Η 88η ΔΕΘ πέρασε στην ιστορία μαζί με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού,τις δηλώσεις και τις υποσχέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή χιλιάδες αγροτικές οικογένειες βρισκόταν μέσα στα κτήματα για τον καθιερωμένο τρύγο και την συγκομιδή διαφόρων προϊόντων.
Οι σημαντικότερες ενέργειες από πλευράς κυβερνήσεως και του κυρίου Μητσοτάκη είναι μεταξύ άλλων η μονιμοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ξεκινώντας από το 2025,η θεσμοθέτηση ενός συστήματος για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, ακόμη μια επένδυση εξακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για την καλλιέργεια θερμοκηπίων και τέλος η ανταλλαγή και η αντιπαροχή δημοσίων γαιών που μένουν αδρανείς για να αξιοποιηθούν με επενδύσεις διάφορων και νέων καλλιεργειών.
Όλα τα παραπάνω είναι ευπρόσδεκτα και επιθυμητά , ωστόσο αυτό που επιζητά διακαώς ο αγροτικός κόσμος της χώρας, είναι μια σταθερότητα και ένα πλαίσιο που θα λειτουργήσει υπέρ του το μακροπρόθεσμα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αλλά και ίδια η ύπαρξη του. Είναι γεγονός πως διανύουμε τις επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής και ένα ασταθές ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, με την Πολιτεία να οφείλει να σταθεί σύμμαχος και αρωγός της αγροτικής εθνικής προσπάθειας.
Κλείνοντας ας θυμηθούμε την ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το βήμα της Βουλής το μακρινό 1950 για το “Θεμέλιο του Έθνους” όπως αποκαλούσε τη ραχοκοκαλιά της πατρίδα μας που δεν είναι άλλη πέρα από τους αγρότες και ας ελπίσουμε πως σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θα σταθεί στο ύψος τον περιστάσεων και θα οδηγήσει την Γεωργία εκεί που πρέπει και εκεί που της αξίζει!
Αντώνιος Βελώνης
Φιλόλογος- Ιστορικός Α.Π.Θ
Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.