Μενού Κλείσιμο

Άννα Μάνη Παπαδημητρίου Υφυπουργός Ανάπτυξης – Αναγέννηση της Βιομηχανίας με στήριξη της επιχειρηματικότητας και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις Περιφέρειες

Η Ελλάδα διανύει μια νέα εποχή βιομηχανικής αναγέννησης. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας έχει καταφέρει να ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, επανακαθορίζοντας τη θέση της στη διεθνή αγορά. Σήμερα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες που, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή  αυξάνει τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ και ενισχύει την απασχόληση.

Η Κυβέρνηση, με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, υλοποιεί φιλόδοξες επενδύσεις που στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, προσανατολισμένου στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας, της καινοτομίας και των εξαγωγών.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της χώρας ενισχύεται διαρκώς, με τη χρηματοδότηση να φτάνει τα 13,1 δισ. ευρώ για φέτος και να αυξάνεται στα 15,9 δισ. ευρώ το 2026, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη κρίσιμων έργων και υποδομών, απαραίτητων και άμεσα συνυφασμένων με την ενίσχυση της οικονομίας σε όλη τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι καμία περιοχή της χώρας δεν θα μείνει πίσω, με την Κεντρική Μακεδονία να αποτελεί έναν βασικό αναπτυξιακό πυλώνα αυτού του σχεδιασμού, καταγράφοντας μια ευρύτερη δυναμική που αντανακλάται στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, την καινοτομία και τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Η επιχειρηματικότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση αυτής της δυναμικής. Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία 2030, με προϋπολογισμό 12 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει πάνω από 1.000 έργα που θα ενισχύσουν την περιοχή ως αναπτυξιακό πόλο, προσφέροντας νέες ευκαιρίες σε τομείς όπως οι υποδομές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία και ο τουρισμός.

Ειδικότερα, στην Πιερία, σημαντικά έργα έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη. Έργα ύδρευσης, όπως η κατασκευή αγωγών μεταφοράς νερού στην Κατερίνη, προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και η εγκατάσταση συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και της δημοτικής κοινότητας Ανατολικού Ολύμπου, προϋπολογισμού 1,5 και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα, αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης, σημαντικά αποχετευτικά έργα, όπως η αποχέτευση ακάθαρτων υδάτων στον Πλαταμώνα και τη Λεπτοκαρυά, προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, βελτιώνουν την περιβαλλοντική προστασία και τις συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα, εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, ένα διαμάντι της περιοχής μας, τα οποία προστατεύουν τα πολύτιμα αρχαιολογικά μνημεία από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Επιπλέον, ασφαλτικά έργα και βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο της Πιερίας, με προϋπολογισμό άνω των 67 εκατομμυρίων ευρώ, αναβαθμίζουν την κυκλοφορία και ενισχύουν την ασφάλεια και την επισκεψιμότητα, προσελκύοντας επισκέπτες και επενδύσεις. Η ανάδειξη του ελληνιστικού θεάτρου του Δίου και οι εργασίες ανάπλασης στον αρχαιολογικό χώρο προάγουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη. Ο κατάλογος των έργων είναι μακρύς και περιλαμβάνει επίσης αναβαθμίσεις σχολείων, όπως το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.Επα.Λ.) Κατερίνης, την ενεργειακή αναβάθμιση, την προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και την επέκταση της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Κατερίνης, την αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής του Πλαταμώνα, τη βελτίωση του δασικού αντιπυρικού οδικού δικτύου δημοσίων δασών και άλλα.

Περαιτέρω, η Κυβέρνηση μέσω προγραμμάτων, όπως η «Μετάβαση στην Καινοτομική, Εξωστρεφή και Έξυπνη Εξειδίκευση», που προσφέρει επιδοτήσεις έως και 45% σε επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, δίνοντας στις επιχειρήσεις τα μέσα να καινοτομήσουν, να ενσωματώσουν ψηφιακές τεχνολογίες και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι μόνο από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ, περισσότερες από 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν λάβει υποστήριξη, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την εξωστρέφειά τους.

Η μεταποίηση και η εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αναδειχθεί ως κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης της περιοχής, χάρη στην έντονη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Στον Α’ Κύκλο, υπήχθησαν 47 επενδυτικά σχέδια, με συνολική ενίσχυση άνω των 81 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στον Β’ Κύκλο έχουν κατατεθεί 77 αιτήματα ένταξης επενδυτικών σχεδίων, συνολικής ενίσχυσης 119 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Κεντρική Μακεδονία, πέρα από ισχυρός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας, αποτελεί και ένα κομβικό γεωστρατηγικό σημείο. Ως πύλη εισόδου για τα Βαλκάνια αλλά και την Κεντρική Ευρώπη, η περιοχή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διασύνδεση αγορών και υποδομών, καθιστώντας την στρατηγικό περιφερειακό εταίρο για τη μεταφορά αγαθών και την ανάπτυξη των logistics. Η ανάληψη, δε, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, της θέσης του νέου Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί μεγάλη τιμή και ευκαιρία για την περιοχή. Με την εμπειρία του στη διοίκηση και την κατανόηση των σύγχρονων προκλήσεων, έχουμε χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη μοναδική αυτή συγκυρία για να αναδείξουμε την Κεντρική Μακεδονία, και φυσικά την Πιερία μας, ως διεθνή κόμβο logistics, ενισχύοντας τόσο την περιφερειακή όσο και την εθνική οικονομία.

Στην Πιερία έχουμε το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών στον τομέα των logistics. Το τμήμα αυτό, με έδρα την Κατερίνη, συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη ενός κλάδου που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Η σύνδεση της περιοχής με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη καθιστά την Πιερία στρατηγικό κόμβο για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Εθνική Στρατηγική για την Ενίσχυση της Βιομηχανίας

Η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα περνά μέσα από την αναβάθμιση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, με σαφή προσανατολισμό προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχει θέσει ως στόχο την προώθηση της βιομηχανίας και την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών. Αυτή η πορεία προς τον εκσυγχρονισμό δεν είναι απλά μια στρατηγική, αλλά αποτελεί εθνική ανάγκη, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει θετικούς δείκτες ανάπτυξης παρά τις διεθνείς προκλήσεις.

Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία είναι να διπλασιαστεί η συμμετοχή της στο ΑΕΠ και την απασχόληση στα επόμενα χρόνια, με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση των εξαγωγών και η εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξης σε κρίσιμους τομείς, όπως ο αγροδιατροφικός, η φαρμακοβιομηχανία, η βιοτεχνολογία αιχμής, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής οικονομίας. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Κυβέρνηση προχωρά σε χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για στρατηγικές επενδύσεις, με ορίζοντα το 2025, που θα φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του νέου παραγωγικού μοντέλου. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο με βάση τις εξαγωγές αγαθών και έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εξαγωγών αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή θέση της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Από τις επαφές μου με τη βιομηχανία και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, παρατηρώ έντονη ζήτηση για προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την απασχόληση. Οι ευκαιρίες που αναδεικνύονται επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και δημιουργεί ουσιαστικές προοπτικές για το μέλλον.

 

 

 

 

Νέα Βιομηχανικά Πάρκα και Έξυπνη Μεταποίηση: Η Σπονδυλική Στήλη της βιομηχανικής ανάπτυξης

Τα Νέα Βιομηχανικά Πάρκα, ένα έργο προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός,  αποτελούν στρατηγικό πυλώνα για την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας. Τα Επιχειρηματικά Πάρκα, τα οποία αναπτύσσονται σε όλη την επικράτεια και μάλιστα πολλά εξ αυτών βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Κιλκίς, Σάπες, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα), θα ενισχύσουν σημαντικά τις υποδομές τους και καταστούν ελκυστικοί υποδοχείς για βιομηχανίες και νέες επενδύσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, το Βιομηχανικό Πάρκο Σίνδου, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, την καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας και σε πολύ κοντινή απόσταση από την Πιερία, αποτελεί το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο των Βαλκανίων και έχει έντονη προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, απασχολεί 26.000 εργαζομένους και με την επικείμενη αναβάθμισή του θα προσφέρει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας το οικονομικό, αλλά και κοινωνικό, αποτύπωμά του στην Κεντρική Μακεδονία. Με υπερσύγχρονες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, το πάρκο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη δυναμική και την ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα, θα διευκολύνει τη δημιουργία συνεργειών και οικονομιών κλίμακας, με στόχο την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και διεθνώς ανταγωνιστικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.

Συνεχίζοντας, ένα άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης η «Έξυπνη Μεταποίηση», με προϋπολογισμό άνω των 88 εκατομμυρίων ευρώ, προάγει τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα επιχορηγεί επενδυτικά σχέδια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής, την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής και την προώθηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής.

 

 

Μείωση Γραφειοκρατίας και Προσέλκυση Επενδύσεων

Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η μείωση της γραφειοκρατίας και η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελούν επίσης προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Το ΟΠΣ-ΑΔΕ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων) είναι ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο που πρόκειται να τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία, στοχεύοντας όχι μόνο στην απλούστευση, αλλά και στην ολοκληρωμένη διαχείριση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά τουλάχιστον 25% στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, προσφέροντας ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ικανό να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, στο Υπουργείο Ανάπτυξης δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, καθώς αυτό αποτελεί θεμέλιο για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Κατανοώντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας απαιτούν επανεκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων, αλλά και ότι η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό είναι μεγαλύτερη από ποτέ, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη προγραμμάτων κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας. Με απόφαση που υπέγραψα πρόσφατα, θεσμοθετήθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για τους χειριστές ανυψωτικών περονοφόρων μηχανημάτων (κλαρκ), με κινητήρες άνω των 10 KW και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως 2.500 kgr της Ομάδας Β (έως 120 KW). Το πρόγραμμα αυτό επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα της αγοράς, προσφέροντας στους εργαζόμενους την ευκαιρία να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, στηριζόμενη στην ενίσχυση της βιομηχανίας, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι στρατηγικές επενδύσεις που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών και την προώθηση των ψηφιακών και πράσινων υποδομών, εγγυώνται ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον. Η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις Περιφέρειες δεν είναι απλώς ένα όραμα, αλλά μια πραγματικότητα που ήδη διαμορφώνεται. Με συνεχείς επενδύσεις και τη συνεργασία όλων των φορέων, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει την πορεία της προς την οικονομική ευημερία, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

 

 

Η 13η Εμποροβιοτεχνική Εκθεσιακή Δραστηριότητα Πιερίας – Κεντρικής Μακεδονίας

Η 13η Εμποροβιοτεχνική Εκθεσιακή Δραστηριότητα Πιερίας – Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της δυναμικής της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια.

Είναι το σημείο συνάντησης του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, προσφέροντας μια μοναδική πλατφόρμα στους επιχειρηματίες να αναδείξουν την καινοτομία τους, να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες και να συνδεθούν με την ευρύτερη αγορά, ενισχύοντας τον τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα της Πιερίας, αλλά και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για την κορυφαία περιφερειακή έκθεση της περιοχής, η οποία με τη συμμετοχή δεκάδων εκθετών και χιλιάδων επισκεπτών, συντελεί στην ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου και βιομηχανίας.

 

* Η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδια για τη Βιομηχανία

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.