασης που είχε λάβει το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων, ιδίως στους τουριστικούς οικισμούς του Νομού, προτείναμε, μεταξύ άλλων, και τη θεσμοθέτηση μόνιμων ειδικών καταφυγίων – πάρκων, (όχι κυνοκομείων), για τη φιλοξενία των αδέσποτων από τους Δήμους και την ανάλογη χρηματοδότησή τους από την Πολιτεία. 

Ο εκδοθείς νόμος 4830/2021, για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, αν και δεν αποσαφηνίζει το ζήτημα της μόνιμης φιλοξενίας των αδέσποτων στο φυσικό τους περιβάλλον, παρά ταύτα, υποχρεώνει πλέον τους Δήμους να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, να λειτουργούν ένα τουλάχιστον καταφύγιο και να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση των αναγκών φιλοξενίας, διαμονής και περίθαλψής τους. Μάλιστα προβλέπεται σε κάθε Δήμο, η συγκρότηση πενταμελούς Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί το πρόγραμμα διαχείρισης και αποφυγής δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με το άρθρο 11 του νόμου και την με αρ. 84653/12-12-2022 Υπουργική απόφαση, θεσπίζεται ειδική κρατική χρηματοδότηση των Δήμων για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων (Πρόγραμμα «Άργος»), το ποσό της οποίας εξαρτάται και από την επίδοση του κάθε Δήμου στην υλοποίηση των στόχων αυτού.

Υπάρχει επομένως το νομοθετικό πλαίσιο και θεωρώ ότι θα δοθούν από το κράτος και οι ανάλογοι οικονομικοί πόροι, για τη διαχείριση των αδέσποτων, με στόχο πάντοτε την ευζωία τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, στον πρώτο μόλις μήνα ανάληψης των καθηκόντων του, ο κ. Αντιδήμαρχος και τα στελέχη του, έχουν κάνει ήδη σημαντικά βήματα.

Πολύ σημαντική θα είναι η διαρκής ενημέρωση των δημοτών και κυρίως των νέων, μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων στα σχολεία, για το ζήτημα της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται, πρωτοβουλία που έχει υπόψη της η Αντιδημαρχία και, από ό,τι ειπώθηκε, άρχισε ήδη να υλοποιεί. 

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων, το οποίο σήμερα φαίνεται δυσεπίλυτο, το έχουμε δημιουργήσει οι ίδιοι. Συνεπώς η κατανόησή του και η σωστή ανάγνωση – ανάλυση των αιτιών του, θα βοηθήσει το Δήμο στη ορθολογική και αποτελεσματική διαχείρισή του.

Θεωρώ προσωπικά ότι η προσπάθεια της Αντιδημαρχίας θα φέρει και μάλιστα σύντομα, αποτελέσματα. Προς τούτο χρειάζεται ασφαλώς τη στήριξη όλων μας.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ