«Όταν το διακύβευμα είναι η σωτηρία της πατρίδας η άσκηση πολιτικής με ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα», ξεκαθαρίζει η κ. Αρίσση.
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Ζαμαντζά
Τον Γενάρη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο χρόνια μετά, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει (ακόμη και σε Παγκόσμιο επίπεδο) πολύ περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίσαμε πριν το 2015. Η «διάσπαση» του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία του 2015, μπορεί να μην στοίχισε εκλογικά (τον Σεπτέμβρη του 2015), ωστόσο έβαλε σε διαφορετική τροχιά το κόμμα της αριστεράς που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την σκληρή Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αφού πρώτα την αποδέχθηκε.
Στην Πιερία η Δήμητρα Αρίσση μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκε να αναλάβει Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος. Υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του Σεπτέμβρη το 2015, ξέρει καλά τι θα αντιμετωπίσει, αλλά και το «φορτίο» που αναλαμβάνει για τη σύνθεση των απόψεων σε έναν κόμμα, με παράδοση στην εσωκομματική πολυφωνία.
Η συνέντευξη
Ερ.: Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύνθημα ήταν τότε «Πρώτη Φορά Αριστερά». Είναι «αριστερή» η διακυβέρνηση όπως ασκείται σήμερα;
Απ.: Στα πλαίσια της επιβαλλόμενης διαχείρισης ναι. Ο πιο σωστός χαρακτηρισμός θα ήταν ίσως διαχείριση με αριστερό πρόσημο μιας άσχημης κατάστασης. Ούτε ο πιο άσπονδος φίλος δεν θα χαρακτήριζε διακυβέρνηση αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση κάτω από επιτροπεία.
Ερ.: Στον οικονομικό τομέα γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες άσκησης «ανεξάρτητης» πολιτικής. Υπάρχουν όμως κάποιοι τομείς, που η κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει σφραγίδα αριστεράς, όπως πχ ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι κάτι αλλάζει… Αντίθετα, στην διαμάχη Εκκλησίας-Φίλη, «θυσιάστηκε» ο Νίκος Φίλης.
Απ.: Συμφωνώ ότι υπάρχουν πράγματα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει μια αμιγώς αριστερή κυβέρνηση, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Αλλά και πάλι όταν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα μπορούν να γίνουν μόνο μετά από συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό σημαίνει μια μεταβατική βουλή και χρόνος. Στην Ελλάδα δυστυχώς τίποτε δεν γίνεται εύκολα και απλά. Οφείλουμε όμως να κάνουμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς από τη στιγμή που είμαστε συγκυβέρνηση με ένα πολιτικό χώρο που πρεσβεύει διαφορετικά πράγματα.
….γιατί είναι εποικοδομητική μια συνεργασία με «έναν πολιτικό χώρο» η οποία φρενάρει αριστερές πολιτικές;
Όταν το διακύβευμα είναι η σωτηρία της πατρίδας η άσκηση πολιτικής με ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Ερ.: Είναι σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Κάποιοι εκφράζουν φόβους για επανάληψη του σκηνικού του 2015. Οι πιο αισιόδοξοι στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει συμφωνία. Ποια είναι η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή». Πού φτάνει το «ως εδώ και μη παρ’ εκει»;
Απ.: Η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι οι εξωγενείς πολιτικές συγκυρίες που διαμορφώθηκαν με την εκλογή του Τραμπ και τη ρητορική του, όπως επίσης και το Βρεττανικό δημοψήφισμα, ευνοούν στο να συσπειρωθεί η Ευρώπη και να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα με λίγο πιο ελαστικούς όρους και λίγο μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας και κατανόησης. Επίσης μην ξεχνάμε ότι, ακόμα κι αν μιλήσουμε σε επίπεδο αριθμών, τα επιτεύγματα της Ελλάδας στα τελευταία δυο χρόνια είναι ορατά και μετρήσιμα. Συνεπώς δεν έχουν λόγο να είναι άτεγκτοι. Και το μέτωπο που δημιουργήθηκε από τις χώρες του νότου είναι και αυτό υπολογίσιμο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμβολή αυτής της κυβέρνησης στη δημιουργία αυτού του μετώπου. Σε ότι αφορά δε τις κόκκινες γραμμές δεν θα πω τίποτε παραπάνω από αυτό που διακηρύσσει ο Πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους.»Ούτε 1 ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Ερ.: Εκλεχθήκατε πρόσφατα Συντονίστρια της Ν.Ε. Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα είναι ο ρόλος ο δικός σας, αλλά και της Ν.Ε. στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για το νομό;
Απ.: Γνωρίζετε ότι είμαστε ένας πολιτικός χώρος που λειτουργεί στη βάση της συλλογικότητας και της συμμετοχικής δημοκρατίας. Και η παραγωγή πολιτικής γίνεται με ζυμώσεις και διάλογο από τα κάτω προς τα πάνω. Απλά όλο αυτό χρειάζεται έναν συντονισμό και μία μεθόδευση. Αυτός θα είναι ο δικός μου ο ρόλος. Σε ότι αφορά τη Ν.Ε. και τις θεματικές της ενότητες ο ρόλος της είναι να ανοιχτεί στην κοινωνία, να καταγράψει τα προβλήματα και τον προβληματισμό της, να προτείνει ή να μεθοδεύσει λύσεις και να κάνει παρεμβάσεις όπου μπορεί για τη βελτίωση και ανάδειξη του Νομού.
….Πού ξεκινάει και πού τελειώνει ο ρόλος της Ν.Ε.;
Απ: Είναι ένα θεσμικό όργανο που μπορεί να μην έχει απεριόριστες δικαιοδοσίες, αλλά έχει απεριόριστες παρεμβατικές υποχρεώσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν στο Νομό.
Ερ.: Λίγο πολύ και η Πιερία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες περιοχές. Ωστόσο, υπάρχουν και ειδικά θέματα που χρήζουν συζήτησης ή προώθησης; Για την προώθηση λύσεων, προέχει το «ιδεολογικό πλαίσιο» του κόμματος ή η επιθυμία των «τοπικών κοινωνιών»; Να σας φέρω παράδειγμα τον Όλυμπο και την ανάδειξή του. Εκεί οι «τοπικές κοινωνίες» επιθυμούν ένα πιο χαλαρό πλαίσιο ανάπτυξης.
Απ.: Για όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί αυτή η κυβέρνηση δεν γίνεται να κατηγορείται για ολιγωρία ή κωλυσιεργία. Φυσικά και υπάρχει η διάθεση να κλείνουν τέτοιου είδους θέματα ακόμα κι αν συνεπάγονται αυτό που λέμε «πολιτικό κόστος». Αλλά ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι η ακρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους θέματα. Χρονίζει η ασυδοσία και ξαφνικά ξυπνάμε ένα πρωί και διαμορφώνουμε το πιο ακραίο και αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.
Ερ.: Και μιας και ανέφερα τον Όλυμπο. Υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα (εδώ και δεκαετίες) που εκκρεμεί. Ποια η άποψη της Ν.Ε. Πιερίας; Υπάρχει διάθεση πίεσης για την υπογραφή του, ώστε να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα;
Απ.: Φυσικά και πρέπει να προστατευθεί ο Όλυμπος ως Εθνικός Δρυμός. Παντού στον κόσμο προστατεύονται τέτοιου είδους εθνικοί θησαυροί. Όμως και οι τοπικές κοινωνίες που έχουν αυτό το τεράστιο φυσικό πλεονέκτημα, πρέπει να επωφελούνται, αλλά και να το αναδεικνύουν. Να δεχτώ ότι χρειαζόμαστε ένα λίγο πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο από ότι άλλοι λαοί και άλλες χώρες (λαμβάνοντας υπόψη το «δαιμόνιο της φυλής» που θα κοιτάζει να εκμεταλλευτεί με το χειρότερο τρόπο και την παραμικρή τρύπα στο νόμο), αλλά πέρα από αυτό, νομίζω ότι η τοπική κοινωνία έχει δικαίωμα να έχει απαιτήσεις. Μπορεί να είναι παγκόσμια κληρονομιά, αλλά έχουν την τύχη να βρίσκεται στο δικό τους ζωτικό χώρο.
Ερ.: Θα ήθελα να μείνουμε σε ένα-δύο τοπικά ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης διευκολύνει τη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Πιέρια. Η τοπική κοινωνία αντέδρασε. Με την τοπική κοινωνία συντάχθηκε και η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο δήμος κινήθηκε σε νόμιμο πλαίσιο ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο Υπουργείο. Ο ρόλος της Νομαρχιακής σταματά εδώ; Και αν έθεσε το ζήτημα στον ΥΠΕΚΑ γιατί δεν εισακούστηκε ούτε η ΝΕ ούτε οι τοπικές κοινωνίες;
Απ.: Ομολογουμένως δεν με εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα οι διευκολύνσεις που κάνει ο Δήμος Κατερίνης. Αιολικά πάρκα στήνονται σε γυμνά κορφοβούνια ή άγονες περιοχές χωρίς να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Και φυσικά μετά από μελέτες που λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους, ακόμα και τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών. Το να ξεκινάμε οτιδήποτε από την έμπνευση της στιγμής χωρίς σοβαρή μελέτη και ολοκληρωμένη προετοιμασία, αλλά με προχειρότητα ή σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, έχει πάντοτε κακά ξεμπερδέματα. Δυστυχώς όμως αυτού του είδους οι προχειροδουλειές μας έχουν φέρει στο σημείο να έχουμε ξοδέψει ως χώρα άπειρο χρήμα σε δημόσια έργα και να έχουμε λίγα από αυτά ολοκληρωμένα και βιώσιμα.
Ερ.: Στην Πιερία, υπάρχουν «δομές» ή και ολόκληρες περιοχές που περιμένουν να αξιοποιηθούν. Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του πρώην ΨΝΠΟ, υπάρχουν παραλιακές εκτάσεις. Απορρίπτετε χωρίς συζήτηση την πώληση παραλιακών εκτάσεων για τη δημιουργία πχ ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων;
Απ.: Είμαστε από ιδεολογία αντίθετοι στο να ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος για ξεκάθαρη οικονομική εκμετάλλευση και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή συγκυρία. Όταν φανερά βρισκόμαστε σε ανάγκη την οποία εκμεταλλεύονται ασύστολα αυτοί που πάντοτε επωφελούνται από τέτοιου είδους αδυναμίες και μάλιστα με τις ευλογίες της επιτροπείας. Μπορείς να αξιοποιήσεις με τους δικούς σου όρους τις δομές σου όταν έχεις την ευχέρεια και την ανεξαρτησία να επιλέξεις χρηματοδότες και χρήσεις. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε κάποιες από αυτές τις δομές προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ερ.: Είστε από τη νότια Πιερία και στη συγκεκριμένη περιοχή, νιώθετε στο πετσί σας εδώ και χρόνια τις συνέπειες των διοδίων. Σας ενοχλεί που οι απαντήσεις που δίνουν (για τη μη δυνατότητα τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης του δρόμου) οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, είναι στο ίδιο μήκος εκείνων των απαντήσεων που έδιναν οι υπουργοί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ;
Υφίσταται το αίτημα κατασκευής παράλληλων δρόμων; Υπάρχει παρεμβατική διάθεση εκ μέρους της Ν.Ε. Πιερίας;
Απ.: Είναι αλήθεια ότι όταν υπογραφόντουσαν αυτές οι συβάσεις επί εποχής Σουφλιά για την υποθετικά αυτοχρηματοδοτούμενη κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, δόθηκε γη και ύδωρ με πλήρη άγνοια κινδύνου και παντελούς αδιαφορίας για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Όταν οι εταιρείες, εκβιαστικά, στην αρχή της κρίσης απέλυσαν εκατοντάδες άτομα προσωπικό και σταμάτησαν την κατασκευή με το πρόσχημα ότι οι τράπεζες που συγχρηματοδοτούσαν την κατασκευή (και ήταν μεταξύ άλλων και πορτογαλικές και ιρλανδικές που υπέστησαν τεράστιες ζημιές από την τραπεζική κρίση), δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο δικό τους κομμάτι της χρηματοδότησης, ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης. Αλλά βέβαια το Ελληνικό Δημόσιο είχε ήδη πληρώσει τη μερίδα του λέοντος για τη δική του συμμετοχή και τις απαλλοτριώσεις. Η επαναδιαπραγμάτευση που έγινε αφορούσε τα επιτόκια που είχαν αλλάξει και την παράταση του χρόνου εκμετάλλευσης. Δυστυχώς υποκύψαμε. Και δυστυχώς υπογράψαμε. Και δυστυχώς ότι γράφει δεν ξεγράφει. Οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν και την κατασκευή παράλληλου οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση αυτών που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τις μεγάλες οδικές αρτηρίες με το αντίτιμο. Θεωρητικά αυτό τουλάχιστο θα πρέπει να το πετύχουμε. Είμαι από αυτούς που είναι εξαγριωμένοι με το κόστος των διοδίων και το γεγονός ότι ο δικός μας νομός έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα διοδίων με αναπόφευκτες απώλειες επισκεπτών. Αυτό το γεγονός δημιουργεί μια πολύ ισχυρή παρεμβατική διάθεση. Δεν μπορώ να προδικάσω όμως το πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε. Το ζητούμενο είναι να πετύχουμε τουλάχιστον μια ορθολογική λύση, στη βάση της πληρωμής ανά χιλιόμετρο χρήσης.
Ερ.: Υποθέτω ότι η ΝΕ είναι υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων και στην Πιερία. Θα δεχόσασταν να ανοίξει και πάλι η Πέτρα, έστω και τους θερινούς μήνες; Υπάρχουν περιοχές του νομού, στις οποίες δεν θα έπρεπε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες; Πώς κρίνετε τις ενστάσεις των επαγγελματιών του τουρισμού στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων σε τουριστικές περιοχές;
Απ.: Είμαστε μια χώρα που απέδειξε την ανθρωπιά της και το αλληλέγγυο πρόσωπό της σε όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Σε δύσκολους καιρούς, με ελάχιστες αντοχές και δυνάμεις, ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες που προέκυψαν. Θέλω να πιστεύω ότι η ανθρωπιά μας, θα πάρει το πάνω χέρι όταν και αν χρειαστεί και με συζήτηση και σωστό προγραμματισμό δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα.
Ερ.: Μπορεί οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις να μην είχαν την ένταση και διάρκεια προηγουμένων ετών, ωστόσο και ο αγροτικός κόσμος περνάει μεγάλες δυσκολίες. Υπάρχει προοπτική για τον αγροτικό τομέα του νομού μας;
Απ.: Ο νομός μας έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να έχει διττή οικονομία, αγροτική και τουριστική. Δυστυχώς παρά τα τεράστια φυσικά πλεονεκτήματα, την εύκολη πρόσβαση με τον οδικό και σιδηροδρομικό άξονα να διασχίζει το νομό, δεν καταφέραμε ποτέ να τον αναδείξουμε όπως του αξίζει και όπως πρέπει. Η αγροτική μας παραγωγή υποβαθμίστηκε με την πολιτική των επιδοτήσεων, νέες καλλιέργειες και νέοι αγρότες σπανίζουν, ακόμα και τα τοπικά μας προϊόντα είναι υποβαθμισμένα. Χρειαζόμαστε σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων, νέες και καινοτόμες καλλιέργειες, προϊόντα που να μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στη διεθνή αγορά. Έχουμε την ευλογημένη γη ας προσπαθήσουμε να την αναδείξουμε σε μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας. Μόνο η βελτίωση της παραγωγικής μας βάσης μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα.
Ερ.: Τελειώνοντας αυτήν την κουβέντα, τι απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι η Ελπίδα δεν ήρθε; Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα αισιοδοξίας;
Απ.: Την αισιοδοξία δεν μπορεί να σου τη μεταδώσει κανείς. Πηγάζει από μέσα σου, δεν είναι επίκτητη. Αλλά η ελπίδα είναι σαν τη φωτιά σε ξερό χορτάρι. Μεταδίδεται και κυριαρχεί. Αυτή τη χρονική στιγμή όλοι ζούμε στο πετσί μας τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κρίσης και της λιτότητας και ότι αποθέματα είχαμε εξαντλήθηκαν. Πρώτοι άρχισαν να έχουν μια μικρή ελπίδα οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βασικής επιβίωσης, όπου έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να βοηθηθούν με αξιοπρέπεια και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Μετά οι στρατιές των ανέργων που απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, οι χαμηλοσυνταξιούχοι με ένα βοήθημα έστω μικρό, έστω συμβολικό, αλλά ενδεικτικό της ιεράρχησης των παρεμβάσεων αυτής της κυβέρνησης. Όλα αυτά θρέφουν την ελπίδα. Αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται με εντιμότητα και με προτεραιότητες υπέρ των αδύναμων μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Και ότι δείγματα γραφής έχει δώσει μέχρι στιγμής μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι θα δώσει τον καλό αγώνα μέχρι τέλους για τη διάσωση της πατρίδας και των ανθρώπων της.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.