Μενού Κλείσιμο

Δημοτικά Τέλη Κατερίνης: Παίρνουν την άνω βόλτα…

-Για προσωρινό μέτρο (ενός έτους) έκανε λόγο ο δήμαρχος, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να αντεπεξέλθει στα ελλείμματα που δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση

-Η διοίκηση προετοιμάζει το έδαφος για την εκποίηση δημοτικών εκτάσεων, υποστήριξε ο Σάββας Χιονίδης, αμφισβητώντας το ύψος των χρεών.

-Ακόμη και αν μας χάριζαν τα χρέη, έτσι όπως λειτουργούσε ο Δήμος, πάλι ελλείμματα θα παρήγαγε σύμφωνα με τον Γιώργο Νταντάμη

-Πρώτα να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν τα χρέη, ζήτησε ο Ευγένιος Παπαδόπουλος

-Όχι σε κάθε απόφαση με αντιλαϊκό προσανατολισμό, είπε ο Νίκος Τσουπέης

Η αναπροσαρμογή μιας σειράς δημοτικών τελών προς τα πάνω, αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, προκαλώντας την αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Από τον πρώτο λογαριασμό ρεύματος του 2020, οι δημότες της Κατερίνης θα δουν αύξηση στα δημοτικά τέλη 20%, ενώ αυξημένα θα είναι και τα τέλη άρδευσης κατά 10%. Μικρότερη αύξηση αποφασίστηκε να δοθεί και στα τέλη Λαϊκής Αγοράς η οποία ανέρχεται σε 5%.

Αναγκαίο μέτρο, χαρακτήρισε την αύξηση ο δήμαρχος Κατερίνης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο το οποίο θα ισχύσει μόνο για το 2020. Ο Κώστας Κουκοδήμος, υποστήριξε πως το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος προχώρησε σε δαπάνες χωρίς εξασφαλισμένα έσοδα, κάτι που αναγκάζει τη διοίκηση να προχωρήσει σε προσωρινές αυξήσεις ώστε να μην αναγκαστεί ο Δήμος να μπει «σε επιτροπεία».

«Δεν ψάχνω για δικαιολογίες» είπε ο κ. Κουκοδήμος «αλλά δεν θα απολογηθώ για την κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη διοίκηση» είπε, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος θα «απολογηθεί» στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα χρόνο όπου εκεί θα κριθεί για το εάν κατάφερε ή όχι να βάλει σε μια τάξη τα οικονομικά.

Συνεχίζοντας είπε ότι η πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου ήταν για αύξηση των τελών κατά 61%, υπογραμμίζοντας πως αν η προηγούμενη διοίκηση έβλεπε με υπευθυνότητα το πρόβλημα η κατάσταση σήμερα θα ήταν διαφορετική.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Κουκοδήμος αναφέρθηκε στα ελλείμματα τα οποία όπως είπε διογκώθηκαν κατά το προεκλογικό έτος 2019 με αποτέλεσμα ο Δήμος να μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εσωτερικών. «Αυτή η κατάσταση ήταν γνωστή από το καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος είπε ότι η αύξηση των τελών είναι μόνο ένα από τα βήματα που κάνει η διοίκηση για να διορθώσει τα οικονομικά, αφού αυτή συνδυάζεται με περιστολή δαπανών, αλλά και την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού Τεχνικού Προγράμματος.

«Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να σωθεί ο Δήμος από την χρεοκοπία και ας γίνουμε δυσάρεστοι» είπε ο κ. Κουκοδήμος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως τέτοια εποχή το 2020 «θα συζητάμε για τη μείωση των τελών».

Για απόκλιση εσόδων-εξόδων που φτάνει τις 160.000 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί αύξηση τελών έκανε λόγο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάββας Χιονίδης. Ο πρώην δήμαρχος, υποστήριξε ότι άφησε «στους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου 10 εκατομμύρια ευρώ, θυμίζοντας πως η τελευταία φορά που δανείστηκε ο Δήμος Κατερίνης ήταν το 2009 για την εξαγορά του υπολοίπου της πλατείας Δημοκρατίας και με επιτόκιο ιδιαίτερα ευνοϊκό το οποίο κυμαίνεται στο 0,6%

Ο κ. Χιονίδης, κατηγόρησε την διοίκηση του δήμου, πως επιχειρεί «να στήσει σκηνικό», ώστε κάποια στιγμή να θέσει ζήτημα πώλησης δημοτικής περιουσίας και αφού πρώτα καταφύγει και σε δανεισμό από τράπεζες.

Ο πρώην δήμαρχος υπεραμύνθηκε της διαχείρισης που έκανε η διοίκησή του, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος δεν καθυστέρησε ούτε «ένα λεπτό» την αποπληρωμή των δανείων του.

Στην τοποθέτησή του επί του Τεχνικού Προγράμματος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο εξοικονομούνται πόροι με την ανάθεση μελετών που προβλέπονται σε αυτό. Αναφερόμενος σε εκπόνηση μελέτης στατικότητας για δημοτικά κτίρια, είπε ότι το προβλεπόμενο ποσό των 200.000 ευρώ είναι μεγάλο και πως θα μπορούσε να υπάρξει οικονομία, αν τέτοιες μελέτες αναθέτονταν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια, όπου το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τις 30.000 ευρώ.

«Θα ήταν ωραίο να μειώσουμε τα τέλη όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά εκείνος δεν βρήκε ελλείμματα» είπε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Νταντάμης. Ο κ. Νταντάμης τόνισε πως αντιλαμβάνεται το πολιτικό κόστος της απόφασης, «αλλά πρόκειται για προσωρινό μέτρο», ενώ εκτίμησε πως έτσι όπως λειτουργούσε ο Δήμος (με την προηγούμενη διοίκηση) «ακόμη και αν μας χάριζαν τα χρέη, είναι βέβαιο πως θα δημιουργούνταν και πάλι ελλείμματα.»

«Η φράση πως ο δήμος κινδυνεύει με επιτροπεία, μοιάζει ανέκδοτο», σχολίασε ο Ευγένιος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως «σε επιτροπεία είναι όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ο κ. Παπαδόπουλος, τάχθηκε κατά των αυξήσεων λέγοντας, απευθυνόμενος στο δήμαρχο «πρώτα να επιστρέψουν τα χρήματα τα οποία λέτε εσείς πως εκλάπησαν και ύστερα να ζητήσουμε από τους δημότες να συμβάλουν».

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Κουκοδήμου, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα, πως ήδη στο Δημαρχείο έχουν εγκατασταθεί δικαστικοί λειτουργοί (τους έχει παραχωρηθεί χώρος) και διενεργούν εξονυχιστικό έλεγχο στα οικονομικά και στις συμβάσεις προηγούμενων ετών. Το πόρισμα του ελέγχου αναμένεται στις αρχές του 2020.

Την αντίθεσή του σε αυξήσεις δημοτικών τελών, αλλά και με το Τεχνικό Πρόγραμμα εξέφρασε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Τσουπέης σημειώνοντας πως «γενικά είμαστε αντίθετοι σε ότι υπηρετεί τον αστικό πολιτικό σχεδιασμό και έχει αντιλαϊκό προσανατολισμό»

Τι απαντά ο Δήμος στα περί δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο

Πρίν από λίγη ώρα, ο Δήμος Κατερίνης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα δάνεια που έχει συνάψει τα προηγούμενα χρόνια και βαρύνουν μέχρι σήμερα το δήμο.

«Η ετήσια επιβάρυνση του Δήμου Κατερίνης με επιτόκια στο 6% ανέρχεται στο ποσό των 344.000 ευρώ περίπου και ετησίως καταβάλλει 1,6 εκ. ευρώ σε τοκοχρεωλυτικές δόσεις.

Τα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα καθώς στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ανακριβώς έγινε αναφορά από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες σε Δράση» Σάββα Χιονίδη πως ο δήμος δεν έχει μεγάλο αριθμό δανείων και το επιτόκιο σε αυτά που έχει είναι σχεδόν μηδαμινό ύψους 0,5% περίπου.

Τα στοιχεία δόθηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου», αναφέρει στην απάντησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 ο Δήμος Κατερίνης έχει προβεί σε συνάψεις δανείων συνολικού ύψους άνω των 18 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ