Ένα ξεχωριστό τριήμερο περιμένει τους Κατερινιώτες (Παρασκευή 11, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου), αφού στην πλατεία Δημαρχείου θα πραγματοποιηθεί το StrΕΑΤ Party.
Μετά την επιτυχία που γνώρισε το 1ο street food festival τον περασμένο Οκτώβριο η People Presents αλλάζει πρόσωπο δημιουργώντας το StrΕΑΤ Party. Στόχος είναι, να φέρει τους ανθρώπους της Κατερίνης πιο κοντά για ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις, μυρωδιές, μουσική, αλλά και διασκέδαση.
Τοπικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομική κουλτούρα, τις γευστικές παραδόσεις του τόπου μας, αλλά και καινούργιες γαστρονομικές επιλογές που αναμένεται να ενθουσιάσουν τον ουρανίσκο όσων αποφασίσουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.
Οι διοργανωτές, περιμένουν τους «επισκέπτες» για να γνωρίσουν καινούργιες γεύσεις, γεύσεις οι οποίες, όπως λένε θα μας «συνεπάρουν». Εννοείται, πως όλες αυτές τις γεύσεις, θα η μπύρα, το κρασί ή το cocktail και όλα αυτά στο StrΕΑΤ Party.
«Στις 11/12/13 Οκτώβρη λοιπόν, η πλατεία δημαρχείου θα ζωντανέψει και σας περιμένουμε όλους να μοιραστούμε κοινές εμπειρίες και να δημιουργήσουμε γευστικές αναμνήσεις . Να μην έχετε φάει σας θέλουμε όλους πεινασμένους!», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές.
Street food:
Μοντέρνα ονομασία, αρχαία… συνήθεια!
Ο ορισμός του Σύμφωνα με τη Wikipedia ο ορισμός του street food, είναι ‘’έτοιμο προς κατανάλωση φαγητό ή ποτό, που πωλείται στο δρόμο ή σε κάποιο άλλο δημόσιο μέρος, όπως υπαίθρια αγορά ή πανηγύρι, από έναν πωλητή που βρίσκεται σε θάλαμο, καροτσάκι ή φορτηγό.’’
Πλέον, δεν είναι καθόλου περίεργο ότι υπάρχουν αναφορές για μικρά τηγανιτά ψαράκια που πωλούνται στο δρόμο στην αρχαία Ελλάδα. Όπως ίδιες αναφορές υπάρχουν και για τους υπόλοιπους γνωστούς αρχαίους πολιτισμούς, κάθε ένας με τα δικά του χαρακτηριστικά και φαγητά της εποχής. Κατά την διάρκεια των χρόνων, το φθηνό street food, αποτελούσε την μοναδική πηγή διατροφής φτωχών πληθυσμών, σε πόλεις που οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να μένουν σε χώρο με κουζίνα ή να τρώνε σε εστιατόρια.
Φαίνεται πως το street food υπήρχε πάντα, ακολουθούσε την ιστορία της διατροφής μας και είχε και τα δικά του ανεβοκατεβάσματα σε δημοτικότητα. Από φαγητό των φτωχών και κοινωνικά απομονωμένων, στη γαστρονομική ελίτ του σήμερα, όπου μεγάλα ονόματα από τις επαγγελματικές κουζίνες ασχολούνται μαζί του και τεχνολόγοι τροφίμων ετοιμάζουν το επόμενο υβριδικό food craze.
Το τελευταίο διάστημα, ο όρος street food έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας, σε μία προσπάθεια περιγραφής των καινούριων αφίξεων. Το φαγητό στο χέρι αποτελεί μια είδους νέα εμμονή για όλους μας, και η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ποτέ τόσο απολαυστικό. Αν μέχρι πρότινος, επιλέγαμε μόνο hot dog, μαλλί της γριάς ή ακόμη και ψητό καλαμπόκι «στο πόδι», η νέα τάξη (των γευστικών) πραγμάτων, θέλει να απολαμβάνουμε στον δρόμο από χειροποίητες πίτες και σάντουιτς, μέχρι… smoothies.
“Chinatown” μπορεί να μην είμαστε, αλλά το φαγητό του δρόμου αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και πλέον έχει απενοχοποιηθεί στη συνείδηση ακόμη και των πιο επιφυλακτικών! Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι «καλοντυμένοι» θα ενδώσουν σε ένα λαχταριστό burger Από τον ίδιο πειρασμό της δοκιμής, εννοείται πως πλέον δεν ξεφεύγουν, ούτε οι καλοντυμένες γυναίκες.
Το street food μπορεί να είναι φαγητό ή ποτό και πωλείται συνήθως σε υπαίθριους πάγκους, καντίνες αλλά και σε μαγαζάκια που καταλαμβάνουν μόλις ελάχιστα τετραγωνικά. Μιας και ο όρος χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον, ας δούμε στην πραγματική του διάσταση.
Τρώγεται στο χέρι και δη στο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να φας όρθιος, σε κάποιο πάγκο, σε παγκάκι ή και πεζούλι.
Δεν έχει «πολυτέλειες». Η απλότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει το street food γι΄αυτό μην έχεις παράλογες απαιτήσεις. Οι χαρτοπετσέτες αρκούν.
Έχει συνήθως αναμονή. Αν δεν πρόκειται για καλαμπόκι ή κάστανα, χρειάζεται λίγος χρόνος προετοιμασίας. Να είσαι υπομονετικός.
Μην κρίνετε από το background. Ο χώρος είναι περιορισμένος, οπότε η διακόσμηση δεν είναι σίγουρα το φόρτε του μαγαζιού.
Θέλει αποφασιστικότητα. Φαγητό στο χέρι σημαίνει γρήγορο φαγητό, χωρίς να είναι απαραίτητα πρόχειρο. Προσπάθησε να πας διαβασμένος και να μην καθυστερείς την ουρά.
Μην πλησιάσεις, αν δεν έχει ποτέ ουρά. Σε ένα πολυσύχναστο μέρος το φαγητό δεν περισσεύει και μειώνονται οι πιθανότητες να είναι μπαγιάτικο. Η προσέλευση του κόσμου δείχνει επίσης ότι το φαγητό είναι νόστιμο και οικονομικό. Ποιος θέλει να περιμένει στην ουρά για ακριβό και κακό φαγητό;
Βάση στις λεπτομέρειες. Μπορεί η διακόσμηση να μην σε αφορά, αλλά η τάξη και η υγιεινή είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξεις. Φοράει γάντια αυτός που σε σερβίρει; Είναι προστατευμένο το φαγητό; Μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.
Μην «πιάνεις» τις θέσεις αφότου φας. Αν υπάρχουν διαθέσιμα spots για να φας πιο εύκολα, θα πρέπει να τα ελευθερώσεις μόλις τελειώσεις το φαγητό σου για τους επόμενους – εκτός κι αν δεν υπάρχει ζήτηση εκείνη την ώρα.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.