Συνέντευξη στον Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά
Η πορεία της τουριστικής κίνησης –τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- είναι κάτι που απασχολεί όλους στην Πιερία. Το βασικό ερώτημα κάθε άνοιξη και κάθε αρχή καλοκαιριού, ήταν και παραμένει, πώς θα κινηθεί ο τουρισμός, αφού έχουμε πλέον αντιληφθεί τη σημασία για την τοπική οικονομία μιας καλής τουριστικής περιόδου με πολλούς επισκέπτες που μένουν και καταναλώνουν στην περιοχή.
Φέτος το συγκεκριμένο ερώτημα (και κυρίως η απάντησή του) αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού η πανδημία του κορονοϊού που «χτύπησε» όλη την Ευρώπη, έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά τραύματα στον τουρισμό της Γηραιάς Ηπείρου.
Η παραμικρή «ανωμαλία» έτσι κι αλλιώς προκαλούσε τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία πόσο μάλλον τώρα που καλείται να λειτουργήσει με όρους και δεδομένα πρωτόγνωρα. Μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παραμένουν «νεκροί» και ήδη θεωρούν την φετινή σεζόν μια «χαμένη σεζόν».
Ακόμη όμως και μέσα από αυτήν κατάσταση υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα συνολικό restart στον Ελληνικό τουρισμό, αν και εφόσον δεν «κλωτσήσει» την ευκαιρία κεφαλαιοποίησης της ασφαλούς εικόνας που έχτισε κατά τους προηγούμενους μήνες η χώρα μας, στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτή η διαχείριση έρχεται να προστεθεί σε ένα ακόμη πλεονέκτημα για διακοπές στην Ελλάδα και να προβληθεί δίπλα (και όχι ως μοναδικό) σε όλα εκείνα που διαθέτει η χώρα μας.
Στην Πιερία, η φετινή σεζόν δεν θα είναι ίδια με τις προηγούμενες ωστόσο, η ελπίδα πως τουλάχιστον στο τέλος η χρονιά δεν θα κλείσει με επιπλέον υπερχρεωμένες τουριστικές επιχειρήσεις υπάρχει και στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και υπό προϋποθέσεις.
Ο Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ηρακλής Τσιτλακίδης, αναλύει στην «ΕΠΤΑ», όλα τα δεδομένα, αλλά και τις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν. Κοινή συνισταμένη όλων οι συνεργασίες και οι συνέργειες με φορείς της Πιερίας οι οποίες όχι μόνο πρέπει να υπάρξουν, αλλά και να «διαφημιστούν» σε παραδοσιακούς και εν δυνάμει νέους επισκέπτες μας. Ο κ. Τσιτλακίδης κάνει λόγο για «Restart στο brand της περιοχής», αλλά και για την επόμενη δύσκολη μέρα η οποία μπορεί να αποδειχθεί ως η μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων ετών για την επανεκκίνηση της περιοχής μας.
Ερ.: Θέλω να μου πείτε τι έχει παραμείνει ίδιο, σε σχέση με την περασμένη θερινή τουριστική σεζόν…
Απ.: Η πραγματικότητα είναι, ό,τι ξέραμε μέχρι στιγμής, ως προτεραιότητες στο τουριστικό κομμάτι, έχει διαφοροποιηθεί.
Κάποια στιγμή, είχαμε κάνει ένα σεμινάριο με το ΙΝΣΕΤΕ, όπου μέσα στην δεκάδα, από αυτά που θεωρούσαν σπουδαία οι τουρίστες ήταν πχ. στην πρώτη θέση η ύπαρξη καλού wi-fi, στην 7η θέση ήταν το πρωινό. Η υγιεινή και ασφάλεια, δεν ήταν ούτε καν στη δεκάδα. Τώρα όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά έχουν αλλάξει. Ορολογίες όπως ο Covid ή ο κορονοϊός και γενικότερα η υγιεινή και η ασφάλεια, έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αυτό είναι θέμα πραγματικότητας την οποία όσοι εμπλεκόμαστε με τον τουρισμό πρέπει να την αποδεχτούμε και με τους νέους όρους θα κινηθεί η τουριστική αγορά το επόμενο διάστημα και για όσο θα χρειαστεί. Είναι κάτι το οποίο έχει έρθει και θα μείνει.
Υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση, διότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα με ταχύτητα. Με ταχύτητα να προσαρμοστούμε οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές, οι επισκέπτες και γενικότερα το τουριστικό προϊόν.
Ερ.: Είναι μια δύσκολη πραγματικότητα, ωστόσο ακούμε ακόμη και από ανθρώπους του τουρισμού, πως υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει και «ευκαιρία» για το ίδιο το τουριστικό προϊόν…
Απ.: Κάθε κρίση γεννάει και μια ευκαιρία. Μπορεί να αποτελέσει και μια ελπίδα για την περιοχή, μια ευκαιρία για την περιοχή, ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και εν τέλει, να αποτελέσει ένα restart για το brand name της περιοχής μας.
Ερ.: Για να υπάρξει τουριστικός κλάδος, θα πρέπει να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και εν δυνάμει επισκέπτες. Αυτή τη στιγμή, από την εικόνα που έχετε, υπάρχει ενδιαφέρον από τουρίστες εκτός Ελλάδας να επισκεφθούν την Πιερία;
Απ.: Εμείς δεν θέλουμε να επικεντρώνουμε στο κομμάτι των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που αρχίζει και θυμίζει λίγο κλινική και όχι αναψυχή και διασκέδαση. Και ως άτομα και ως επιχειρήσεις, θέλουμε η περιοχή μας, το προϊόν μας, να ταυτίζεται με την φωτεινή πλευρά της ζωής, με την αποκόμιση εμπειριών που βοηθούν τον επισκέπτη να κάνει καλύτερη τη ζωή του. Ακριβώς για αυτό, επικεντρώνουμε στη διάσταση της ασφάλειας. Επικεντρώνουμε στο ότι έχει γίνει όλη η προετοιμασία και υπάρχει η ετοιμότητα, ώστε η περιοχή μας να αποπνέει ασφάλεια, μαζί με όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Ερ.: Πώς το επικοινωνούμε αυτό στο εξωτερικό και πώς το «δουλεύουμε» στο εσωτερικό;
Απ.: Ως Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας έχουμε κάνει σειρά συναντήσεων με τους τρεις δημάρχους της Πιερίας, με τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης επιδιώκοντας και νομίζω το έχουμε επιτύχει, να παρουσιάσουμε μια εικόνα περιοχής, όπου οι φορείς συνεργάζονται και επενδύουν στο κομμάτι της ασφάλειας του επισκέπτη. Η περιοχή μας έχει σημαντικά asset! Διαθέτει ένα νοσοκομείο, κέντρα υγείας, ακόμη και το ότι δεν απέχει από μεγάλα νοσοκομεία όπως της Θεσσαλονίκης ή της Λάρισας είναι τεράστιο πλεονέκτημα, αν σκεφτεί κάποιος πως κάποια νησιά π.χ. δεν έχουν ούτε καν αγροτικό γιατρό. Η προσπάθειά μας είναι να αναδείξουμε ως ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα, το κομμάτι της ασφάλειας, χωρίς να εστιάζουμε μόνο σ΄ αυτό. Η ασφάλεια απλά έρχεται να προστεθεί στα πλεονεκτήματα μέσα από τη συνεργασία των φορέων, και όχι να προβληθεί ως το μόνο και σημαντικό για την περιοχή μας.
Ερ.: Ποιος θα το πίστευε, πως το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών…
Απ.: Ποιος θα το πίστευε, πως το κομμάτι της οργάνωσης και της επιτυχούς αντιμετώπισης ενός τόσο πολυσύνθετου θέματος, θα αναδείκνυε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι! Γενικότερα η εικόνα της Ελλάδας ήταν εξαιρετική σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όταν άλλες χώρες απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τόσο αποτελεσματικά αυτήν την κρίση. Αυτήν ακριβώς την επιτυχία, έρχεται η ώρα να το εισπράξουμε ως χώρα και ως περιοχή. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της τουριστικής αγοράς, φαίνεται πως το 2021 και υπό κανονικές συνθήκες, θα αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο για την «επανεκκίνηση» και της Πιερίας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.
Ερ.: Καταλαβαίνω όμως πως ο προβληματισμός όλων (και ίσως όχι μόνο όσων εμπλέκονται άμεσα με τον τουρισμό) είναι τι γίνεται το 2020…
Απ.: Κατ’ αρχήν πρέπει να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Αν δεν επιβιώσουν οι επιχειρήσεις ούτε θέσεις εργασίας θα υπάρχουν, ούτε δομές για υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν επισκέπτες. Η εικόνα που έχουμε σήμερα, είναι πως τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου, δεν μπορεί να επανέλθει η κανονικότητα και δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα. Ούτως ή άλλως γενικά δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από τη φετινή τουριστική σεζόν. Για να το πω ακόμη πιο κατανοητά, περιμένουμε τα μίνιμουμ. Και για τον τουριστικό κλάδο αυτό σημαίνει να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να επιβιώσει το ανθρώπινο δυναμικό που είναι ότι πιο σημαντικό για εμάς. Τουρισμός δεν είναι μόνο τα κτίρια και οι υποδομές. Είναι και οι άνθρωποι! Έχουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι εξειδικευμένο και αν δεν επιβιώσει, είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει τον κλάδο και να αναζητήσει την επιβίωσή του σε άλλους χώρους ή ακόμη και σε άλλες χώρες! Καταλαβαίνετε πως δεν είναι μόνο η στενή οικονομική διάσταση του προβλήματος, αλλά και της επόμενης μέρας. Για αυτό η πιο «ασφαλή» επιλογή για πολλές τουριστικές επιχειρήσεις θα ήταν να μην λειτουργήσουν φέτος.
Ερ.: Υπάρχουν τουριστικοί επιχειρηματίες που φέτος θα επιλέξουν να μην λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους;
Απ.: Και βέβαια! Μπορώ να αναφέρω εμβληματικά ξενοδοχεία στη χώρα μας σε Κεφαλονιά, Κρήτη, Ρόδο, που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν. Και θα καταλήξουν σ’ αυτήν την επιλογή, διότι για πρώτη φορά «εισάγεται ο κίνδυνος», ο επισκέπτης του ξενοδοχείου να εγείρει και τις όποιες αξιώσεις αποζημίωσης. Μπορεί κάλλιστα να μην πάθει κάτι μέσα στο ξενοδοχείο, το οποίο έχει ξεχωριστά και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς και οργανωμένη δομή για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά ο επισκέπτης δεν μένει μόνο στο ξενοδοχείο. Πηγαίνει στο εστιατόριο, πηγαίνει για καφέ, πηγαίνει για ψώνια… Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα ρισκάρουν να «αμαυρώσουν» το όνομά τους, ειδικά από κάποιο περιστατικό που μπορεί να μην οφείλεται και σ’ αυτούς. Η επιλογή κάποιων μονάδων να μην ανοίξουν, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία μιας περιοχής και ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Θεωρώ ότι στην περιοχή μας ο τουρισμός είναι βαρύνουσας σημασίας. Θεωρώ, ότι λόγω μεγέθους των επιχειρήσεων μας, η μόχλευση αυτού του εισοδήματος είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από κάποιες άλλες περιοχές της χώρας μας και αυτό επειδή αυτό το μικρό και μεσαίο μέγεθος των επιχειρήσεων, διαχέει το όποιο εισόδημα έρχεται στην περιοχή μας σε μια απίστευτα μεγάλη ομάδα τοπικών επαγγελματιών.
Ερ.: Σε όλο αυτό το πρόβλημα ποια είναι η βοήθεια της πολιτείας για την επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων;
Απ.: Μέσα στα πλαίσια της γενικότερης ένδειας της Ελληνικής Οικονομίας υπάρχουν υποστηρικτικές δράσεις. Υπήρξαν σημαντικές δράσεις, όμως θεωρώ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Ο Ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια είχε αποτελέσει μια «αγελάδα». Και αυτή η αγελάδα, για να συνεχίσει να δίνει γάλα, θα πρέπει να την αφήσουμε να ξεκουραστεί και να… φάει λίγο. Ούτως ή άλλως τα χρήματα που φέρνει ο τουρισμός, επενδύονται ξανά στον τόπο μας. Ο τουρισμός είναι κοσμογονία για την περιοχή και δεν αναφέρομαι μόνο στην Πιερία. Συνδέεται με τη βελτίωση των υποδομών και την περιβαλλοντική βελτίωση. Συνδέεται με την ανάγκη καλής εικόνας μιας περιοχής. Για να προσελκύσεις επισκέπτη, πρέπει να είσαι κάτι όμορφο και άρα εξ’ ανάγκης ο τουρισμός ωθεί τους πάντες προς τη βελτίωση. Είναι μια ιδιαίτερη «βιομηχανική» δραστηριότητα η οποία δίνει θέσεις εργασίας και επενδύει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ερ.: Αντιλαμβάνομαι, πως το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς θα επιβιώσουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, τους επόμενους 10 μήνες… Λίγο πολύ έχουμε καταλάβει πως αυτή τη χρονιά δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά και ταυτόχρονα διαισθανόμαστε ότι η επόμενη καλοκαιρινή σεζόν θα είναι «ανεπανάληπτη»…
Απ.: Έτσι ακριβώς. Το θέμα είναι πώς θα περάσουμε αυτόν τον κάβο και αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Έχει σημασία τι θα μπορέσουμε να κάνουμε εμείς ως ξενοδόχοι, ως τουριστικοί επιχειρηματίες, ως τοπική κοινωνία για να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν την κρίση. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και η ευκαιρία σ’ αυτήν την κρίση είναι να αναδείξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως την ασφάλεια, την χιλιομετρική απόσταση από τα κέντρα υγείας, τη συνέργεια, την ετοιμότητα των τοπικών φορέων. Restart στο brand της περιοχής! Να δώσουμε και αυτή τη διάσταση. Να αναδείξουμε το πλεονέκτημα της Olympus Reviera σε σχέση με άλλες περιοχές που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν δομές υγείας σε κοντινή απόσταση ή οι τοπικοί φορείς και η τοπική κοινωνία δεν επενδύουν όσο εμείς στην ασφάλεια. Αυτά είναι σημαντικά να προβληθούν στο εξωτερικό στην εποχή του κορονοϊού
Ερ.: Τι να ελπίζουμε ως Πιερία για το φετινό καλοκαίρι;
Απ.: Η ελπίδα είναι πως οι απώλειες δεν θα είναι δραματικές. Θα έχουμε όμως απώλειες. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να προσεγγίσουμε τα περσινά νούμερα ζει σε άλλη διάσταση. Ελπίζουμε πως η Βόρεια Ελλάδα, λόγω του οδικού τουρισμού, θα περιορίσει τις απώλειες σε κάποια επίπεδα ίσως ανεκτά. Μεγάλος στόχος είναι να μη βρει το τέλος της χρονιάς με επιχείρηση υπερχρεωμένη ή με ανθρώπινο δυναμικό που έχει εγκαταλείψει τον κλάδο. Στόχος είναι να διατηρήσουμε τη βασική δομή και να επιζήσουμε αυτήν τη δύσκολη χρονιά
Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε ορδές με το άνοιγμα των συνόρων, αφού σε καμία χώρα δεν υπάρχει κανονικότητα. Όμως είμαστε περιοχή που έχουμε αυξημένες πιθανότητες να αποκομίσουμε καλύτερο ποσοστό εσόδων από επισκέπτες, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας μας που εξαρτώνται αποκλειστικά ή περισσότερο από το αεροπορικό κομμάτι. Το ότι το 70% των επισκεπτών έρχεται «οδικώς», δίνει την ελπίδα για μια τουριστική περίοδο η οποία θα κινηθεί περισσότερο με επισκέπτες της τελευταίας στιγμής. Δίνει την ελπίδα πως κάπως θα διορθώσουμε τις απώλειες μέχρι των Οκτώβριο που θα κάνουμε ταμείο.
Ερ.: Πώς σας φάνηκε το τελευταίο διαφημιστικό του ΕΟΤ για τη χώρα μας;
Απ.: Τα περισσότερα κράτη, έμμεσα, αποθαρρύνουν τους πολίτες τους να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό και αυτό είναι λογικό. Το είδα το διαφημιστικό, έχω άποψη για την φετινή καμπάνια και θεωρώ ότι πρόκειται για μια πολύ επαγγελματική και στοχευμένη προσέγγιση. Έχει μια γκλαμουράτη και συνάμα συναισθηματική προσέγγιση. Το μήνυμα που στέλνει είναι «η Ελλάδα είναι εδώ και σε περιμένει. Ότι επιλέξεις φέτος κάνε το, αλλά εμείς εδώ είμαστε και θα είμαστε». Και νομίζω ότι αυτή είναι η εικόνα που θα πρέπει να δείχνουμε, πως είμαστε εδώ και θα είμαστε και με ασφάλεια
Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.